nieuwe smartphone kiezen tips

Gadget Tips: Zo kies je een fijne, nieuwe mobiele telefoon

Vroeg of laat ontkom je er niet aan: een nieuwe mobiel kiezen. Als je van tevoren weet wat je wil, is het een makkie. Maar daar is deze blog niet voor. Kun je wel wat hulp bij het kiezen gebruiken? Lees dan gezellig mee.

Functies en kwaliteit

Mobiele telefoons zijn tegenwoordig alles-in-één apparaten. Je kan ermee bellen, sms’en, appen, foto’s maken, video’s maken en ga zo maar door. Toch zijn de prijsverschillen tussen toestellen heel erg groot. Waar die door komen? Het merkje maakt een hoop uit, maar vaak spelen kwaliteitverschillen ook een rol.

De kwaliteit van de camera(‘s) verschilt bijvoorbeeld enorm per telefoon. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de processor, het werkgeheugen, de hoeveelheid opslagruimte, enzovoorts.

Doe je maar weinig met je telefoon en wil je alleen kunnen appen en op socials scrollen wanneer je dat wilt? Dan is een budget model meer dan voldoende. Doe je toch wel wat meer met je telefoon, maar hoeft je telefoon ook weer niet een game-pc en professionele camera in één te zijn, dan ga je naar de middenklasse. Zijn je eisen torenhoog? Yep, dat kost ook wat meer.

O oh … Android of Apple?

Dan komt dé vraag die oorlogen ontketent in de wereld van tech: ga je voor een Android of iPhone? Ik ga het simpel voor je uiteenzetten.

Wil je vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding, is middelmatige gebruiksvriendelijkheid voldoende voor je en/of ben je een techneut die graag de software- en downloadmogelijkheden open houdt? Dan is Android je ding.

Wil je zo veel mogelijk gebruiksvriendelijkheid, hoge kwaliteit en vind je het niet erg dat dat een stukje duurder is? Dan is iPhone je ding.

Dit is natuurlijk heel kort door de bocht allemaal, maar het geeft een beetje globaal beeld van de verschillen.

nieuwe smartphone kiezen

Sim Only of abonnement met toestel?

Aan zo’n nieuwe telefoon heb je natuurlijk vrij weinig als je geen belminuten, sms’jes en data hebt. Dus: dat moet er komen! En dan moeten er ook weer keuzes gemaakt worden. Wil je Sim Only of sluit je een abonnement met toestel af? En als je Sim Only kiest, wil je dan prepaid Sim Only of een Sim Only abonnement?

Voor- en nadelen: Sim Only vs. abonnement met toestel

Of je nou voor een Sim Only abonnement of prepaid Sim Only kiest, één ding is zeker: Sim Only zorgt voor lagere vaste lasten. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze moeilijke tijden. Als je graag budget tot middenklasse telefoons koopt, raad ik sowieso Sim Only aan.

Toch heeft het abonnement met toestel een handig voordeel: je bent niet in één keer een groot bedrag kwijt aan een toestel. Je betaalt de kosten gespreid samen de kosten voor je belminuten/sms’en/internet. Maar dat is dan ook het enige voordeel van een abonnement.

Als je dan toch voor Sim Only gaat, is een Sim Only abonnement het handigst. Je hoeft niet constant op te waarderen en krijgt gemiddeld meer internet en belminuten voor je geld als je een abonnementje afsluit.

Welk model?

Geen zorgen, ik ga niet alle huidige modellen op de markt langs! Ik deel ze op in categorieën en leg uit hoe je een handige keuze maakt.

Zo heb je de premium lijnen (iPhone *getal*, Samsung Galaxy S modellen , etc.) en de budget lijnen (iPhone SE, Samsung Galaxy A modellen, etc).

Ik ga het heel simpel houden. Kom je toch echt uit op een budget telefoon? Dan raad ik een toestel uit een budget lijn aan. Heb je onbeperkt centjes voor een telefoon, dan kun je net zo goed voor het nieuwste model gaan. Easy.

Als een middenklasse telefoon beter bij je past, kun je twee dingen doen:
– Een premium lijn telefoon kopen, maar dan eentje die een generatie of 2 ‘achterloopt’ (bijv.: de iPhone 13 is uit, maar jij koopt de 12 of 11).
– Een duurder model onder de budget telefoons kiezen. De president van de budget telefoons, zegmaar.

Laatste details…

De kleur van de telefoon, het exacte model, het telefoonhoesje enzovoorts mag je allemaal zelf kiezen. Dat ligt puur aan smaak en heb ik verder weinig nuttigs over te vertellen. Succes en veel plezier met je nieuwe telefoon!

Vind jij een nieuwe telefoon kiezen lastig?