Realistische afvaltips | Hoe ik 30 kg kwijt ben geraakt

Een gezondheidsgoeroe ben ik zeker niet. Sporten is zacht gezegd ook totaal mijn ding niet. Toch ben ik ooit 30 kg kwijtgeraakt. En die kilo’s zijn er ook af gebleven. Hier de tips die mij geholpen hebben.

Let op porties

Je kan ‘op dieet’ bijna alles eten wat je wil. Zo lang je er maar niet te veel van eet. Als je er niet op let eet je ongemerkt snel ruime porties. Ik kon flink wat wegstouwen. Nog steeds, maar dat terzijde. Let bewust op je porties en maak ze kleiner.

Op verpakkingen staat vaak aangegeven hoeveel gram nou met 1 portie wordt bedoeld. Weeg die voor de gein een keer af op een keukenweegschaal. Dan is het meteen duidelijk wat een gemiddelde portie is, en of je daar nu overheen zit. Maar maak niet alleen je porties kleiner. Let op de verhoudingen.

Wat ik het fijnste vond werken: drink voor elke maaltijd een glas water. Maak je portie groenten groter en verklein je portie koolhydraten. Eet eerst je groenten op, en daarna je portie aardappeltjes/rijst/quinoa/wat dan ook en eventueel stukje vlees. Door het water en de groenten is het grootste gedeelte van je trek al weg, en kun je nog even lekker genieten van de rest. Hoppetee.

Killerbody dieet eten

Visit the site

Sporten

Ja, sporten wordt aangeraden. Het is goed voor alles: je conditie, je energie, de lijn, je mentale gezondheid, en ga zo maar door. Als het kan, sport erbij. Scheelt een hele hoop.

Zelf ben ik dan toch echt te lui om te sporten. Als je écht niet wil sporten, kan je nog steeds afvallen, maar het wordt een stukje lastiger. Afvallen is simpelweg zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je eet. Door sporten verbrand je extra calorieën. Niet sporten + toch afvallen = lagere calorie inname. Klinkt makkelijk, maar als je snel honger krijgt is het toch fijner als je door sporten iets meer kan eten.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Ik vond diëten altijd zo enorm deprimerend. Hield ik me wekenlang netjes aan een dieet, paar kilo afgevallen, ZO VEEL ETEN LATEN STAAN, en nog steeds dik. Super. Demotiverend. Daarom is het van groot belang dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Ik ben die 30 kg zeker niet in een paar maanden kwijtgeraakt, dat heeft veel langer geduurd. Hoe doe je dat?

Help jezelf. Zoek gezonde dingen die je lekker vindt. Ik ben gek op aardbeitjes en mango’s. Eet dan dan ook gewoon lekker! Ga jezelf niet forceren om augurken met quinoa te eten als je het vies vindt. Op die manier gaan je afvalplannen je alleen maar tegenstaan.

Eet ook gewoon af en toe een stukje taart. Maar eet geen hele taart. Dat is ’t m. Voel je niet zo schuldig als je één keer zondigt. En denk al helemaal niet na 1 blokje chocola: nu is m’n dieet verpest… 4 repen eten. Dat ene blokje kan weinig kwaad, die 4 repen wel. Dus geniet van je kleine zonde en ga daarna lekker verder.

IMG_4840 (3)

Moet snel weer eens nieuwe outfit foto’s maken.

Wees trots op jezelf

Hier heb ik eerlijk gezegd wél veel moeite mee gehad. Het heeft me veel moeite gekost om tevreden te zijn met mezelf. Lange tijd heb ik me nog steeds dik gevoeld. Soms ben ik al die jaren later nog steeds verbaasd als ik een kleiner maatje pas (ik ben ook een beetje kort). Lang geduurd voordat ik met zelfvertrouwen een bikini aantrok. Maar het is juist zo belangrijk om trots op jezelf te zijn! Vanaf de eerste kilo die eraf is tot de laatste. Je hebt het maar net geflikt!

Niet dat ik nou tegenwoordig zo’n gezond eetpatroon heb. Ik eet graag ongezond, eigenlijk te vaak, en compenseer dat dan weer te vaak. Ik ben ook niet perfect, verre van zelfs. Maar misschien wel een goed voorbeeld voor anderen. Wat mij geholpen heeft, en wat valkuilen kunnen zijn. Hopelijk zijn jullie er wat wijzer van geworden.

En nu heb ik zin in een ijsje.

Ben jij tevreden met jezelf?