klein huis inrichten

Handige interieurtips om kleine woonruimtes fijn in te richten!

Bijna iedereen zou het wel willen, maar we kunnen helaas niet allemaal in een paleis van een huis wonen. Sterker nog, in grote steden betaal je tegenwoordig al snel €700 per maand voor een bezemkast. Laat je niet beperken doordat je minder woonruimte hebt, want met deze handige interieurtips richt je de boel alsnog fijn in!

Alles wordt een opbergmeubel

Opbergruimte zorgt ervoor dat je jouw shopverslavi…- ik bedoel natuurlijk mooie spulletjes een fijne plek uit het zicht kan geven. In plaats van meubels koop je dus opbergmeubels. Dan heb ik het niet over gewone kastjes; die kennen we allemaal wel.

Je hebt bijvoorbeeld bankstellen met een opbergcompartiment, zitkrukjes en poefen met opbergruimte, bedden met bedlades, enzovoorts. Scheelt ontzettend veel rondslingerende spullen!

Denk verticaal: maak gebruik van de hoogte

Wat we in de lengte en breedte niet hebben, compenseren we in de hoogte. Simpel voorbeeldje: in een kast die 2 meter hoog is kun je een stuk meer kwijt dan een kast van 1 meter hoog, terwijl ze allebei even veel vloeroppervlak in beslag nemen.

Je kunt ook kastjes, plankjes en opbergvakken ophangen. Schattige kastjes of open vakken kunnen ontzettend leuk staan als je ze mooi indeelt, en je wint er ook nog eens opbergruimte mee. Win win.

Nog een voorbeeldje voor in de keuken: een verticaal kruidenrekje bespaart een hoop ruimte in de keukenkastjes, die je mooi kunt gebruiken om je secret chocoladestash in op te bergen.

Koop een rechthoekige prullenbak

De ruimte is schaars en we moeten er verstandig mee omgaan. Ook op het gebied van prullenbakken. Zo’n ronde knaap mag dan wel mooi zijn, maar sluit wat vorm betreft natuurlijk niet goed aan op de rest van de keuken, waardoor er kostbare vierkante centimeters verloren gaan.

Koop dus een rechthoekige prullenbak; het liefst een model dat redelijk smal is en een stukje hoger. Kost super weinig ruimte. Je kan ook een inbouw prullenbak in het keukenkastje plaatsen, maar dan verlies je weer opbergruimte in je keukenkastje.

Optisch een grotere ruimte

Van deze tip gaat je huis helaas niet groeien, maar het lijkt wel groter en ruimer. Soms is dat al genoeg! Gebruik ten eerste lichte kleuren op de muren. Licht weerkaatst, donker absorbeert. Een simpele optische vuistregel.

Koop je meubels ook niet te groot: een gigantische U-bank in een kleine ruimte geeft een beetje het effect alsof het in Madurodam staat. Ook qua formaat staat het dus mooier als huis en meubel bij elkaar passen. Te veel accessoires en spulletjes gebruiken werkt ook averechts; als alle spullen er als sardientjes in blik staan … lijkt je huis qua formaat ook wel een beetje op sardientjes in blik.

Wél doen? Spiegels en glazen accessoires gebruiken! Alles wat licht reflecteert kan mooi helpen om de ruimte een stuk meer open en dus optisch ruimer te laten lijken. Mooi meegenomen, toch?

Heb jij slimme tips om een klein huis of appartement in te richten?