Waarom het éigenlijk gestoord is om bij Lush te shoppen

Lush moet wel een van de populairste bad- en zeepjeswarenwinkel van het moment zijn. Ook ik ben meerdere malen verleid en heb er wat gekocht. Maar eigenlijk. Is het gewoon helemaal van de pot gerukt.

 

IMG_2753

 

Het was een mooie dag: laatste verslagen ingeleverd en van alle deadlines verlost. Powernap gedaan. Eventjes shoppen. Toen kwam de Lush winkel in zicht, en ik bedacht me dat de Valentijnscollectie er waarschijnlijk zou liggen. Ik liep de lekker geurende winkel in, met Prince Charming in mijn vizier. Mijn eigen Prince Charming stond buiten te wachten, dus ik wilde niet te veel treuzelen. Ik pakte een 100 gram verpakking en liep naar de kassa. Een lieve caissière vertelde mij wat ik moest betalen:

ACHT. EURO. VIJFTIG.

Nog glimlachend en betalend denk ik: waarom betaal ik ACHT. EURO. VIJFTIG. voor 100 gram zeep? Waarom? Ik smeer het over m’n jiggly parts en het spoelt zo het doucheputje in. Ben ik helemaal gestoord geworden?

Ik wist van te voren al dat het ongeveer €8 ging kosten, ik was voorbereid op de prijs. Daar lag het niet aan. Het kwam gewoon even hard binnen. Het is zo’n mooie winkel, het ruikt lekker, je voelt je speciaal. Je voelt je goed bij je keuze en hebt -bewust of onbewust- het gevoel dat dit gaat bijdragen aan een stukje blijheid van je leven. Maar als je het even uit de context haalt, betaal je gewoon €8,50 voor een stuk zeep dat ook nog eens sneller over datum gaat dan normale zeep.

 

Lush Tooth Fairy review

 

Als iemand op straat je zou vragen: wat zou je maximaal betalen voor een stuk zeep? Zou je dan een bedrag hoger dan €3 noemen? Mijn gierige ass in ieder geval niet. En toch heb ik een relatief godsvermogen aan een stuk zeep uitgegeven. Volgens mij ben ik gek aan het worden.

Lush is gewoon kei slim. De verpakking, de winkel, het getrainde personeel, de hele ervaring: alles eraan is ingericht om op je emoties en associaties in te spelen. Je koopt een ervaring en gevoel. Je koopt een stukje lifestyle, een stukje blijheid. Toevallig last ik laatst nog in een lesboek dat mensen -ongeacht hun inkomen- het meest uitgeven aan producten waar ze een emotionele associatie mee leggen. Daar speelt Lush mooi op in.

Want eerlijk gezegd word ik ook wel blij van dat belachelijk dure stukje zeep. Elke keer dat ik ermee douche denk ik toch een beetje aan de sfeer in die winkel. Die lekkere geur. Een stukje ontspanning. Douchen is nét iets leuker zo.

Dus ja, ik ben eigenlijk gestoord dat ik het doe. Blijkbaar is geluk toch een beetje te koop.

 

Wat is jouw favoriete product van Lush? Of loop je er met een boog omheen?

 

 

Posts created 902

50 gedachten over “Waarom het éigenlijk gestoord is om bij Lush te shoppen

 1. Heel herkenbaar! Ik ben echt gek op de bath bombs van Lush maar eigenlijk zijn ze wel heel erg duur: vaak zo’n €4/5 voor een bath bomb die je 1x gebruikt.

 2. Haha ja niet normaal he! Ik koop er ook eigenlijk nooit wat, alleen tijdens de sale heb ik echt heel veel ingeslagen. 8.50 voor 100 ml is echt belachelijk duur.

 3. Ik vind Snow Fairy van de winter collectie heerlijk. Maar ik heb gewacht to de sale. Ik vond de prijs die zij ervoor vroegen ook echt belachelijk! Er zijn twee gezicht maskers die ik heerlijk vind alleen de prijzen liggen rond de €11.00 en een van deze twee maskers moet je met een week of twee opmaken anders gaat deze schimmelen…….. Waar zijn wij mee bezig?!? Op Instagram (ja, daar gaat ze weer) zie je veel lush fan accounts, daarin laten zij hun hele stash zien. Man, man man, wat een berg producten zie je daar! En ondanks alles koop ik af en toe toch iets bij de Lush want het blijven toch wel hele lekkere producten.

  1. Dit jaar ga ik ook naar de sale in Gent maar weet niet of ze rond 15:00 nog snow fairy hebben want t is nogal een populaire geur ??

