sieraden onderhouden

Tips: zo houd je sieraden het langst mooi!

Kettingen, oorbellen, ringen en meer: ik houd van m’n sieraden. Met m’n sieraadjes aan en om voel ik me gewoon net wat mooier en net wat meer mezelf! Als dat herkenbaar voor je is, wil je ook dat je sieraden zo lang mogelijk mooi blijven. Hoe je sieraden het beste kunt bewaren en onderhouden, deel ik vandaag met je!

Sieraden goed opbergen

Goed onderhoud van je sieraden begint bij goed opbergen. Er bestaan allerlei leuke organizers om je sieraden te bewaren. Voor kettingen en armbandjes zijn er allerlei leuke rekjes te vinden, net als voor je oorbellen. Ze lijken op een soort mini-kapstokjes en hebben haakjes waar je het sieraad aan hangt.

Vooral met kettingen en armbanden lijken deze opbergers heel handig, want je sieraden raken zo niet in de knoop. Toch kun je ze beter in een sieradendoosje bewaren, of in ieder geval een organizer met een deksel/die dicht kan. Zo worden je sieraden een stuk minder blootgesteld aan stof, lucht en ander vuil wat ervoor zorgt dat je je sieraden vaker moet poetsen. Voorkomen is beter dan genezen!

Dat geldt ook voor ringen. Kies het liefst een ringendisplay met een deksel. Wil je je mooie ringen nog wel kunnen bekijken? Kies dan een glazen sieradendoosje of een ringendisplay met een glazen deksel! Zo zijn de ringen beter beschermd én heb je een mooi uitzicht.

sieraden onderhouden

Slijtage voorkomen

Ik geef het toe; uit gemakszucht (eigenlijk gewoon luiheid) slaap, werk en douche ik wel eens met m’n sieraden om. Als je zilveren/gouden sieraden van hoge kwaliteit hebt moet dat kunnen, maar hoe je het ook wendt of keert, is het niet bepaald goed voor je sieraden. Op deze manier worden ze sneller vuil en moet je ze vaker schoonmaken!

Doe dus als je gaat douchen, zwemmen of slapen je sieraden uit. Waarom tijdens het slapen? Omdat je tijdens het slapen zweet, en daar worden je sieraden ook niet schoner van. Bewaar ze bij voorkeur in een gesloten organizer, zoals je net al kon lezen.

Je sieraden schoonmaken

Sieraden schoonmaken is geen overbodige luxe. Merk je dat je sieraden een beetje dof worden? Geef je best friends dan hun shine terug met een schoonmaakbeurt! Voor sieraden zijn er verschillende speciale schoonmaakmiddelen. Wil je zeker zijn van je zaak, laat je dan bij de juwelier adviseren en koop daar je goud- en/of zilverpoets. Zijn je sieraden coated of van een andere soort metaal? Maak ze dan schoon met een beetje afwasmiddel. Wil je iets sterkers gebruiken, let dan goed op dat je een middel gebruikt dat je sieraden niet beschadigt.

Droog je sieraden na het schoonmaken af. Laat ze voor de zekerheid nog even op doekje drogen. Zijn ze weer blinkend schoon en helemaal droog? Dan kunnen ze weer terug in de organizer, of nog beter, je kunt ze laten shinen door ze te dragen!

Hoe bewaar jij je sieraden?