anastasia aurora glow kit look

Minder make-up kopen?! | Hoe en waarom

 

Als je in het woordenboek ‘aasgier’, ‘ekster’ of ‘make-up verslaafd’ opzoekt staat m’n foto ernaast. Met een full face make-up natuurlijk. Waarom zou ik míndermake-up gaan kopen? En hoe wil ik dan in hemelsnaam voor elkaar krijgen?

 

anastasia aurora glow kit look

 

Eerlijk gezegd ben ik er al een tijdje mee bezig, proberen minder make-up te kopen. Da’s alsnog relatief, want ik ga van €200 per maand aan make-up uitgeven naar iets van €100. Voor sommigen alsnog reteveel, maar hee, het scheelt de helft.

Waarom minder make-up kopen? Nou, ten eerste is een no-buy geen optie. Lukt me niet. Ga ik niet eens proberen. Wil ik ook niet. Maar m’n laatste vakantie naar Gran Canaria was een openbaring: ik wil meer de zon op gaan zoeken. Heerlijk vind ik het. 1x per jaar of 1x in de 2 jaar op vakantie is eigenlijk gewoon te weinig. Maar die shizzl kost geld.

Toen ik thuis kwam realiseerde ik me dat er gewoon duizenden euro’s aan make-up in m’n verzameling zitten. Even denken. Hoe veel geef ik er nu per maand aan uit? Elke keer die nieuwe releases toch wél kopen, bestellinkje hier, bestellinkje daar, even langs de Douglas. O ja, verzend- en douanekosten. R.I.P budget.

 

 

IMG_3219

 

Dus, hoe zorg ik dat ik minder geld uitgeef aan make-up:

 • Alleen nog maar bij webshops bestellen die geen verzend- en douanekosten hanteren, ook al betekent dat dat ik soms wat langer moet wachten voordat sommige producten binnen Europa verkrijgbaar zijn.
 • STOP MET DINGEN KOPEN WAARVAN JE WEET DAT JE ZE NIET GEBRUIKT. 1x swatchen, reviewtje, en daarna rot het voor eeuwig weg. Zonde.
 • Controle shopping: als ik dan tóch online shop, flikker ik alles in m’n mandje dat ik wil. Daarna leeg ik ‘m weer en ga ik slapen. De producten die me s’nachts wakker houden omdat ik ze zo graag wil koop ik alsnog, de rest niet. Ja, ik kan letterlijk wakker liggen als ik iets zó graag wil. Kei gezonde verslaving, die make-up.
 • Janken, rouwen en doorsparen. Het is helaas niet altijd 1 groot feest.
 • Naar mooie vakanties kijken! Doel voor ogen houden helpt ook. Dat nieuwe palette kan bijna de helft van een vliegticket zijn.

Dan groeit m’n collectie maar wat minder hard. Kan ik wél lekker hopelijk 2-3 jaar op vakantie. Yay! En stiekem kom ik qua make-up eigenlijk totaal niks tekort. Mag eigenlijk niet zeiken. Maar het is allemaal zo mooi. Ach, die make-up.

 

 

Heb jij wel eens een no-buy of low-buy gehad? Hoe balanceer jij je uitgaven?

Posts created 878

20 gedachten over “Minder make-up kopen?! | Hoe en waarom

 1. Vakantie is altijd een mooi spaardoel =)
  Ik heb momenteel ook een low-buy met make-up, ben aan het sparen voor mijn bruiloft volgend jaar.
  Liefs Jorinda

 2. Bij mij helpt het ook om een overzicht te maken met wat je nou echt per maand kwijt bent. Schrikt je ook wel af haha. En ja, dingen die je niet gebruikt is sowieso zonde om te kopen! Weer leuk geschreven Mariska!

 3. Ik heb precies hetzelfde. Ik mag van mezelf ook minder make-up kopen. Ik wil altijd alles testen (en ik heb niet eens een blog ofzo) puur voor eigen gebruik. Ik probeer nu om make-up producten op te maken, is best moeilijk als je veel hebt. Misschien kun je meedoen aan project pan (zijn tegenwoordig veel videos van).

  1. Gelukkig weet ik dat m’n vriend m’n blog niet leest, Haha ?! Nee als je echt een huishouden deelt moet je in uitgaven wat meer rekening houden met elkaar.

 4. Haha dit is echt precies hoe ik het ook doe. Ik ben al maanden aan het sparen voor m’n vakantie en het is en blijft geen feest. Ik kan niet wachten tot ik de loterij win en nooit meer hoef te sparen.

 5. Succes met het ‘afkicken’! Ik geef zelf echt geen €100 in de maand uit aan make-up. Tegenwoordig is het hooguit €20… daar schrik je vast wel van haha. Maar je moet gewoon je doelen goed in je achterhoofd houden en dan lukt het je vast wel! Ze zeggen niet voor niets ”Treasure moments, not things” 😉

 6. Heel herkenbaar! Ik gaf eerder ook met gemak 200 euro uit aan make-up (en dat als student zijnde). Inmiddels red ik het met minder (want sparen voor andere dingen haha) en ik moet zeggen dat ik dat nu eigenlijk ook wel fijn vind; ik koop in ieder geval alleen nog wat ik écht graag wil hebben. Soms baal ik wel als er 66 leuke producten tegelijk uitkomen, maar ik krijg nu geen spijt meer van impulsieve make-upaankopen.

 7. Zo herkenbaar…
  Ik heb voor mezelf nu een nieuwe regel, als ik iets nieuws koop, moet ik iets anders weggeven. Bij nagellak moest dat zelfs dubbel. 1 nieuw kleurtje, was 2 kleurtjes nagellak wegdoen. Het resultaat is nu wel dat ik twee keer zo goed nadenk of ik een nieuw make up product daadwerkelijk veel ga gebruiken en of ik daar iets uit mijn huidige stash voor wil opofferen. Tot nu toe ruimt het lekker op.

 8. Hee, je hebt in ieder geval een leuk doel voor ogen dan moet het niet zo moeilijk zijn toch 😉 ?
  En als je make-up niet gebruikt, en maar één keer hebt geswatched dan kan je nog altijd proberen om wat te verkopen, dan heb je in ieder geval een deel van je geld terug!
  Succes, je kan het!!! ^^

 9. Een no-buy zou ik zelf nooit doen, ik ga mezelf niet iets ontzeggen haha. Ik hou er gewoon rekening mee dat ik naast reviews ook andere dingen doe op mijn blog en dat scheelt alweer een hoop moneys.

 10. Het is zo moeilijk om minder make-up te komen! Zeker met all die Instagram posts over nieuwe makeup launches en zo, alles is zo mooi! Ik vind het heel knap van je dat je een stap heb gezet om minder te kopen zodat je ook leuke ervaringen kunt hebben 🙂

 11. Goed bezig! Ik koop éíndelijk geen dingen meer waarvan ik weet dat ik ze niet ga gebruiken, hoewel ik ze ongelooflijk prachtig vind. Sommige dingen moet ik gewoon hebben, maar tegenwoordig kan ik er nuchter over nadenken. Ga ik die kleuren gebruiken? Nee? Terugleggen (en er eeuwig om treuren, dat wel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven