tips nieuwe telefoon kiezen

Handige tips bij het kiezen van een nieuwe telefoon!

Mijn telefoon heeft de eindstreep alweer bijna gehaald. Na jaren van trouwe dienst beginnen mankementjes de overhand te krijgen en wordt het dus tijd voor een nieuw toestel. Hoe je een nieuwe mobiel kiest in de jungle van mogelijkheden? Ik deel hier mijn gedachtes, zodat jij er misschien ook wat aan hebt.

Welk toestel zal ik eens nemen?

In een ideale wereld zou je de nieuwste iPhone voor een spotprijs mee naar huis nemen, maar helaas is het niet zo simpel. Zelf ga ik de laatste jaren elke keer voor het net-niet-nieuwste model iPhone. De prijs is dan al wat lager dan het meest recente model, vooral vlak na een release.

Je loopt dan niet met een prehistorisch toestel rond, kunt gebruik maken van veel (helaas net niet alle) nieuwste foefjes en je hoeft niet failliet te gaan door de aanschaf. Voor mij persoonlijk de fijnste prijs-telefoon-verhouding.

Je kan natuurlijk ook voor een Android gaan: dat kan ook nog wel eens in de prijs schelen. Vroegâh nam ik zelf ook altijd Android telefoons, maar na slechte ervaringen met Samsung modellen en nadat HTC ook nog eens ten onder ging, heb ik me op laten slokken door het iPhone-gebruikersgemak-moeras.

Refurbished telefoons kunnen ook meer dan prima werken en schelen in de kosten. Laat je niet afschrikken door het idee dat het ’tweedehands’ is; er zijn verschillende klassen refurbished telefoons. Een hoge klasse is praktisch nieuw en heeft nauwelijks tot geen slijtage aan het product. De refurbished iPhone 7 die ik heb gehad ging even lang mee als m’n iPhone 8+ die ik toen nieuw had. (Let dus wel op de klasse en doe altijd onderzoek naar garantie en voorwaarden.)

tips nieuwe telefoon kiezen

Een abonnement of sim-only?

Ik laat me meestal vangen door een abonnement, maar de laatste jaren wordt sim-only een steeds betere optie. Helemaal sinds je bij een abonnement met toestel helemaal gratis een BKR registratie krijgt.

De afweging tussen een toestel bij je abonnement en sim-only is best helder: je betaalt in één klap veel en hebt daarna lage maandlasten, of je hebt hogere maandlasten en hoeft niet in één keer met een berg geld te smijten.

Wel zijn sim-only opties vaak wat flexibeler en kun je abonnementen bij telefoons tussentijds alleen in je nadeel (lees:duurder) aanpassen.

Tips om de fijnste telefoon te kiezen

Na een hoop geklets nog wat praktische, concrete tips om jouw nieuwe aanwinst te kiezen:

  • Twijfel je over een nieuwe smartphone of kun je niet kiezen tussen een paar modellen? Ga ze dan even in het echt bekijken, in een telefoonwinkel bijvoorbeeld. Specificaties zoals schermgrootte zijn op afstand soms moeilijk in te schatten.
  • Misschien heeft iemand in je omgeving dezelfde telefoon die je wilt: je kan dan even in real life checken én een goudeerlijke review krijgen.
  • Laat je je informeren door een verkoper? Denk eerst rustig na voordat je een beslissing neemt.
  • Extra voorpret: kijk alvast naar leuke telefoonhoesjes en accessoires.
  • Wat voor overeenkomst je ook aangaat: LEES DE VOORWAARDEN. Sorry dat ik schreeuw, maar het kan je echt een hoop ellende besparen. Ik bedoel het goed.
  • Vraag eens rond in Facebookgroepen en op forums. Je krijgt dan realistische, onpartijdige, recente én relevante tips. Wat wil je nog meer?

Vind jij het lastig om een nieuwe telefoon te kiezen?