make-up over datum

Wat gebeurt er als je make-up over datum is?

Wat gebeurt er als je make-up over datum is & kan je de make-up dan nog gebruiken

Make-up heeft een houdbaarheidsdatum, en dat is niet voor niets. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je make-up wanneer het over datum is? Moet je het meteen weggooien? Is het gevaarlijk?

De houdbaarheidsdatum van make-up verschilt natuurlijk per product. Mascara gaat gemiddeld zo’n 3 maanden mee, lipstick 6-12 maanden, foundation 1-1,5 jaar en poederproducten 1-2 jaar. Het kan ook nog wel eens per merk en formule verschillen.

Is de houdbaarheidsdatum van make-up een marketingtruc?

Nou, het is eigenlijk meer een manier voor een bedrijf om zichzelf redelijkerwijs ‘in te kunnen dekken’. Na het passeren van de houdbaarheidsdatum is de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Veel producten kunnen uitdrogen en/of kwaliteit verliezen als ze lang open hebben gestaan. Het zou wat zijn als je een bedrijf aan kan klagen omdat je een ooginfectie hebt gekregen nadat je een mascara van 6,5 jaar oud hebt gebruikt.

Is make-up na de eindhoudbaarheidsdatum gebruiken gevaarlijk?

Het hangt van een aantal dingen af. Het is niet zo dat je er gegarandeerd infecties van krijgt, maar je loopt een groter risico. Het klinkt een beetje vies, maar bijna alle make-up producten krijgen door gebruik bacteriën. Hoe meer bacteriën er kunnen groeien, des te meer kans je krijgt op irritaties en infecties. Dit is ook een reden waarom je je make-up beter niet in de badkamer kan bewaren (vocht en warmte is een ideaal leefklimaat voor bacteriën).

 

make-up over datum wat moet je ermee doen

 

Hoe langer en vaker je een product gebruikt, des te meer bacteriën erop kunnen groeien. Tot aan de houdbaarheidsdatum is het dus veilig, daarna ga je steeds meer risico lopen.

Móét je een make-up product weggooien wanneer het over datum is?

Als je een gevoelige huid hebt ben je vatbaarder voor irritaties en infecties en is het dus verstandig om je echt aan de houdbaarheidsdatum te houden. Regelmatig je kwasten etc. reinigen verkleint de kans op infecties, maar producten zoals mascara en liquid lipsticks kun je eigenlijk niet goed reinigen, omdat je de applicator na gebruik weer direct terug stopt – waardoor die bacteriën in het product gaan zitten.

Ik heb zelf geen gevoelige huid en een oogschaduw palette dat ik maar 3x gebruikt heb maar wel over datum is zou ik niet weggooien. Vooral mascara’s, lipgloss, liquid lipsticks en producten die je met je vingers aanraakt dragen wat meer risico. Je loopt natuurlijk het minste risico als je niets meer na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum gebruikt!

Wat doe jij met make-up producten die over datum zijn?

 

Vond je dit handig? Geef de Matte & Shimmer Facebookpagina een like!

Posts created 902

12 gedachten over “Wat gebeurt er als je make-up over datum is?

 1. Ik kijk eigenlijk alleen of de substantie nog goed eruitziet, voelt en ruikt. Zo niet weg er mee.
  Maar ik ga echt niet mijn dure make-up weggooien omdat hij over datum zou zijn

 2. Bij mascara houd ik ook wel echt drie maanden aan, maar bij poederproducten gebruik ik ze gerust langer dan dat erop staat. Ik heb ook paletten van misschien al wel vier jaar oud of ouder en die zijn nog precies hetzelfde als toen ik ze net kocht, dus voor mijn gevoel kun je poeder bijna onbeperkt gebruiken. Wel houd ik bij oudere producten altijd heel erg de substantie en geur in de gaten. Als die zou veranderen, is het wat mij betreft niet veilig meer.

 3. Ik gooi alleen eyeliner weg als ik zie dat hij klonters heeft of niet goed meer aanbrengt. Oogschaduw of lipsticks gooi ik niet weg. Zolang deze nog mooi aanbrengen.

 4. Mascara is het enige product dat ik echt na een maand of 3 a 4 vervang. De rest gaat ‘op gevoel’ maar mijn oogschaduws heb ik al jaren en daar is voor mijn gevoel niets mis mee.

 5. Bij mascara en oogpotloden voor op de waterlijn ben ik heel nauwkeurig. Als ik te lang met een mascara doorga beginnen mijn ogen te tranen als een gek en als ik mijn mascara dan ook niet weggooi heb ik een ontsteking te pakken. Dan liever een nieuwe frisse mascara dan met dikke ontstoken oogbollen en etterogen rondlopen. (Ja zo erg is het bij mij!)

  Potloodjes voor de waterlijn slijp ik dan of breek ik een stukje vanaf als het een omhoogdraaibare is.

  Voor de rest geef ik mijn zintuigen goed de kost betreft houdbaarheid. Als ik de ‘richtlijnen’ aanhoud kan ik mn hele stash weggooien. ?

  Nou, dat dacht ik dus mooi even niet. ??

 6. Ik kijk eigenlijk nooit naar de datum. Ik vertrouw op m’n zintuigen. Als het product raar begint te ruiken, de textuur verandert o.i.d., dan gooi ik een product weg. Verder negeer ik de datums. Mascara gebruik ik meestal ook veel langer dan drie maanden. Zolang niemand anders hem gebruikt heeft en ik er geen irritaties van krijg, is het voor mij prima.

 7. Hm, ik ben toch echt schuldig aan het feit dat ik nooit naar een datum kijk. Zoals ik lees bij vele andere in de comments ben ik niet de enige. Een mascara is bij mij vaak al op of uitgedroogd nog voor dat de drie maanden voorbij zijn dat je een mascara ‘kan’ gebruiken. En een bronzer of highlighter die overdatum is of kan dat geloof ik niet. Of tenminste, dat plaatje met na openen 12 maanden houdbaar. Nope. Gebruik dezelfde bronzer al drie jaar haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven