instagram volgers gekocht herkennen

Instagram Shadowban | Wat het is & wat je eraan kan doen

Instagram Shadowban | Wat het is & wat je eraan kan doen

Een Shadowban krijgen op Instagram: tot kort geleden had ik er nog niet eens van gehoord. Als het je overkomt heeft het wél veel invloed op je bereik! Daarom heb ik dit artikel geschreven.

Instagram shadowban wat is het

Wat is een Instagram Shadowban?

Je kan dus last krijgen van een Shadowban op Instagram. Wat het inhoudt is de foto’s waarbij je hashtags bij hebt gebruikt niet vindbaar zijn in de zoekfunctie voor mensen die je niet volgen. Bijvoorbeeld: je plaatst een foto van een make-up look. Onder die foto gebruik je de hashtag #makeup, zodat iedereen die zoekt op de tag #makeup jouw foto kan vinden. Als je last hebt van een Shadowban verschijnt jouw foto niet in het overzicht wanneer iemand op de hashtag #makeup zoekt, met uitzondering van je volgers.

Het gebruiken van hashtags zorgt er dus voor dat je posts een groter bereik hebben. Wanneer je last hebt van een Shadowban valt dat bereik weg. Je foto’s verschijnen alleen nog maar bij je volgers. Niet-volgers kunnen alleen je foto’s vinden als ze specifiek naar je account zouden gaan.

 

Hoe krijg je een Instagram Shadowban?

De benaming ‘Shadowban’ laat het lijken alsof Instagram handmatig mensen kiest en die een bepaalde ban geeft. Dat is dus niet per sé het geval. Instagram wil er zelf weinig over zeggen, maar het lijkt er op dat de Shadowban een soort spamfilter is. Gebruik je veel hashtags, vaak dezelfde en ook in dezelfde volgorde, plaats je extra hashtags onder een foto in een comment etc., dan is je account gevoeliger voor een Shadowban. Ook het gebruiken van veel apps die op je Instagram account zijn aangesloten (apps voor volgers/ontvolgers monitoren, je feed plannen etc.) kan er een invloed op hebben. Er is geen garantie dat je wel of niet een Shadowban krijgt, maar deze punten lijken er het meest mee te maken te hebben.

Dit blogartikel (in het Engels) heeft me veel geholpen met informatie over het fenomeen van de Instagram Shadowban, deze is zeker het lezen waard! De schrijfster heeft zelf namelijk ook ervaring met een Shadowban – en er vanaf komen.

 

instagram shadowban hoe kom je er vanaf

 

Hoe kan je een Instagram Shadowban voorkomen & hoe kom je er vanaf?

Je kan ervoor zorgen dat je account zo min mogelijk kans heeft om als spam over te komen. Schrijf je hashtags handmatig, wissel ze af, gebruik niet altijd alle 30, etc. Geef niet te veel apps toegang tot je Instagram account.

Het enige wat me niet 100% duidelijk is, is of een Shadowban nou gebonden is aan je account of aan een post. Ik heb hier verschillende berichten over gehoord. Sommigen hadden alleen op enkele foto’s een Shadowban, anderen hadden het weer op hun hele account.

Er is ook weer vanaf te komen! Je kan de volgende dingen proberen:
– Haal overtollige hashtags weg
– Laat je Instagram account een paar dagen volledig met rust (moeilijk, maar als je er zo vanaf komt is het ‘t waard)
– Gebruik in nieuwe posts weinig of geen hashtags. Schrijf je caption en hashtags handmatig.
– Neem contact op met Instagram. Dit heeft in bepaalde gevallen ook geholpen.

 

Hoe weet je nou eigenlijk of je een Shadowban te pakken hebt?

Als je net als ik veel gebruikt maakt van hashtags, en daar pakweg de helft van je likes vandaan haalt, merk je het direct als je een Shadowban hebt: je hebt dan gewoon in één keer de helft minder likes.

Via deze website kun je checken of je account of post een Shadowban heeft. Op het moment heeft mijn hele account geen Shadowban. Wel gaf de site aan dat een bepaalde foto een Shadowban had, terwijl die foto juist de meeste likes had. Daarom twijfel ik eigenlijk of het klopt, aangezien ik ongeveer de helft van m’n likes per post uit hashtags haal.

Je kan ook een foto plaatsen met hashtags, uitloggen, inloggen met een ander account (of even aan iemand anders vragen) -wel iemand die jou niet volgt!- en zoeken op de hashtag die je gebruikt hebt. Als je dán je foto niet kan zien, kan niemand die je niet volgt ‘m zien.

Hopelijk gaat Instagram hier nog wat mee doen, want naast het verpeste algoritme maakt dit het nóg lastiger.

 

Denk je last te hebben (gehad) van een Shadowban? Vind je het belangrijk?

 

Posts created 907

43 gedachten over “Instagram Shadowban | Wat het is & wat je eraan kan doen

 1. Ik vind het echt jammer dat dit soort zaken gebeuren. Het gebeurt blijkbaar ook compleet random, zonder dat je externe apps of veel hashtags gebruikt. Bij mij is er (nog) niets aan de hand maar ik zie het wel bij vriendinnen en collega’s gebeuren. Als het terecht is hoor je me niet klagen maar zelfs gloednieuwe accounts die niets verkeerd doen hebben er last van, dan vind ik het een beetje jammer!

 2. Ik had geen idee dat dit bestaat! Ik doe gelukkig niets fouts, maar zo te lezen maakt dat zelfs niet uit. Ze zouden beter dat stomme algoritme aanpassen in plaats van dingen zoals dit toe te voegen.

 3. Wat een goed artikel! Ik wist niet eens dat dit bestond, maar zie dat ik ook een shadow ban op mijn laatste post heb. Echt heel raar! Ik ga me er eens in verdiepen. Dankjewel voor het duidelijke artikel!

 4. Okee ik wist niet dat dat bestond. Nou hoef ik zelf niet zo bang te zijn want zo heel erg actief ben ik niet, ik gebruik geen andere apps en ik probeer vaak verschillende hashtags te gebruiken 🙂 (behalve dan #blogger en #dinjadonut hehe)

 5. Toevallig heb ik er deze week ook voor het eerst over gehoord, maar nog niet zo uitgebreid als in dit artikel, bedankt daarvoor! Ik ga het engelse artikel ook nog even doorlezen. Wel jammer dat Instagram zelf hier niet zo duidelijk over is :’)

  1. Snap ik dus ook niet. Instagram maakt het voor bedrijven of mensen die hun account willen laten groeien alleen maar moeilijker zo. Aan de andere kant gaat het wel mensen die bots gebruiken om volgers/likes te genereren tegen, maar dat kan veel efficiënter.

  1. Nouja, 10 of 30 is ook weer een verschil, en sommigen -deed ik zelf ook, nu niet meer- passen truukjes toe om er 60 te kunnen plaatsen. Op die fiets 😛

 6. Ik wist helemaal niet dat dit kon zeg! Handig artikel en goed dat je er over schrijft! Ik schrijf altijd alles handmatig, gebruik verschillende hashtags en zelden gebruik ik ze alle dertig. soms wel, maar soms ook ‘maar’ 20 of 15.

 7. Ik gebruik elke dag wel bijna dezelfde hashtags haha ik wist dit helemaal niet, maar zie ook niet nut van in dat ze dit doen, want ik doe niks verkeerds

 8. Wow, wat bizar. Dit wist ik nog helemaal niet! Handige link ook, heb meteen mijn account gecheckt. Ben gelukkig veilig hihi. Maar wel goed om te weten!

 9. Dit is ook nieuw voor mij, goh. ik heb ook even gekeken maar geen ban voor mij. Interessant, ik denk dat heel veel mensen hier niet van bewust zijn.

 10. Nou, dit is interessant! Ik gebruik zelf ook redelijk wat hashtags en om het gedoe van telkens weer te moeten typen, gebruik ik een app om ze op te slaan per categorie. Hierdoor copy-paste ik dus altijd mijn hashtags. Zelf heb ik nog niet een gevoel gehad dat ik een shadowban zou hebben, al is dit wel een artikeltje om rekening mee te houden! Dank je om te delen! 😉

 11. Hier heb ik dus nog nooit van gehoord, wat goed dat je er over schrijft! Sinds dat hele algoritme ben ik nog op zoek naar mijn eigen instagram move, wat een drama zeg. Maar gelukkig, ik ben nog ‘safe for now’ 😉

  1. Las er toevallig laatst een artikel over dat dit niet helemaal klopt. Wel al je tips trouwens, maar niet dat er een ban kan zijn. Hoe dan ook, better safe than sorry 🙂 xx

 12. Nog nooit van gehoord, lijkt me wel iets naars om te hebben. Gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt. Ik gebruik ook geen hashtags aangezien dat alleen maar voor volgen-ontvolgers zorgt. (bij mij dan)
  Liefs,
  Elles

  1. Ik had dat m’n account niet een ban heeft maar bepaalde posts wel … dus heb even een insta-pauze. Hopelijk helpt het. Ben wel benieuwd of je er vanaf komt, hopelijk snel!

 13. Heel bizar! Zag het net op mijn tijdlijn voorbijkomen op insta. Volgens die site is mijn laatste post ge-shadowban-ed maar ik heb wel likes etc van niet volgers gekregen en de likes zijn niet minder dan normaal.

 14. Thanks voor de tips! Ik heb geen ban op m’n laatste foto, maar wel meer dan de helft minder likes. Snap er echte helemaal niks van. hoe kan je zien of het op je account is? Ik vind het nieuwe algoritme zelf echt slecht. Al is het alleen maar omdat ik alleen nog maar Posts van 2/3 dagen gelezen zie van de mensen die ik volg

 15. Heel erg bedankt voor dit handige artikel! Ik denk dat ik er ook last van heb. Aangezien mijn likes behoorlijk naar beneden zijn gegaan terwijl ik niks anders doe dan anders. Ik heb de site even gecheckt maar daar wordt gezegd dat ik geen shadow ban heb….Jij hebt het over bepaalde post, ik zag alleen mijn laatste foto en die was safe. Ik zak niks over andere foto’s.

  Liefs Claudia

 16. Ze zijn weer bezig hoor. Ik heb een account shadowban opgelopen ondanks dat ik geen bots gebruik, third party apps etc. Als ik die test doe zegt krijg ik een melding dat ik geen shadowban heb en mijn foto’s zijn wel vinbaar als ik niet ingelogd ben en ik zoek ze via de hashtag op een desktop. Echter, ze zijn niet vindbaar als ik ze zoek binnen Insta app met een account die mij niet volgt… ZUCHT!!!! Mijn engagement is veel lager maar me volgers groeien wel normaal (ook raar). Heb zeker 100 problem reports gestuurd maar tot op heden niks.. 🙁

 17. Wel raar dat die website inderdaad aangeeft dat de foto die de meeste likes in mijn hele feed heeft gekregen is geshadowband is. Lijkt mij dus juist niet dan;)

 18. Ik heb dus sins 3 dagen een shadow ban wrrm geen id ik doe als gewoonlijk het zelfde paar hashtaggs en ik plaats mijn foto ik doe aan fotografie dus dan wil je datje fotos gezien worden neem ik aan maar dat kan nu dus niet meer normaal krijg ik over de 200-500 en soms zelfs 1000likes nu niet meer dan 100 van mijn eigen volgers :s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven