instagram matteshimmer

Is Instagram nog wel leuk?

 

 

Het lijkt wel alsof Instagram het iedereen steeds moeilijk maakt om te groeien. Ook als groeien niet je focus is helpen zaken zoals het vernieuwde algoritme niet mee. Zo zijn er nog meer dingetjes, met als klap op de vuurpijl de Shadowban. Is het nog wel leuk?

 

instagram matteshimmer

 

Wat voor ongein is er allemaal gaande op Insta?

Ik zou het bijna ome Insta willen noemen, omdat ik er ondanks alle bloedstollende ergernissen toch best vaak op zit. Sterker nog, mijn focus op Instagram is best wel gegroeid de laatste tijd. Maar je komt al snel dingen tegen die the Insta life toch wat lastiger maken.

Het volgen en ontvolgen ben ik eigenlijk wel gewend aan geraakt. Het hoort bij Instagram, hoe irritant het soms ook uit kan komen. Hoewel, dat zeg ik nu wel, maar als een bedrijf me voor de 5e keer in een week weer opeens is gaan volgen denk ik ook, hoe onprofessioneel kun je overkomen? Als je een bedrijf representeert wil je toch niet ergernissen opwekken?

Van geautomatiseerde (spam) comments krijg ik ook acute stuiptrekkingen. Mensen die hun account aan bots gekoppeld hebben die onder werkelijk elke foto op aarde dezelfde nietszeggende comment plaatsen. Maar de hoofdprijs voor betekenisloze Instagram manipulatie gaat toch naar Instagram volgers kopen. Ik vraag me écht oprecht af WAAROM je dat zou doen. Denk je dan dat niemand erachter komt? Valt niet op, in 1 dag 10.000 volgers erbij en nog steeds onder de 100 likes per foto. Koop er dan op z’n minst likes bij, zou je bijna denken. Ik snap er geen hol van. Het enige wat het reflecteert is dat je cijfertjes belangrijker vindt dan kwaliteit en engagement.

Het allerergst vind ik toch wel het nieuwste fenomeen: de Shadowban. In tegenstelling tot de andere punten waar ik net over heb zitten zeiken heeft dat wél echt veel invloed op je bereik. En da’s wel echt zuur als je vooruit wil komen.

 

instagram shadowban hoe kom je er vanaf

 

Wat is er dan nog leuk?

Nu we kunnen constateren dat m’n klaagbotje nog heel is, zal ik het over de leuke kant hebben. Als er niks leuks aan was, was ik er namelijk allang mee gekapt. Ik vind het leuk om naar verbetering van m’n foto’s en looks te streven, en de resultaten daarvan terug te zien op m’n account en in reacties. Om al het gedoe heen zit er namelijk nog een best wel leuke community in. Vaak genoeg krijg ik lieve reacties die me weer een beetje helpen bij die confidence boost.  Het blijft natuurlijk ook een social media platform: het ook gewoon gezellig om te kletsen of complimentjes te geven. Er is zo veel moois te zien op Instagram!

 

Ik kan me best voorstellen dat de nadelen voor sommigen te veel gegroeid zijn, en het gewoon niet zo leuk meer is. Zelf probeer ik nog wat hoop voor Instagram te houden en vind ik het leuk genoeg om gewoon te blijven doen. Ik probeer het ook een beetje op te fleuren door bij anderen eens gezellig te doen en leuke reacties achter te laten. En dat helpt!

 

Heb jij nog een beetje hoop voor Instagram? Vind je het nog leuk?

 

 

 

 

 

Posts created 862

24 gedachten over “Is Instagram nog wel leuk?

 1. Ik moet zeggen dat ik ook wel merk dat het heel lastig is om te groeien op Insta. Verder vind ik het vooral heel jammer dat ik van sommige mensen die ik volg gewoon bijna nooit meer de foto’s in mijn feed tegenkom door het nieuwe algoritme. Stiekem erger ik mij ook wel aan mensen die duidelijk volgers (en soms ook likes) hebben gekocht, omdat het zo vertekend is. Gelukkig blijf ik het verder nog wel leuk vinden, ook al klinkt dit misschien niet zo haha!

 2. Pffff, goed dat je hier over begint. Serieus, ik kon mezelf wel neerschieten toen ik erachter kwam dat ik geshadowbanned was. Instagram is eigenlijk mijn grootste tool naast mijn blog om mijn creativiteit te uiten. Ik steek veel tijd in het maken van mijn flatlays (en dan komen er ook nog leuke copycats die klakkeloos mijn foto’s/setup/props nadoen zonder credits) en dan krijg je niet de waardering voor doordat alleen jouw volgers het zien maar geen nieuwe accounts. Heel eventjes ben ik stil geweest op Instagram, ik zag het niet meer zitten: terug commenten op andere, likes uitdelen en zoeken naar leuke nieuwe accounts. Gelukkig ben ik niet meer gebanned maar merk ik nog elke freaking dag dat ik +30 heb en de next day -40. Ik zit nu al zeker 2 weken op een bepaalde hoeveelheid volgers die maar niet omhoog willen gaan. Ik heb nooit aan gedacht om volgers/likes te kopen .. waarom begin je dan met Instagram? Dat follow/unfollow vind ik ook vreselijk, ik block ze meestal als ik zie dat ze me al 3x hebben geprobeerd te volgen. Ughhh, heerlijk om mijn ei hier kwijt te kunnen (: Foto’s maken blijft leuk en gelukkig heb ik genoeg mensen die mijn werk nog mooi vinden, maar het zou fijn zijn om voor het harde werk wel beetje te kunnen groeien om meer aandacht te kunnen krijgen. Dat verdienen we toch allemaal?

 3. Het algoritme en shadowban is inderdaad vervelend, gelukkig kun je een shadowban voorkomen en dat algoritme moeten we maar voor lief nemen, tenzij iemand ineens een eureka moment heeft en ons dat verteld, dan ben ik heel erg blij. Verder vind ik Instagram geweldig en gebruik het heel erg graag! <3

 4. Instagram is nog wel leuk, maar niet alle foto,s zijn even boeiend. Ken jij ook het maken van een spiegelsefie. Mijn tijdlijn staat er altijd mee.vol, waardoor de leukste foto,s verdwijnen

 5. Herkenbaar! Ik weet niet wat Instagram aan het doen is maar het is zo vervelend ! Eerst ging het om het plaatsen van mooie foto’s maar de laatste tijd gaat het alleen maar om cijfers..

 6. Moet eigenlijk zeggen dat ik me tot vorige week nooit heel erg heb verdiept in de duistere hoeken van insta. Ik ben sowieso heel slecht met social media onderhouden haha. Maar sinds vorige week probeer ik weer wat actiever te zijn en al die berichten over shadow ban maken me toch een beetje bang :p Ik hoef niet groot te worden maar meer bereik is altijd leuk, soort waardering voor je werk niet? We zullen zien wat de toekomst gaat brengen <3

 7. Dit beschrijft precies waarom ik een nieuw Instagram account heb aangemaakt. Teveel volgers, te weinig likes, daar had ik last van. Dat demotiveerde me wel en dat maakte Instagram voor mij meteen minder leuk.
  Liefs,
  Elles

 8. Eerlijk…ik ben er een beetje klaar mee haha. Al die mensen die volgen en ontvolgen zielig gewoon. Je kan gelijk aan heel het profiel al zien of ze je gaan ontvolgen of niet. En groeien is inderdaad lastig.

 9. Ik ben de afgelopen tijd veel meer bezig met mijn Instagram en ik merk ook echt dat het allemaal zo erg is veranderd. Ik snap ook echt niet waarom mensen die bots en dingen gebruiken, soms zie ik reacties verschijnen onder foto’s waarvan ik denk: “Dit is sowieso geen echte reactie!” Heel jammer, maakt het toch veel onpersoonlijker. Ik wil mijn feed trouwens wel weer vernieuwen, maar daar ga ik de komende tijd maar mee aan de slag. En dan hopen dat ik er nieuwe volgers bij krijg die het de moeite waard vinden om te liken! 🙂

 10. Ja, het is echt zo leuk om die vooruitgang te zien! Je maakt ook echt onwijsmooie looks. En die lipswatches, damn! En en dan die laatste (?) look met glitter. Loooove! Zelf ben ik wel echt minder actief op Instagram, ik vind het heel erg leuk, maar aan de andere kant zijn er te veel dingen die het minder leuk maakt. Het is leuk om te delen en dat mensen er leuk om reageren, maar alle toestand eromheen. Alles draait om volgers, algoritme en weet ik het wat. Tuurlijk, je doet het voor jezelf, maar als ik een foto krijg met 20 likes word ik al meteen een stuk meer onzeker. Nja, idk. De laatste tijd heb ik meer het idee alsof ik andere dingen en mensen belangrijker vind dan dat, als je snapt wat ik bedoel, haha. Terwijl het wel erg leuk blijft, niet meer voor iedere dag. Je moet natuurlijk hard ervoor werken wil je iets bereiken, maar nogmaals, idk. Het voelt gewoon niet zo goed meer als voorheen. :’D

  1. Dankjewel! Dat met likes heb ik ook, en ik snap niet waarom het zo schommelt. Dan bouw ik een tijdje wat meer likes op en dan opeens daalt het naar de helft en blijft het voor langere tijd zo laag. Ik wil ook eens gaan testen of het er misschien aan ligt dat ik een bedrijfsaccount heb ?

 11. Dat algoritme vind ik ook zo irritant. Ik heb maar aangezet dat ik een melding krijg wanneer bekenden van me iets plaatsen op insta, voordat die berichten verdwijnen.. Sinds ik mn blog ben gestart ben ik meer actief op instagram en merk ik ook veel van dat volgen en ontvolgen van sommige accounts, zo jammer is dat. Groeien gaat inderdaad niet heel hard, maar volgers kopen zou ik nooit doen, wat heb je daar dan aan? Die shadowban vind ik ook echt flauw trouwens.. Goed verder vind ik instagram wel heel leuk, altijd al gevonden. Maar met meer hashtags plaatsen merk je wel meer van die irritatie dingen.

 12. Ik word ook echt moe van die Insta. Die shadowban, wel geen hashtags, en idd die likes! Het word steeds minder, helaas. Ik wil me er niet zo mee bezig houden, maar klanten zien het ook… geen strak plan

 13. Leuk vind ik Instagram al lang niet meer. Ik heb al gedacht om ermee te stoppen. Vandaag krijg ik er 5 volgers bij, om er morgen 10 kwijt te zijn. Ik begrijp er niets meer van. Maar ik vind het een leuke meerwaarde voor m’n blog en voor mezelf. Dus ik weet niet wat ik moet doen stoppen of niet 🙂

 14. Ik las pas je artikel over de shadowban en schrok daar eerlijk gezegd ook echt van. Ik merkte dat ik minder likes kreeg en ben daarom even gestopt met het plaatsen van #’s . Erg jammer vind ik het allemaal wel.

 15. Het algoritme vind ik compleet waardeloos ik zie soms mensen goedemorgen roepen en dan zie ik de foto in de avond als ik hem al zie. Ik vind het mega irritant ik wil gewoon zien wat de mensen die ik volg posten op het tijdstip dat ze het posten, ik snap niet waarom dit zo moet. Ze gaan straks weer aan hun eigen succes ten onder.

 16. Wat een hoop gedoe zeg! Zelf ben ik meer van, just go with the flow and enjoy. Instagram inspireert mij altijd enorm.

 17. Ik vind Instagram minder leuk worden door al deze ‘onzin’. Het volg ontvolg spelletje, en nu dat shadowban gebeuren. Why?! En wat ik ook stom vind is dat ik soms op foto’s wil reageren en dan pas zie dat de foto al 2 dagen ‘oud’ is.. #eindeklaagzang

 18. Ik moet eerlijk zijn maar ik kan niet meer zonder instagram ik haal er zoveel energie en inspiratie uit! alleen dat foto’s zo bewerkt worden vind ik jammer, het is strak en mooi maar het is niet meer zo echt allemaal

 19. Ik vind het volg/ontvolg spel heel erg stom! De spontane foto’s zijn het leukst en voor mij insta perfect in plaats van enkel en alleen gestylde foto’s.

 20. Ik krijg het vooral op m’n heupen van dat nieuwe algoritme! Iédereen wil de recentste foto’s bovenaan zien, waarom passen ze dat niet gewoon terug aan?!
  Die shadowban snap ik ook niet. Mochten ze dat nu alleen toepassen op spammers, tot daar aan toe, maar vrijwel iedereen heeft er last van. Grrr.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven