een egel als huisdier

Update: een egel als huisdier | Hoe gaat het met Jannie

Update: een egel als huisdier

Ja, je kan een egeltje als huisdier nemen! Ik heb mijn witbuikegeltje Jannie nu al een tijdje in huis, en in dit artikel laat ik zien hoe het met haar gaat en hoe het nou is om zo’n stekelig knuffelbeestje te hebben.

Als je je wilt verdiepen in witbuikegels (zijn anders dan wilde egels) of benieuwd bent hoe je ze verzorgt kun je mijn vorige artikel over een egel als huisdier lezen.

Zie ik daar nou een pieletje op de foto?
Nee. Ten eerste is Jannie een meisjes egeltje, en ten tweede is dat het staartje. Ze zit semi-opgerold, dus het staartje steekt naar voren.

Prikt een egeltje niet als je die oppakt?
Nou, het zit zo. De stekeltjes zijn wel scherp. Maar als een egeltje ontspannen is, staan de stekeltjes naar beneden. De stekeltjes prikken dan niet in je handen. Wanneer een witbuikegeltje bang is zie je ook dat ze de stekeltjes omhoog zitten. Een duidelijk verschil. Op die manier kan ik dus Jannie oppakken zonder dat ik lek word gestoken.

Jannie in bad!
Meestal was ik Jannie 1 keer per week. Ze gaat dan in een teiltje warm water met hypoallergene puppyshampoo. Om de stekeltjes ook schoon te maken schrob ik voorzichtig met mijn, jawel: speciale egel-in-bad-tandenborstel. Het blijft elke keer een feest om m’n egeltje in bad te doen, want het is toch een enorm schattig gezicht! Op de een of andere manier voelen de stekels trouwens ook wat zachter wanneer ze nat zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan je wel knuffelen met een egeltje?
De stekeltjes zijn scherp, maar het buikje is zacht. Als het tijd is om met Jannie te chillen leg ik een fleece kleedje op de bank en zet ik haar loopwiel neer. Ja, egeltjes moeten ook genoeg beweging krijgen! Ze kan gewoon vrij rondlopen en vaak klimt ze ook bij me op schoot. Of gaat ze zelfs in m’n nek lopen. Je kan een egeltje dus niet knuffelen op de manier waarop je dat met een kat zou doen, maar je kan zeker liefde krijgen van een egeltje.

Waar spelen egeltjes mee?
Nou, dat verschilt denk ik per egeltje, want behalve het loopwiel en gewoon rondrennen is Jannie niet zo van de speeltjes. Wel van eten. Daar houdt ze van. Net als mama. Maar goed, ieder speeltje dat ik tot nu toe voor haar heb gekocht deed ze uiteindelijk niks mee. Vind ik prima, zolang ze zich maar vermaakt.

 

een egel als huisdier

Wat kan je verder met een egeltje?
Leuke Instagram foto’s maken. Nee, grapje. Ik maak wel eens foto’s van m’n egeltje, maar ik forceer haar tot niks. Als je een egeltje hebt dat van speeltjes houdt kan je ermee spelen, ze kunnen bij je op schoot, ze kunnen gewoon lekker in huis rondlopen … van alles! Het is natuurlijk wel heel anders dan een kat of een konijn hebben, maar dat vind ik er juist leuk aan. Ze is ook veel te schattig. Wanneer een egeltje in het verblijf zit slapen ze eigenlijk meestal, dus voor wat actie, aandacht en knuffelen moet je ze er wel eventjes uit halen.

Het gaat dus goed met mijn egeltje Jannie en ik ben ontzettend blij dat ik haar in huis heb gehaald! Heb je een vraag over Jannie of over het houden van een witbuikegeltje? Laat dan een comment achter of stuur me een bericht via social media.

Lijkt een egel als huisdier jou leuk?