stoppen met roken allen carr review

‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr review – Werkt een boek écht zo goed?

Stoppen met roken. Iedereen weet dat het alleen maar slecht voor je is, en daarom wil menig roker het liefst stoppen. Toch is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Of toch wel, als we Allen Carr mogen geloven. Hoeveel is daarvan waar? Ik deel vandaag mijn ervaring in deze ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr review. Een bijzondere ervaring, om maar met de deur in huis te vallen.

Het ‘Stoppen met Roken’ boek van Allen Carr | Mijn echte ervaring

Het is alweer een flink aantal jaartjes geleden dat ik begon met roken. En ja, als je eenmaal verslaafd bent, kom je daar moeilijk vanaf. Voor mezelf had ik de hoop dat ik ooit succesvol zou stoppen in ieder geval opgegeven.

Ik dacht wel dat het me kon lukken, maar was ontzettend bang dat ik het praktisch voor altijd heel erg zou blijven missen. Dus durfde ik het niet aan. Ik had wel plannen om te minderen, maar helemaal stoppen: nee. Dat wilde ik mezelf simpelweg niet aan doen.

Toen ik het boek kocht, was ik niet eens van plan om echt te stoppen. Ik was gewoon heel erg nieuwsgierig. Het boek ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr was namelijk in mijn suggesties bij Bol.com opgedoken. En die reviews waren enorm goed. Niet een paar reviews, maar honderden.

Dat vond ik vreemd, of interessant. Intrigerend. Het maakte me nieuwsgierig. Ik dacht: ‘wat is hier het addertje onder het gras? Hoe werkt deze slimme marketingtruc?’ Gevolgd door: ‘weet je wat, ik ga het gewoon kopen. In het ergste geval ben ik een tientje kwijt en ben ik niets wijzer geworden.’

Werkt de Allen Carr methode om te stoppen met roken echt?

Misschien las je het online al, maar zo niet: ik houd je niet tot het einde van het artikel in spanning. Nu ik dit schrijf, ben ik al meer dan een maand gestopt met roken! Halverwege het boek was ik om en dacht ik, ‘weet je wat, ik ga gewoon stoppen’.

Het kostte aanzienlijk minder moeite dan ik verwacht had. Het voelt zelfs heel bevrijdend. Dus: ja, voor mij heeft dit boek echt gewerkt.

De eerste dagen dacht ik vaak aan roken, maar uit gewoonte. Klaar met eten, even roken, o nee toch niet. Dat soort dingen. Ik had dan niet per se zin in die sigaret. Dat heb ik echt maar weinig ervaren en die momenten waren van korte duur. Na een paar dagen waren de automatische gedachtes ook al een stuk minder. Mijn huisgenoot en beste vriendin is overigens ook met behulp van dit boek gestopt. Zij heeft wel meer last van zin hebben om te roken.

Wat staat er dan in dat boek?

Super korte samenvatting: het boek ontkracht de psychologische greep van de rookverslaving, op een manier die heel recht door zee is.

Iets minder korte samenvatting en iets duidelijkere taal: alle redenen waarom je niet wil of durft te stoppen met roken worden ontkracht. Ook minder bewuste en zelfs onbewuste redenen.

Het boek laat je vanaf een afstandje kritisch naar het roken kijken en laat het zien zoals het is. Dat is soms hard, maar ook heel eerlijk. Het boek is op andere momenten juist heel positief. Hoe mooi is het bijvoorbeeld wel niet om nooit meer een sigaret te hoeven roken? Om je niet constant druk te maken om hoeveel peuken je nog hebt, of je aansteker het doet, of je daar wel mag roken, etc.? En als je het ook gewoon niet meer wil?

Ten slotte vertelt het boek ook over hoe roken in de maatschappij gezien wordt. Een belangrijk deel wat nog wel eens wordt vergeten. Het gaat dus over veel meer dan ‘roken is slecht voor je’, want dat weten we allemaal. Dat feitje helpt niet.

De schrijver is trouwens zelf een ex-kettingroker, wat ook wel te merken is aan het boek. Geen spelletjes, maar de harde waarheid. Op een goede manier.

Ik ga trouwens nog wel een boodschap meegeven die tegenstrijdig lijkt: GEEF DIT BOEK NIET ZOMAAR CADEAU AAN EEN (ZWARE) ROKER. Geef dit boek alleen cadeau aan iemand als diegene er met een open blik in kan gaan. Als je dit boek geeft aan iemand die nog helemaal niet toe is aan stoppen met roken, push je alleen maar de verkeerde kant op.

Diegene kan zich heel erg in het nauw gedreven voelen door zo’n cadeau en wordt daar met wat pech alleen maar sceptischer van (je weet dat iets slecht is, maar je bent verslaafd, je omgeving probeert je te dwingen, vet kut, enz.). Alleen geven als je ZEKER WEET dat iemand het SERIEUS wil proberen en BENIEUWD IS naar de methode. Dan is het een top cadeau!

Werkt dit boek voor iedereen?

Ik geloof niet dat er ook maar iets bestaat wat écht voor iedereen werkt, maar denk wél dat dit boek voor heel veel mensen nuttig kan zijn. Ik kan hier een lang verhaal typen, maar ik houd het kort en bondig. Ik denk dat het boek niét voor je werkt als:

  • Je er niet voor open wil staan dat het zou kunnen helpen
  • Je het boek direct afschrijft als bullshit
  • Als je echt een bloedhekel hebt aan lezen, maar dan vind ik het wél knap dat je zo ver in deze blog bent gekomen. Misschien is de DVD wat voor je.

Je hoeft ook niet overtuigd te zijn dat het boek je leven gaat veranderen. Je hoeft het alleen maar een kans te willen geven. Zo’n houding van ‘wie weet’ is al voldoende.

Ik denk dat het boek je wél kan helpen als:

  • Je wel wil stoppen met roken, maar niet durft (om wat voor reden dan ook)
  • Je meerdere stoppogingen hebt gedaan, maar het telkens niet lukt
  • Je niet helemaal wil stoppen omdat je het gevoel hebt dat je het altijd gaat missen (hi, dat dacht ik ook)

Conclusie: Stoppen met Roken van Allen Carr

Voor mij is dit boek toch echt een denderend succes. Klinkt als een reclamepraatje, maar dat is in dit geval toch echt zo. Dat is ook de reden dat ik dit artikel schrijf. Want ik ben gewoon gestopt! En voel weer 80000% meer longcapaciteit! En bespaar geld! En geniet van het feit dat ik gestopt ben, zonder verdrietig te zijn of het gevoel iets te missen! Zo, dat enthousiasme moest er even uit.

Het boek ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr is als fysiek boek, e-book, luisterboek, tweedehands boek en als DVD beschikbaar.

Wil je nog iets anders over mijn ervaring met dit boek weten? Stel me gerust een vraag of laat een andere reactie achter in de comments 🙂