welke verzekeringen heb ik nodig

Welke verzekeringen moet je als volwassene eigenlijk hebben?

Hoe je een ‘goede’ volwassene moet zijn, is geen boekje of handleiding voor. Er zijn een aantal belangrijke dingen die op z’n minst fijn zijn om te hebben geregeld. Sommige zijn zelfs verplicht. Verzekeringen vallen daaronder. Welke moet je hebben en welke zijn optioneel? Is het handig om te hebben of niet? Daar ga ik het vandaag over hebben!

Zorgverzekering

Omdat de zorgverzekering verplicht is, ligt deze het meest voor de hand om mee te beginnen. Althans, de verplichting geldt voor het basispakket. Of je een aanvullende zorgverzekering neemt, mag je zelf bepalen. 

Het kan verleidelijk zijn om geen aanvullende zorgverzekeringen te nemen, maar dat betekent dus ook dat je geen extra vergoedingen krijgt. Dat kan bijvoorbeeld tandartsbezoeken een duur grapje maken. Wat je ook kiest; lees altijd goed wat je wel en niet vergoed krijgt.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn 2 soorten WA-verzekeringen: de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de WA voor motorrijtuigen

Beide verzekeringen dekken schade die je per ongeluk maakt (als persoon of met je motorrijtuig, dat ligt aan de verzekering). De WA voor motorrijtuigen is wél verplicht (als je een motorrijtuig hebt), maar de variant voor particulieren niet. 

Toch raad ik je aan om een WA-verzekering af te sluiten.  Deze verzekeringen kost maar enkele euro’s tot een tientje per maand en als je per ongeluk iets duurs van een ander kapot maakt, ben je gedekt.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar bedenk je wel dat een uitvaart al snel 6000-7000 euro kost. En dan heb ik het niet eens over een uitgebreide uitvaart.

Het is echt niet een onderwerp waar je over na wil denken, dat snap ik. Dat willen je nabestaanden ook niet. Daarom is het wel zo fijn om ongeveer een tientje per maand te besteden om ze die zorgen te besparen. Het voordeel van een begrafenis verzekering: hoe jonger je ‘m afsluit, hoe goedkoper de uitvaartverzekering! Hier loont het dus om er vroeg bij te zijn.

Inboedelverzekering

Hoeveel spullen heb je en wat is de waarde? Vooral als je spullen van hoge waarde hebt, raad ik je aan om een inboedelverzekering te nemen. Deze verzekeringen zijn niet zo duur en kun je ook in combinatie met een particuliere WA-verzekering afsluiten. We hebben het hier over een paar euro tot een tientje per maand. Vergeet niet om je adres te updaten als je verhuist!

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering verzorgt hulp bij juridische conflicten. Van deze verzekering vind ik het eigenlijk het moeilijkst om in te schatten hoe nuttig het is. Als je een conflict hebt, ben je er super blij mee, maar hoe snel of vaak heb je een juridisch conflict? Dat is van tevoren lastig inschatten. Als je niet verzekerd bent, kun je overigens altijd bij het juridisch loket terecht voor advies.

Als je niet een ontzettend strak budget hebt, raad ik het aan. Kan je een paar tientjes in de maand moeilijk missen? Denk dan goed na over je juridische ‘zwakheden’. Ben je bijvoorbeeld heel afhankelijk van een huurbaas, werkgever of andere partij waar je niet een goed gevoel bij hebt, sluit ‘m dan af. Doe het wel op tijd, want als er al een conflict is, kun je de rechtsbijstandverzekering niet meer afsluiten.

Samenvatting: welke verzekering heb ik nodig?

Nog even alles in het kort:

  • Basiszorgverzekering is verplicht. Aanvullende zorgverzekering: bedenk wat je het komende jaar nodig hebt.
  • Persoonlijke WA-verzekering: niet verplicht, wel heel handig en goedkoop.
  • WA-verzekering motorrijtuigen: verplicht.
  • Uitvaartverzekering: niet verplicht, wel heel handig en niet duur (hoe jonger, hoe goedkoper).
  • Inboedelverzekering: bijna altijd wel handig, tenzij je echt heel weinig waardevolle spullen hebt. Ook goedkoop.
  • Rechtsbijstandverzekering: op zich handig, maar je maakt er lang niet altijd gebruik van. Denk na over je juridische zwakheden. 

Hoe vaak denk jij na over verzekeringen?