minder zweten fris ruiken tips

Tips om minder te zweten en frisser te ruiken

Het liefst ruiken we altijd fris, fruitig en naar bloemetjes, maar helaas zijn de zweetklieren van het menselijk lichaam het daar niet altijd mee eens. Een flesje deo in je tas is dan altijd handig, maar welke deodorant je kiest maakt veel verschil in de werking. Daarom deze tips!

Het verschil tussen deodorant en anti-transpirant

Niet alle deodorant is gemaakt om transpireren tegen te gaan. Daar ligt het verschil tussen deodorant en een anti-transpirant. Een gewone deodorant maskeert voornamelijk de ongewenste geuren die je lijf produceert, terwijl een anti-transpirant echt aan het werk gaat om zweten tegen te gaan, of in ieder geval tijdelijk tegen te houden.

Deodorant is dus eigenlijk niet veel meer dan een soort oksel-parfum. Houd daar rekening mee in de keuzes die je maakt. Wil je jouw oksels van een fris geurtje voorzien, dan is deodorant voldoende. Als je vindt dat jouw zweet erg vervelend ruikt en in ongewenste hoeveelheden je huid uit komt kruipen, is voorkomen misschien beter dan genezen en is een anti-transparant een goede keuze.

Gebruik deodorant vooral ’s avonds

Je bent misschien geneigd om tijdens je routine in de ochtend deo aan te brengen, maar eigenlijk kun je dit beter vlak voordat je gaat slapen doen. ‘S nachts hebben alle werkzame stofjes dan alle tijd om in te trekken, wat vooral een anti-transpirant effectiever maakt.

Even aan de wastafel …

Je hoeft niet 4x per dag te douchen, maar kunt wel tussendoor even je oksels wassen. Tussendoor schoonmaken met babydoekjes of iets dergelijks kan natuurlijk ook.

Gebruik je een anti-transpirant? Breng die dan natuurlijk pas na het poetsen aan, anders was of veeg je ook meteen de werkzame stoffen van de anti-transpirant weg

Irriteer een gevoelige huid niet verder

Deze tip is niet per se tegen het zweten, maar wel om fijner in je vel te zitten en geen geïrriteerde huid te krijgen. Lijkt me ook wel belangrijk.

Ken je dat prikkende gevoel als je deodorant vlak na het scheren van je oksels gebruikt? Dat komt meestal dus door ingrediënten als aluminium. Je hoeft dit niet als bijwerking te accepteren: stap dan over naar een natuurlijke deodorant of een deodorant zonder aluminium. Daar zitten niet zo agressieve deeltjes in en zijn dus liever voor je huid.

Een onderliggend probleem … ?

Zweten is hartstikke normaal, maar als je echt last hebt van overmatig zweten kan dat een onderliggende oorzaak hebben. Wat die oorzaak ook mag zijn: als het probleem is dat je vervelend veel zweet, zijn daar ook andere oplossingen voor. Een busje of potje deodorant is dan misschien niet de geschikte oplossing voor jou.

Ga in dat geval naar de huisarts, want ja, overmatig zweten is een probleem dat gewoon serieus wordt genomen door artsen. Ik ben er zelf voor bij een dermatoloog geweest en ben ontzettend blij dat die me heeft kunnen helpen.