verschil tussen botox en fillers

Wat is het verschil tussen botox en fillers?

Injectables, botox en fillers … het lijkt allemaal aardig op elkaar, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Vind je het lastig om ze uit elkaar te houden of wil je weten wat het beste bij jou past? Het verschil tussen botox en fillers leg ik hier uit.

Zijn botox en fillers niet een beetje hetzelfde?

Er zijn duidelijke verschillen tussen botox en fillers, laat ik dat voorop stellen. Ze zijn zeker niet hetzelfde. Ze hebben wel overeenkomsten. Zo vallen botox en fillers allebei onder de groep injectables, oftewel een substantie voor een cosmetische ingreep die wordt ingespoten.

Voor een behandeling met zowel botox als fillers kun je tegenwoordig in bijna het hele land terecht. Wil je een behandeling met injectables in een een grote stad zoals botox Den Haag of fillers in Amsterdam, dan heb je zelfs ruim de keuze.

Het verschil tussen botox en fillers

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Het eerste, duidelijke verschil tussen botox en fillers: botox is een spierontspanner en fillers zijn (zoals de letterlijke vertaling je al doet vermoeden) opvulmiddelen. Als je kijkt naar hoe beide soorten injectables werken, wordt dat verschil een stuk duidelijker.

[Disclaimer: ik ben een blogger die zich veel met beauty bezighoudt, maar ik ben absoluut geen arts. Voor persoonlijk, accuraat advies ga je altijd naar een specialist.]

Om de werking beter te snappen, gaan we terug naar de reden waarom veel mensen voor injectables kiezen: rimpels en fijne lijntjes. Die ontstaan doordat de huid volume verliest en door de spieraanspanning in je gezicht, die aan je huid trekt.

verschil tussen botox en fillers

Hoe werkt botox

Als je dit weet, is het opeens heel simpel wat botox doet. Het middel is een spierontspanner. Laat je bepaalde spieren ontspannen met botox, dan trekken ze minder tot niet aan de huid en worden de rimpels en lijntjes minder zichtbaar in dat gebied. Je neemt dus de oorzaak weg.

Hoe werken fillers

Fillers vullen het geïnjecteerde gebied juist op. Je neemt de oorzaak niet weg, maar voegt simpelweg nieuw volume toe. Als je rimpeltjes opvult, zijn ze optisch verdwenen. Of in ieder geval zichtbaar verminderd. Dat hangt onder andere af van de hoeveelheid fillers die je neemt.

Wat is beter: botox of fillers?

Het klinkt misschien logischer of effectiever om de oorzaak tegen te gaan dan alleen symptomen te bestrijden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat botox een betere keuze is. Of botox injecties of fillers beter zijn, hangt af van de reden waarom je injectables neemt, de plek waar je het wilt en de gewenste resultaten.

Wil je tekenen van huidveroudering bestrijden? Dan kom je vaak uit op botox, maar niet altijd. Als je bijvoorbeeld met de leeftijd volume in de lippen verliest, los je dat niet op door een spier te laten ontspannen. Volume toevoegen met fillers werkt dan vaak beter.

Heb je last van rimpeltjes en fijne lijntjes die ontstaan door spierinspanning? Dan kom je al snel op botox uit. Denk dan aan zones zoals kraaienpootjes en fronsrimpels.

Misschien wil je injectables voor meer volume of een andere vorm van shaping. Als dat niet zoveel met huidveroudering (of het voorkomen daarvan) te maken heeft, zijn fillers vaak een goede optie. Denk dan aan kaaklijnfillers voor meer definitie of neusfillers om je neus optisch naar wens te shapen. Lipfillers zijn natuurlijk ook heel bekend!

Zijn er nog meer verschillen tussen botox en fillers?

Beide soorten injectables werken op een andere manier. Dat zorgt voor aardig wat verschillen en er zijn er dus nog meer. Denk dan aan de prijs van de behandeling en de duur dat het resultaat mooi blijft. Wil je de details van dit soort verschillen weten? Dan kun je het beste bij een behandelend arts aankloppen. Die verschillen zijn er namelijk niet alleen tussen botox en fillers, maar ook tussen merken/specifieke middelen onderling.

Heb jij wel eens injectables overwogen?