foundation tips droge huid make-up

Zijn de meningen van (beauty)bloggers wel betrouwbaar?

 

Snijd ik mezelf in de vingers met dit artikel? Nee hoor. Het lijkt me juist wel gezond om eens kritisch naar jezelf en je omgeving te kijken.

Ik krijg het gevoel dat er steeds kritischer naar (beauty)bloggers en influencers wordt gekeken. Hoe betrouwbaar is de mening van iemand die gratis producten ontvangt of zelfs gesponsord wordt?

Elk verhaal heeft meerdere kanten (nog los van het feit dat iedere blogger/influencer anders is). Van de kant van de lezer gezien zal die misschien denken, ‘als je een product of geld krijgt, ga je het merk natuurlijk de hemel in prijzen’. Maar draai het eens om.

Wil je als blogger of influencer een product promoten wat je stiekem eigenlijk kut vindt? Ik denk dat je het niet eens gratis zou willen krijgen. Maar ja, wat als die influencer er geld mee kan verdienen?

Iedereen die een beetje na kan denken zal zich snel genoeg realiseren dat betrouwbaarheid je ontelbaar meer op gaat leveren dan die paar centen voor dat ene gesponsorde artikel. Als ik op een blog zou lezen over een magische wondercrème, er vervolgens m’n zuurverdiende centen voor neerleg en het blijkt dezelfde werking als de uitwerpselen van m’n kat te hebben, is de ontvolg-knop HEEL snel ingedrukt. Doei geloofwaardigheid.

 

IMG_33612

 

Overal zitten rotte appels tussen, helaas. Daar moeten we mee leren leven. Maar de meeste bloggers en influencers doen het omdat ze het leuk vinden om content te maken en goede interactie met hun volgers te hebben. Het zou dom zijn om te riskeren dat allemaal kwijt te raken voor een paar stuivers en een uitgedroogde krentenbol. Lezers zijn ook niet dom. De waarheid komt altijd snel genoeg boven water.

Misschien is deze mening gekleurd door het feit dat ik zelf blog, en beïnvloed ben door wat ik zelf logisch vind en hoe ik ermee omga. Waarschijnlijk.

Wat ik op de één of andere manier wel een beetje eng vind zijn vooral de mega-influencers. Met miljoenen volgers. Die al zo’n groot imperium en zo’n grote naam hebben opgebouwd dat het eigenlijk al niet meer uitmaakt wat ze zeggen of doen, en óók nog eens big fat coins verdienen aan alles wat ze promoten. Dat vind ik een stuk lastiger in te schatten. Ik heb het idee dat ze zelfs alleen maar meer bekendheid en aandacht zouden krijgen als er een schandaaltje over de tafel zou rollen.

Daarom gaat mijn voorkeur qua meningen eigenlijk uit naar die lieve lokale blogs en influencers. Minder kans op waanzin door fame. Eerlijke meningen met duidelijke onderbouwing. De mega influencers zijn nog wel leuk voor inspiratie en entertainment, maar ik ga niet klakkeloos van hun mening uit. Dat doe ik bij niemand, trouwens. Hoe meer reviews, hoe beter.

 

Vertrouw jij de meningen van (beauty)bloggers en andere influencers?

 

Posts created 884

21 gedachten over “Zijn de meningen van (beauty)bloggers wel betrouwbaar?

 1. Ik ben het met je eens, eerlijkheid gaat voor alles. Ik ga eigenlijk ook nooit blind van een mening uit, alhoewel veel (kleinere) bloggers die ik volg wel volledig vertrouw op hun eerlijkheid. Toch is niets zo persoonlijk als een mening. Ik heb wel eens gehad dat anderen lyrisch waren over een product, maar ik vond het niets. Maar ook andersom komt wel eens voor.

 2. Soms. Niet altijd. Als ik bijvoorbeeld een blogger zie die een vaste samenwerking heeft met een merk en echt elk product van dat merk mega fijn vind vind ik het wel wat minder geloofwaardig. Als bloggers producten hebben gekregen om te testen beïnvloedt dit mijn gevoel niet: dat hoort er gewoon bij. Als ze ervoor betaald zijn vind ik het wel iets minder geloofwaardig.

 3. Bij huidverzorging wil ik altijd duidelijke voor en na foto’s zien. Hoewel photoshop natuurlijk ook een ding is. Bij make-up verwacht ik goede swatches.
  Maar eigenlijk zie je in de comment sectie vaak nog veel meer. Mensen die het betreffende product ook hebben getest. De mening van de commenters is vaak meer waard.
  Ik ben ook weer zo’n commenter die daar actief in is. Als ik het product ook heb en fijn vind, sta ik bij….maar als een product de hemel in geprezen wordt terwijl ik het niet fijn vind zeg ik het ook… onderbouwd natuurlijk.

 4. Ik merk al snel of een blogger wel of niet eerlijk is als zij dezelfde PR pakketje hebben ontvangen als ik, en binnen 1 week al een review plaatsen over een huidverzorgingsproduct dat die ge-wel-dig werkt. Ohh men, als ik huidverzorging ontvang hoor je mij zeker niet 2/3 maanden erover praten totdat ik echt zie wat het doet met mijn huid. Dat ten eerste waar ik me zo erg aan erger. Ten tweede laten veel bloggers ook niet duidelijk zien of iets een ad is. Ik krijg eigenlijk alleen maar pr gifts, dus ik krijg er nooit voor betaald. Dan weet je eigenlijk al 100% zeker dat ze een mooier beeld schetsen over het product. Daarnaast ben ik heeeeel selectief met het lezen van blogs. Ik heb maar een handje vol mensen die ik volg omdat ik hen vertrouw dat ze eerlijk over een product schrijven.

 5. Ik denk dat het per blogger verschilt of hij/zij betrouwbaar is. Zowel bij de kleine als grote bloggers. Hoewel ik wel denk dat degenen die echt heel veel geld ermee verdienen sneller een keer minder eerlijk zijn, omdat ze er veel geld voor terug krijgen en voor mijn gevoel worden zij ook niet echt gestraft voor dit soort acties; het geld komt toch wel binnen. Kleinere blogs vertrouw ik in dat opzicht ook veel meer.
  Zelf vind ik het heel belangrijk om eerlijk te zijn, dus mijn reviews zijn lang niet altijd positief. Ik vind het ook fijn om niet alleen de positieve kant te lezen, zodat je een volledig beeld hebt van een product en de eventuele minpunten.

 6. Ik heb tegenwoordig echt moeite met de beautyvloggers zoals bv. Jaclyn Hill. Ik noem haar specifiek omdat zij de eerste is aan wie ik denk. Ze heeft idd zoals je zegt een ongelofelijk imperium en blijft dit uitbouwen, of ze nu eerlijk is of niet… Het akkefietje met Kim K heeft haar nog bekender gemaakt xD Maar omdat er tegenwoordig zo “streng” gekeken wordt naar ons bloggers en vloggers vallen de “ik ben lyrisch want word gesponsord”-meisjes al snel door de mand. Eerlijkheid gaat voor alles en ik vertrouw dus enkel de mening van degenen waarvan ik denk dat ze eerlijk zijn.. Zoals jij!

 7. Ik heb al heel vaak op m’n donder gehad van bedrijven die mijn reviews te eerlijk en negatief vonden :’) jammer dan, ik ben liever fair over iets wanneer het niet voor mij werkt!

 8. Ik heb soms wel is dat ik bloggers zie die vaak producten van hetzelfde bedrijf reviewen omdat ze daar een vaste samenwerking mee hebben, dan krijg ik zelf wel enige twijfels of de blogger de producten echt zo fijn vind of het doet voor de samenwerking. Zelf ben ik met schrijven eerlijk over de producten, ik riskeer liever mijn samenwerking dan het kwijtraken van volgers. Sommige volgers weten ook niet hoeveel samenwerkingen bloggers afslaan omdat er ook eisen gesteld worden waar wij niks van willen.

 9. Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook lastig soms om in te schatten of het een eerlijke review is. Vaak lees ik dan meerdere reviews op verschillende blogs. En ja, kleinere blogs vertrouw ik dan toch meer ja!

 10. Vooral de bloggers die alleen maar krijgen. Daar geloof ik niks meer van en geen voor en na foto’s plaatsen of make-up zonder look. Wat heb ik daar nou aan?
  Nee, het moet een beetje “het vriendin geeft je een tip” gevoel zijn. Echt gemeend.

 11. Het is denk ik ook wel lastig beoordelen of een blogger betrouwbaar is. Want de een heeft andere criteria voor wat hij/zij een fijn product vindt dan andere. Daarnaast kan voor de één een product heel goed werken, terwijl het bij de ander helemaal niet werkt. Maar het is wel een verschil of iemand alleen het product opgestuurd heeft gekregen, of ook betaald krijgt om er een artikel over te schrijven. Ik ben liever gewoon eerlijk, maar krijg eigenlijk ook vrij weinig gesponsord, dus ik betaal voor de meeste producten. Als dat niet zo is, dan vermeld ik het er altijd bij.

 12. Goed artikel! Ik merk dat ik de laatste tijd er ook steeds kritischer ernaar kijk. Zo had ik dat met de foundations van Miss Sporty. Ik vond ze echt ruk. Even later las ik dat een blogger die foundations de hemel in aan het prijzen was. Even naar beneden gescrold en ja hoor: producten had ze ontvangen. Weg geloofwaardigheid. Ik snap het dat het tof is dat je producten mag ontvangen voor je blog, maar ik vind dat je gewoon eerlijk moet blijven naar je volgers toe. Toch is het wel lastig om te pijlen of iemand eerlijk is of niet.

 13. Ik vind het altijd belangrijk dat er eerlijk word gepraat over een product. Zelf blog ik nu zo’n 5 jaar, en eigenlijk ben ik vanaf het begin heel eerlijk geweest. Destijds schreef ik nog over producten die ik niet fijn vond; nu laat ik ze eigenlijk links liggen. Tenzij het echt zo slecht is dat ik wel vind dat ik het moet melden. Negatieve reviews vind ik echter nooit leuk, al zijn er wel altijd bepaalde negatieve punten die ik verwerk. Ik merk wel vaker dat mijn mening niet overeen komt met andere bloggers. Waar sommigen echt zweren op bepaalde producten heb ik die na één keer niet meer aangeraakt.

 14. Een mooi en eerlijk artikel! Van bloggers die ik al wat langer volg, vind ik het redelijk makkelijk in te schatten. Maar over het algemeen betrouw ik de meningen wel. Wie twijfelt kan nog steeds de mening van andere bloggers opzoeken. Het totaal geeft dan meestal wel een betrouwbaar beeld.

 15. Eerlijkheid gaat boven alles. Een (trouwe) lezer verdient om een eerlijke review en mening. Je zal er als blogger om gewaardeerd worden. Echter kan het zijn dat een product voor mij wel werkt en voor jou niet. Ben je dan oneerlijk geweest? Neen. Dus heel zwart wit vind ik het niet. Maar het kan niet dat alle producten je altijd bevallen. Ik blog in alle eerlijkheid.

 16. Ik lees ook altijd meerdere reviews voor ik iets ga kopen. Vaak genoeg dat de degene met de grote aantallen volgers iets te positiefs zijn over een gesponsord iets. Op mijn eigen blog ben ik ook alleen nog maar positief, maar het zijn ook allemaal dingen die ik zelf met zorg heb gekocht ook, dus wel zo fijn als dat ze bevallen 😛

 17. Dat zet me wel aan het denken. De grote bloggers doen alles voor het geld ik heb een aantal miskopen gedaan maar ook hele mooie producten ontdekt. In de loop der tijd weet ik er wel een paar die zeker eerlijk zijn. Northflix en Sonja zeggen hoe het is. Ook op jou blog zie ik betrouwbare dingen

 18. Er zijn een asntal bloggers waarvan ik de mening op prijs stel. Als ik van te voren iets koop lees ik verschillende reviews. Of dit nu van kleine of grote bloggers is. Wat voor mij relevant is, is de argumentatie: waarom vinden zij een product wel of niet goed? Als ik dit niet terug kan vinden, vind ik de blog sowieso niet interessant of betrouwbaar.

  Ik zelf schrijf alleen maar over dingen die goed vind en zelf gebruik. Dit kunnen gekregen producten zijn, maar vaak genoeg ook wat ik zelf koop. Een samenwerking ga ik alleen aan als ik het product goed vind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven