Wat is er enger dan naar de tandarts gaan? Dit.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met een portie tandartsangst. Het is ook wel eng, het idee dat de smoelensmid weer eens met haakjes, boren en slijpertjes je mond in moet. Als er iemand de kriebels van krijgt ben ik het wel. Maar ook al lig ik wanneer ik weer naar de bakkesbeul moet de avond van te voren stijf in bed terwijl ik alleen maar denk ‘ikwilhetnietikwilhetnietikwilhetniet’ zal ik het nooit meer over m’n hart verkrijgen om níét naar de tandarts te gaan. Ja, dat is me snel afgeleerd. The hard way.

Hoe krijg je dít voor elkaar?

Ja, die kiezen met extra opslagruimte zijn van mij. Die zaten in deze staat in m’n mond. Als je denk dat je 5 jaar je tanden moet poetsen met suiker en elke dag drugs gebruiken om zulke beschadigde tanden te krijgen heb je het mis.

Vroegâh, toen ik nog klein en schattig was, had ik bijna nooit gaatjes. Toen ik bijna 18 werd -en ik dus zelf voor de tandarts moest gaan dokken- dacht ik slim te zijn: ik laat me vlák voor m’n 18e verjaardag nog eens goed controleren, en als ik dan niks heb neem ik geen tandartsdekking. BIIIIG MISTAKE.

Ik was lekker de tandarts aan het skippen … tot ik kiespijn kreeg. Wat doe je dan? Juist, lekker negeren. Dan wordt het erger. Het straalde uit naar m’n hoofd tot ik op een gegeven moment dagelijks een half uur op bed moest gaan liggen omdat ik niet rechtop kon zitten door de pijnaanvallen. M’n halve hoofd voelde alsof het zwaar kapot aan het gaan was.

Toch maar een tandarts gebeld. Lekker op tijd ook. Die had meteen foto’s van m’n gebit gemaakt om me goed te kunnen laten zien wat er nou aan het handje was. Ik schrok me kapot: de spreekwoordelijke holle kies zat er bij mij toch wel heel letterlijk. Alle 4 m’n verstandskiezen moesten er zo snel mogelijk uit.

Ik kan wel een heel verhaal op gaan hangen over hoe kut het is om kiezen te laten trekken, maar ik kan het vrij kort houden: het doet pijn. Het is kut. Het is DUUR. En traumatiserend. En guess what? Je kan jezelf dit leed besparen voor gewoon lekker naar die controle te gaan. Ik ga in ieder geval zo trouw mogelijk naar al m’n tandarts dates.

 

Vind jij de tandarts eng? Wanneer ben je voor het laatst geweest?

 

 

Posts created 907

10 gedachten over “Wat is er enger dan naar de tandarts gaan? Dit.

  1. Als je voor je verstandskiezen naar de kaakchirurg moet zit het helaas niet in je verzekering en ben je gewoon je Eigen risico kwijt. Mijn kids hebben gewoon een tandartsverzekering maar de kaakchirurg moest gewoon betaald worden. Valt er buiten. Maar dat neemt niet weg dat je je zeker elk jaar maar het liefst elk half jaar moet laten controleren. Er is niets zo erg als kiespijn.

  2. Ik heb geen schrik van de tandarts, maar ik wíl gewoon niet gaan. Ik ben volgens mij alweer drie, vier jaar niet meer geweest. Ik weet dat het hoogstwaarschijnlijk wel nodig is en ik een afspraak moet maken, maar ik blijf het maar uitstellen…

  3. Ik ga 2 keer per jaar en heb een goede verzekering die vrij veel dekt… (lees:daar betaal ik voor)
    Ik heb nooit zo’n moeite met de tandarts.

    Deze kiezen op de foto zien er echt erg uit.

  4. Ik heb totaal geen moeite met naar de tandarts gaan. Vind het zelfs altijd lekker fris enzo. Moet wel zeggen dat ik de laatste jaren ook geen gaatjes etc. heb gehad. Maar er zijn wel twee tanden en een verstandskies getrokken, dus ik denk dat ik mn portie gehad heb. 🙂

  5. Ik ben zelf ook niet zo gek op naar de tandarts gaan. Het maakt mij toch altijd wat zenuwachtig. Ik heb maar één keer hoeven boren maar toen raakten ze meteen mijn zenuw dus dat maakte mij alleen maar meer bang haha. Toch ga ik wel gewoon elk jaar naar de tandarts (ik hoef maar één keer of ik moet tussendoor nog klachten ofzo krijgen). Het is ook wel fijn om te weten dat het gewoon goed zit.

  6. Nooooo! Dat ziet er echt heel eng uit… Ik ben ook geen fan, maar ga wel gewoon. Vorig jaar heb ik lang last gehad van een kies. Geboord, nog eens, zenuw eruit, nog niet goed, kies eruit… Zat er een hele bult op de zenuw, jakkes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven