instagram volgers gekocht herkennen

Hoe je gekochte volgers herkent & waarom volgers kopen zuur is

Het zal je verbazen hoeveel bloggers, Instagrammers en influencers volgers kopen voor hun account. Elke keer denk ik weer: ‘waarom?’

Hoe meer volgers je hebt, des te groter de kans op samenwerkingen. Ik kan alleen maar vermoeden dat dat de voornaamste beweegreden is om volgers te kopen. Misschien heeft het ook wat met een gewenst imago te maken. Maar je maakt er meer mee kapot dan je lief is.

Hoe herken je of een account volgers gekocht heeft of gewoon snel is gegroeid?

Nou, als er in een week opeens 5000 – 10.000 volgers bij zijn gekomen is het al een groot teken. Maar let daarbij ook op het aantal likes en comments. Heel af en toe (echt extreem zelden) hebben mensen geluk en gaan hun posts viral – ze krijgen er dan in korte tijd duizenden volgers bij. Maar, in dit unieke geval zie je dat het aantal likes en comments NET ZO VEEL stijgt als het aantal volgers. Dus als iemand opeens duizenden nieuwe volgers heeft, maar nog steeds 31 likes en een comment van tante Trien, is er een grote kans dat het geen organische groei is.

 

instagram volgers gekocht herkennen

 

Volgers gekocht of last van het algoritme?

Wat ik helaas ook vaak zie is dat mensen met oprechte accounts van het kopen van volgers worden beschuldigd, terwijl hun interactie is gedaald door het algoritme of minder activiteit. Als je niet regelmatig post en het algoritme van Instagram tegen gaat staan kan dat ervoor zorgen dat je verhoudingsgewijs weinig likes en comments krijgt.

Voorbeeldje: account x heeft 20.000 volgers en ‘maar’ 500 likes per foto. Zijn de volgers gekocht? Als diegene vorige week nog maar 3000 volgers had, dikke kans. Als diegene echter al een paar maanden rond de 20.000 zit en nooit gekke sprongen in aantal volgers heeft gemaakt, is het waarschijnlijk een oprecht account.

Wat is er zo slecht aan volgers kopen?

JA, HET KAN KWAAD. Zelfs als je niet ‘gepakt’ wordt door bedrijven waar je mee samen gaat werken: anderen merken het. Niet leuk voor je imago en contacten. Nog vervelender: je maakt van de influencer market een wantrouwendere markt. Doordat je engagement relatief laag is hebben bedrijven minder aan samenwerkingen en zullen ze minder geïnteresseerd raken. En zo krimpt de influencer markt ook nog eens.

Oprechte accounts komen er veel moeilijker tussen, want organisch met duizenden tegelijk groeien is bijna onmogelijk. Je zit het gewoon voor een heleboel mensen te vernaggelen. Erg jammer.

Als je gewoon voor je eigen lolletje 2000 volgers wil kopen en verder geen zakelijke doelen hebt maakt het trouwens een stuk minder uit. Maar da’s meestal niet het geval.

 

Heb jij wel eens iemand in de smiezen gekregen die volgers heeft gekocht?

 

Posts created 907

28 gedachten over “Hoe je gekochte volgers herkent & waarom volgers kopen zuur is

 1. Ik vind dit net zo erg als mensen inhuren die dan als beroep naar je bruiloft of begrafenis komen. De schijn ophouden voor de rest van de wereld. Hoe leef je met jezelf als je weet dat mensen je alleen maar tof vinden terwijl je eigenlijk liegt.
  Gewoon hard werken en jezelf zijn maakt je gelukkiger

  1. Dat lijkt me heel iets anders, omdat daar eerder tragische eenzaamheid achter zit en geen financieel gewin…
   Maar ben het met je eens dat je beter hard kunt werken voor je blog en bedrijf, omdat je op een gegeven moment echt wel door de mand valt.

  2. Volkomen mee eens.
   Mijn man en ik zouden zo graag willen groeien en iets voor ons zelf willen beginnen.
   Ik heb al zoveel geprobeerd, Pinterest, Instagram en Facebook.
   Niks helpt het is om moedeloos van te worden, maar we geven niet op!!!!
   We willen absoluut geen mannetjes betalen voor ons kunnen, maar je wordt bijna gedwongen om een coach, of cursus of noem maar op te volgen.
   Dit willen we niet, iemand die voor ons kunnen geld vraagt, GEKKE WERELD

 2. Ik heb op dit moment een blogster in de smiezen, ja. Bijna 3 000 volgers en gemiddeld nog geen 50 likes en vrijwel geen comments. Op haar blog reageert ze op geen enkele comment, maar doet op Twitter dan wel soms afgunstig op andere bloggers. Ik vind dat triest en volg haar tegenwoordig gewoon uit leedvermaak. :’) Gemeen, I know.

 3. Ik heb dat bij best veel influencers dat ze heel veel volgers hebben maar relatief weinig reactie. Nu snap ik dat het door het algoritme kan komen maar het blijft raar.

 4. Ik zal zelf nooit geen volgers kopen.
  Wel heb ik pech met het algoritme.
  Ik heb ongeveer 5530 volgers en per foto iets van 150 likes gemiddeld. Mensen kunnen zo van mij ook wel denken dat ik volgers gekocht heb, maar helaas vallen de likes gewoon heel erg tegen door dat vervelende algoritme, toen is dat ‘gezeur’ met die likes ook begonnen..

  1. Het is gewoon in en in triest dat er zulke rotte mensen bestaan.
   Ten eerste de persoon in kwestie zelf en dan de persoon die het überhaupt durft aan te bieden en hier rijk van mag worden.
   Het is de omgedraaide wereld.
   En dan wil ik nog even vermelden dat ik het knap vind dat je voor jezelf opkomt.
   Mooi om te zien dat je eerlijke volgers hebt.
   En de likes dat wil ook niks zeggen, de echte geloven ook in je zonder hartjes en likes,
   Mvg Diana Brasse

 5. Ja ik merk het ook bij veel bloggers die ik echt leuk vind. Dan kijk ik soms wel eens tussen hun volgers en dan zie ik heel veel lege accounts er tussen staan. Ik blijf ze wel volgen, maar ik ben dan soms geschokt dat “hun” het ook doen. Soms denk ik dan ook “moet ik het ook doen”? Blijkbaar doen heel veel grote bloggers dit. Maar ik wil er liever geen geld aan uit geven haha.

 6. Heel goed artikel! Vind het zo jammer dat mensen dit doen… Er zijn namelijk wel mensen die hier heel hard voor werken en daar verpesten zij het dan weer voor 🙁 Ik hoop altijd alleen maar dat Instagram en bedrijven hun snel doorhebben. xo

 7. Mijn aantal likes waren inderdaad ook gedaald van 600-700 per foto naar 450-500 per foto nu, omdat ik een keer twee dagen niets had gepost. Ik heb trouwens wel iemand gezien die volgers had gekocht. Degene had 15K volgers en dan 40 likes ofzo. Jammer dat het inderdaad gebeurd.

 8. Ik kom er ook wel eens tegen waar ik mijn vraagtekens bij heb. Zo jammer maar uiteindelijk houden ze alleen zichzelf voor de gek. De enige manier is geduld, geduld en vóóral hard werken.

 9. Ik let er niet echt op maar zie wel eens accounts die nauwelijks iets posten en dan kweetniethoeveel volgers hebben. Dan moét het wel gekocht zijn. Zelf doe ik er niet aan en dat zie je ook misschien wel aan mijn aantal volgers, dat is echt maar een handje vol. Maar ik hoef er niet van te leven dus ik vind dat best, vind mijn blog zelf en facebook belangrijker. Als ik mij meer in Instagram zou verdiepen zou het vast beter gaan met mijn aantallen, maar ik vind écht zijn en het op een eerlijke manier doen altijd bovenaan staan.

 10. Volgers kopen vind ik ook echt not done! Hoop wel nog steeds dat Instagram weer gewoon op chronologische volgorde wordt. Niet alleen omdat mijn likes zijn gehalveerd, maar ook omdat ik veel posts mis omdat Instagram ze niet boeiend genoeg vindt.

 11. Je leest het tegenwoordig vaker. Ik lees hier dat men het op vind vallen bij mensen die 3 a 5000 volgers hebben en weinig likes krijgen. Zelf heb ik ook bijna 4000 volgers maar haal net maar 100 likes op een foto, dit komt natuurlijk deels vast door de algoritme. Waar ik me wel om verbaas is dat ik bloggers met 30K+ volgers zie met weinig likes, of heel veel volgers en dan 3 afbeeldingen ofzo – dat vind ik wel eens wel raar.

 12. Ik zie het best veel de laatste tijd maar ik snap niet dat ze ermee wegkomen ook nog. Mensen met +20.000 volgers en dan maar 150 likes op een foto gaat er bij mij niet in.

 13. Nog nooit echt goed opgelet eerlijk gezegd. Ik zal er eens beter naar kijken op Instagram, volgens mij zijn er een hoop mensen die volgers kopen. Best wel heel jammer eigenlijk.

 14. Ik heb nu 2 jaar mijn account en ik zie echt een hele erge daling in de likes en comments. Waar een foto begin vorig jaar nog bijna 1000 likes opleverde behaal ik nu nog maar net de 200 met 12000 volgers. Ik was om die reden vorig jaar een nieuw account gestart en die groeide veel sneller en kreeg in korte tijd meer likes en reacties dan mijn grote account. Het doet een beetje zeer dat die verschil zo groot is, omdat je veel werk in je foto’s en content steekt. Het plezier in instagram is heel veel minder geworden helaas.

 15. Ik ken er verschillende. Persoonlijk vind ik dat echt zielig dat je jezelf op die manier beter wilt voordoen. De laatste tijd maakt Instagram het wel heel moeilijk als het op ‘bereik’ aankomt, maar dan nog is dit geen reden om je volgers en de bedrijven waarmee je samenwerkt te misleiden.

 16. Bizar, maar ergens ook begrijpelijk omdat er veel bedrijven zijn die alleen kijken naar aantal volgers op Instagram als ze willen samenwerken met een influencer. In plaats van dat ze kijken naar kwaliteit/ engagement. Hopelijk dat dat dus ook verandert!

 17. Ja het is allemaal maar triest… En de grote spelers die kopen ook gewoon advertenties erbij zodat ze de neppe volgers en likes (ook views) afdekken. Instagram Volgers kopen is not done!!!

  1. Ik zou niet weten waarom niet, In het Engels hebben ze er een gezegde over: Fake it till you make it. Het probleem is dat er heel veel over gelogen wordt, wat naar mijn idee helemaal niet hoeft.

 18. Je kunt het vaak ook aan de likes zien. Als je op de likes klikt dan zie je meteen wat voor mensen de berichten hebben geliket. Ook die zijn dan vaak fake.

 19. Ik (kunstenaar) heb inmiddels behoorlijk wat natuurlijke volgers, zo’n 5000 maar ik krijg nooit veel likes. Vaak minder dan 50.
  Waarschijnlijk volgen ze mijn account alleen maar om te kijken. Er is weinig interactie. Ik begrijp niet zo goed hoe het allemaal werkt. Misschien minder posten, of juist meer? Het is een lastige wereld die social media wereld.

  1. Ik zou meer naar de kwaliteit dan kwantiteit kijken. Dan bedoel ik niet de kwaliteit van je kunst, maar de mate waarin je content uitnodigt om te reageren. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven