haar krullen met krultang voor beginners

Krultang tips voor beginners: Hoe kies en gebruik je een krultang?

Krultangen zijn magische tools waarmee je ervoor zorgt dat je haar perfect zit. Tenminste, je moet dan wel weten hoe je ermee omgaat. Als beginner heb je dat misschien nog niet helemaal op een rijtje en om je te helpen staan hier alle handige tips bij elkaar.

Welke krultang past bij mijn haar?

We beginnen met een krultang kiezen, want zonder krultang valt er niet veel te krullen. Er zijn redelijk wat opties, dus ik probeer het even kort maar krachtig en overzichtelijk te houden.

Heb je kort haar dat niet verder komt dan je schouders? Gebruik dan een krultang met een diameter van ongeveer 20 millimeter voor medium krullen. Als je een dikker formaat neemt, is de krultang te breed om je haar omheen te draaien en eindig je met slag in plaats van krullen.

Als je lang haar hebt, zoek je juist een dikkere krultang. Voor medium formaat krullen kies je dan een krultang met een diameter van zo’n 30 millimeter. Hoe langer je haar, hoe groter de diameter van de krultang. Merken zoals BaByliss Pro en Rowenta hebben fijne, betaalbare krultangen!

Hoe krul je je haar met een krultang?

Hoe je een krultang gebruikt hangt af van de soort. Geen zorgen, het is geen rocket science, maar gewoon iets wat je even moet weten. Bereid in ieder geval altijd je haar voor met een heatprotector en zet de temperatuur niet hoger dan 180-200 graden als je beschadigd haar hebt.

Als je een krultang zonder klem gebruikt, trek je een hittebeschermend handschoentje aan. Verdeel je haar en zet het haar dat nog even moeten wachten vast. Ik werk zelf altijd van beneden naar boven en doe de rest van m’n haar in een knotje bovenop m’n hoofd.

haar krullen met krultang voor beginners

Neem een pluk haar (niet te dik, anders krult het niet goed) en wikkel de pluk om de krultang heen. Begin niet in het midden van de krulstaaf met wikkelen, maar echt aan het begin. Als je in het midden begint schuift je krul sneller van de tang af en/of kom je niet uit qua ruimte.

Houd de krul eventjes vast en laat ‘m daarna voorzichtig van de krulstaaf glijden. Je eerste krul is geboren!

Heb je een krultang mét haarklem? Dan doe je ongeveer hetzelfde, alleen houd je de klem open als je je haar om de krulstaaf wikkelt en gebruik je de klem om het haar even vast te houden.

Je haar krullen als je zelf al krullen hebt …

Ja, dit komt voor. Het kan zijn dat je eigen krullen niet altijd zoals gewenst uitpakken. Misschien wil je eens zien hoe een grovere krul je staat of heb je ongelijke krullen.

Je hoeft niet per se je haar eerst te stijlen. Zo recht mogelijk föhnen na het douchen kan ook. Dat heeft eigenlijk meer mijn voorkeur, want door het te stijlen verlies je haar meer volume.

Heb je niet een heel sterke krul? Je kan dan ook gewoon simpelweg je haar eerst uitkammen. De kans is groot dat het dan lekker gaat pluizen, maar met een heat protector serum sla je twee vliegen in één klap: pluis weg en haar beschermd.

Haar krullen met de krultang voor beginners: extra tips

Nog een paar kleine tips om de perfecte krullen te maken – én te houden.

  • Begin niet té dicht bij de aanzet van je haar – zo voorkom je een verbrand hoofd en bobbels op je kapsel
  • Kam je haar na het krullen voorzichtig door met een brede tandenkam (of haal je handen er voorzichtig doorheen), zo zien de krullen er wat minder ‘gemaakt uit’
  • Werk de boel af met een haarspray die een goede hold heeft

Heb jij wel eens je haar gekruld met een krultang?