egel als huisdier

Ik heb een egel als huisdier! | Meet Jannie

Dames en heren, sinds kort is het toch echt zo: ik heb een egel als huisdier! Maak kennis met Jannie, een witbuikegel meisje van 8 maanden oud. Daarbij geef ik nog wat meer informatie over een egel als huisdier.

Mag je wel een egel als huisdier hebben? Is dat niet verboden?

Laten we als eerste dit idee uit de wereld helpen: je mag witbuikegels wél als huisdier hebben. Het gaat dan wel om de speciale gedomesticeerde soort egels, die witbuikegels heten. Je mag dus niet een egel uit het bos plukken, want dat is een andere soort (en die zijn ook minder tam en zijn gevoeliger voor ziektes etc.). Witbuikegels staan namelijk op de positieflijst, een lijst waarop staat welke dieren je als huisdier mag houden.

Wat heb je nodig om een egel als huisdier te houden?

Als je een egel als huisdier wil moet je met een aantal dingen rekening houden. In aanschaf zijn ze duurder dan de meeste kleinere huisdieren, maar als je alles eenmaal in huis hebt zijn de onderhoudskosten best wel laag. Als je tot in details wil lezen wat je EXACT allemaal nodig hebt voor een egel kun je even dit handige artikel lezen of verder op Google zoeken, daar staat veel informatie. Lees je goed in!

Belangrijkste is dat je je egeltje in een terrarium moet houden, waar een keramische warmtelamp in zit. Een keramische warmtelamp geeft alleen warmte af en geen licht. Licht verstoort het dag- en nachtritme van het egeltje, vandaar. (Bij een keramische lamp hoort een keramische of porseleinen fitting! Anders gaat je fitting kapoet.) Een witbuikegeltje heeft namelijk een constante temperatuur van ongeveer 23-26 graden nodig, en kamertemperatuur is dus te laag. Witbuikegeltjes eten voornamelijke katten/kittenbrokjes, daarbij mogen ze bepaalde fruit- en groentesoorten en snacken ze (gedroogde) insecten. Als je een egel neemt, zoek even de details hiervan uit. Ga vooral geen insecten uit de tuin trekken, want daar wordt de egel ziek van! Haal ze bij de dierenwinkel.

 

egel als huisdier

 

Maak kennis met Jannie!

Nu we dat allemaal hebben gehad ga ik even mijn eigen egeltje showen. Jannie is een meisjesegel van 8 maanden oud. Ik vind het GEWELDIG om een egeltje te hebben! Ze is een schat. Als je d’r oppakt gaat ze eerst een beetje norse egelgeluidjes maken, maar dat stopt al snel en dan komt ze meteen uit haar bol. Gaat ze lekker snuffelen en rondlopen.

Op de eerste foto in dit artikel is ze al een beetje uit haar bol aan het komen. Als ze écht helemaal opgerold zijn zie je namelijk hun gezichtje en pootjes niet eens meer. Jannie is zonder meer de schattigste Jannie van heel Nederland. Als ze eenmaal uit d’r bol is en gaat rondlopen, loopt ze zo snel dat elke foto die ik maak bewogen is. Dus daar moet nog even aan gewerkt worden.

 

egel als huisdier

 

Verder zal ik Jannie wel vaker gaan showen op Snapchat, dus als je een egel als huisdier in actie wil zien, voeg dan matteshimmer toe op Snapchat.  Ik ga weer m’n egeltje knuffelen! (met een fleece dekentje dan.)

Als jullie meer egel-updates willen, laat het me weten!

 

Wist jij dat je een egel als huisdier kan hebben?