  2. Je kunt natuurlijk ook goedkope rommel kopen met lekker veel conserveringsmiddelen erin en een kek plastic flesje. Het concept van Lush is zero waste en zo min mogelijk rotzooi in de producten.

   1. Precies dit! Erger me dood aan artikelen als dit, mensen roepen wat maar verdiepen zich niet in het waarom achter de hogere prijs.. ik zou dus echt nooit zeep van 3 euro of minder kopen want je smeert pure chemicaliën op je lijf, goedkopere producten =goedkopere ingrediënten en lagere productie eisen.. hoe denk je anders dat ze de prijs zo laag kunnen houden? Also..lush is fair trade dus je betaald meer zodat de leveranciers van de grondstoffen een eerlijk bedrag kunnen verdienen voor hun handel. Dus even nadenken voor je wat roept..

 4. Ik moet wel effe toevoegen dat je een eeuwigheid doet met zo’n 100ml-flesje. Ik doe een heel klein beetje (Lord of Misrule, in mijn geval) op m’n shower puff en dat geeft zó’n massa schuim. Ik gebruik mijn flesje al sinds oktober – toegegeven, we zijn drie weken op vakantie geweest zónder flesje en af en toe neem ik een bad of gebruik ik andere producten – en het is nog steeds niet op.
  De Bath Bombs vind ik wel duur, vooral omdat ik ze in één keer in m’n bad mik, maar ze zijn zo mooooi. ♥ :’) Dus op dat vlak snap ik je wel, haha. Maar voor mij is het ook erg belangrijk dat producten proefdiervrij en zo ‘eerlijk’ mogelijk zijn, dus ben ik wel op m’n plek bij Lush.

 5. Ik zelf heb me ook streng toegesproken daar niks te halen, gewoon belachelijk eigenlijk hoe duur het allemaal is. Maar de verleiding is ook wel heel groot als je daar dan even door de shop heen loopt….

 6. Het is bij LUSH (en heel veel merken) inderdaad niet het product waar je voor betaald. In feite betaal je daar een klein bedrag voor, de rest betaal je voor de ervaring. En dat vinden sommigen het niet waard, maar anderen weer wel. Ik ben zelf bijvoorbeeld dol op LUSH en ik kan onwijs genieten van een bubble bar. Dat ik dan even een briefje van vijf of tien in mijn bad gooi maakt mij vrij weinig uit. Als ik een dagje naar de spa ga ben ik tenslotte meer kwijt, en van een bad kan ik net zo goed genieten.

  Maar goed, ik zou het ook een stukje prettiger vinden als LUSH producten een paar euro goedkoper waren. Want acht euro voor 100ML showergel is inderdaad aardig wat 🙂

 7. Ik snap echt helemaal wat je bedoelt! Ik was een maand geleden in die enorme winkel op Oxford street en ik heb gewoon niets gekocht. Was zo asociaal duur allemaal en het is inderdaad maar zeep. Geen haar op mijn hoofd die daar zoveel geld aan uit zou geven. Maar toch wilde ik het allemaal hebben. Mijn vriend heeft me uiteindelijk de winkel uitgesleept omdat ik maar in dilemma bleef zitten.

 8. Haha wat heb je dit leuk geschreven!! Inderdaad, misschien is geluk wel een beetje te koop, want ik ben toch erg blij altijd met mijn lush aankopen. Het voelt echt als een cadeautje. Daarnaast sta ik heel erg achter de visie van Lush en het feit dat ze met hun producten bijdragen aan een betere wereld voor ons, de natuur en de dieren. Wil ik dan wel wat extra voor betalen 😉 Liefs, Merel

 9. Je hebt ergens wel een punt natuurlijk… Maar feit is dat Lush producten handgemaakt zijn en dat hun geuren uniek zijn. Bovendien zijn ze dierenproefvrij en zijn veel producten zelfs vegan. Hier kruipt natuurlijk tijd, personeel en research in. Bij een stukje zeep onder de drie euro ken je de herkomst niet of sta je misschien niet stil bij al die dingen. Dat is vast massaproductie. Bovendien zijn merken als Lush, The Body Shop en Rituals merken die staan voor ‘betaalbare luxe’. Het zijn luxe producten, maar ze zijn wel te betalen. Vergelijk het met high end merken en je zal zien dat je nog relatief weinig geld moet neertellen. Het is een keuze die ieder voor zich maakt of je nu een fles douchegel uit de supermarkt meeneemt, of kiest voor een product waarvan je de oorsprong kent en bewust kiest om een dagelijkse taak, om te vormen in een geluksmomentje! 😉

  1. Natuurlijk is er meer aandacht besteed aan dat soort dingen, maar Lush maakt echt het grootste deel van de winst door het te positioneren als speciaal lifestyle artikel. Maar ik word zelf ook vaak genoeg verleid hoor 😛

  2. Precies dat is waar LUSH staat ook voor fresh handmade cosmetics vertaald= verse HANDGEMAAKTE producten en dat is echt waar zoek maar een op youtube lush fabriek tour en ze laten je het allemaal zien er zitten ook veel etherische oliën in en die zijn duur natuurlijk het hoeft ook weer noet zo duur maar er is wel een reden voor ?

 10. Hahaha wat leuk geschreven, ik herken me er helemaal in. Dat heb ik soms ook bij producten van Rituals, hoewel je daar natuurlijk een stuk langer mee kunt doen… Zelf heb ik niks met Lush (dat scheelt weer in de portemonnee), ik heb geen bad en ik hou ook niet van al die sterke geurtjes. Hoewel er zeker producten zijn die ik wel wil proberen houdt iets me tegen, de prijs. Ik denk dat iedereen wel iets heeft waar hij zijn geld aan uitgeeft, wat eigenlijk een beetje zonde is. Bijvoorbeeld elke dag koffie kopen op het station of zo, haha.

 11. Je hebt echt helemaal gelijk. Ik heb ook heel vaak als ik in de Lush ben dat ik denk: WAT zoveel voor zo een klein flesje?! Dat is ook vaak de reden waarom ik het niet koop. Waarom zou ik €8 betalen voor een klein flesje douchegel terwijl ik bij een andere winkel voor minder dan de helft een 3x zo grote fles krijg haha.

 12. En dat is precies waarom ik het niet koop! Ik vind het zonde van mijn geld wat zo binnen een korte tijd verdwijnt in mijn douch- putje. Hoe lekker het ook mag zijn en hoe graag ik ook willen, ik geef liever mijn geld ergens anders aan uit.Super dat je dit geschreven hebt!

 13. Scheelt het voor mij even dat ik niet zoveel met Lush heb! Haha! Ik ben regelmatig de winkel in geschoten, maar kwam er nooit met iets uit. Wel vaak getwijfeld over onder andere Lemony Flutter, omdat dat zo’n achterlijk populair product was. Ik moet zeggen: wij hebben een bad en zo’n grote bruisbal doet me wel altijd goed. Het is wel echt zo’n verwen/geluksmomentje als je dan geniet van het spetterende product, de geur en alle sensatie. Toch is en blijft het belachelijk duur. Ben het volledig met je eens ;P

 14. Serieus, ik heb Lush wel eens kado gekregen en ik haal alleen bathbombs als ik een paar dagen lekker een hotel pak met bad om mezelf te verwennen. Alleen dan heb ik Lush in huis, anders never nooit! Ik bedoel, ik hou wel luxe maar dit is wel een beetje overrated (:

 15. Wat een grappig en herkenbaar stuk. Altijd als ik de winkel uitloop denk ik ook bij mezelf ‘wat heb ik GODSNAAM gedaan’. Ik heb me voorgenomen om geen badbruisballen meer te kopen (tenzij ze in de uitverkoop zijn) en verder alleen ‘duurzame’ producten aan te schaffen die langer mee gaan dan drie minuten. Scheelt toch al een boel.

 16. Ik geef je helemaal gelijk. Lush is abnormaal duur. Afgelopen weekend was ik nog online aan het shoppen, maar toen ik het eindbedrag zag heb ik de site gewoon dicht geklikt. Ik zat al aan 90 euro (voor bijna niks?) en dan waren de verzendkosten van 12 euro naar België er nog niet bij geteld. Ik vind dat zo jammer want ik vind hun producten, vooral de bath bombs, echt heerlijk.

 17. Zo had ik het nog niet bekeken, maar eigenlijk heb je helemaal gelijk! Ik gebruik elke dag producten van Lush (huidverzorging, douchegel, shampoo…), ook leg ik bijvoorbeeld badbruisballen/bubble bars tussen kledij zodat de lekkere geur blijft hangen. Het valt me op dat dat inderdaad is omdat ik er telkens een beetje gelukkiger van word 🙂 Lush is zeker niet van de goedkoopste, maar voor het fijne gevoel dat ik erbij krijg vind ik het absoluut waard!

 18. Ik vind het wel jammer dat je het niet hebt over de ethische kant van de producten. Ja, het is inderdaad kostbaar spul. Maar hoe komt dat?

  Omdat ze gebruik maken van duurzame materialen en grondstoffen en omdat ze geen gebruik maken van goedkoop personeel dat in derdewereldlanden wordt uitgebuit. De producten worden in Europa gemaakt en mensen daar krijgen een fatsoenlijk loon. Het is dierproefvrij, vegetarisch, meestal veganistisch, fairtrade en soms gaat er nog een deel van de opbrengst naar een goed doel. Daarnaast zijn de producten gevoeliger voor bederf omdat ze vrij zijn van conserveermiddelen. We weten allemaal dat versproducten relatief duur zijn – bij de supermarkt zit er ook 50% marge op de versproducten. Je kunt ze namelijk niet eindeloos bewaren, dus het risico op derving is hoger.

  Dat kun je niet vergelijken met weet ik welk tubetje fabrieksprut je kan kopen bij de Action of zo. Dus ja, geef maar gewoon lekker een beetje geld uit aan spullen die de wereld niet kapot maken, en zeker als je er gelukkig van wordt. Het is echt niet alsof je je geld mee kan nemen als je dood gaat, dus je kan er maar beter mooie dingen mee doen.

  1. Weet niet of je de toon van het artikel helemaal gevat hebt 😉

   Ik ken de achtergrond van Lush. Ondanks die achtergrond komt een groot deel van de winst toch uit het emotie-lifestyle kopen en manier van positionering. Want er wordt wel flink winst gemaakt 🙂

   1. Hahaha beetje laat maar kwam dit artikel toevallig tegen!

    Gek genoeg doe ik al ruim 7 maanden met 1 zo’n 100 ml flesje van Lush, terwijl er mijn mijn vriend al 4 grote flessen van 250 ml van de drogist doorheen zijn gegaan (die overigens ook gewoon 4 euro kosten hoor!!). Ik schrok ook toen ik het net uitrekende hahahha. De gebruikelijke douchegels lijken ‘verdikt’ te zijn waardoor je meer gebruikt en/of nodig hebt. Hetzelfde met shampoo!

    Maar alsnog ben ik veel geld aan Lush kwijt omdat ik simpelweg ALTIJD iets koop dat ik niet nodig heb.

 19. Sowieso is het eigenlijk belachelijk dat als je goed wilt doen, dierproefvrije producten, milieuvriendelijke producten wilt gebruiken je daar de jackpot voor betaald. Dat zou toch eigenlijk anders moeten zijn. Ik koop heel af en toe iets van Lush. Laatst een Shampoobar, die was ongeveer ook die prijs. Maar goed voor 90 wasbeurten, zeggen ze, dus dat vind ik dan weer meevallen. Dan kan ik er ongeveer 4 maanden mee (was niet elke dag mn haar), dat is langer dan de gemiddelde andere shampoo.

 20. Een paar maanden geleden had ik ook onwijs veel bij LUSH gekocht omdat ik nooit veel ervaring had met de producten. Ik moet eerlijk zeggen dat het echt een hype is en ik zelf een beetje met een placebo effect er doorheen ging. LUSH heeft mij nooit “echt” aangetrokken. Ik was altijd meer fan van de producten van The Body Shop, maar daar hoor je nooit wat over, eigenlijk. Toen heb ik bij mijzelf de knoop ook maar doorgehakt, haha. Al moet ik zeggen dat het wel leuk wordt aangekleed en niet meteen alles slecht is of zo. Het is gewoon een hype, en vooral met internet merk je dat je er soms in mee gaat. Probeer er ook echt voor te waken nu om het niet meer mijn mening te laten beïnvloeden… :p

 21. Ik heb wel eens wat gekocht van Lush, maar vind het te duur. Ook verschillende producten voor m’n haar, maar merk niet perse dat het meer doet dan een ander merk. Toch vind ik het dierproefvrij etc. wel goed 😉

 22. Haha ja heel herkenbaar! Overigens is het trouwens een goed idee om nu in de Uk te bestellen, de pond staat erg laag tov de euro en het is er ook nog eens goedkoper!

 23. Ik ga graag naar Lush. Ik weet dat ik er een prijs voor moet betalen maar dat vind ik niet erg.
  Lush hun producten zijn soms met de hand gemaakt en bevatten biologische ingrediënten. Wordt niet getest op dieren en zijn grotendeels natuurlijk.
  Ik ben zeer tevreden over de producten die ze verkopen en die houdbaarheidsdatum moet je niet altijd in vertrouwen nemen. Mijn Santa’s Belly jelly was al over tijd toen ik het kocht aan – 50%….

 24. Nope ik heb ik dus echt nog nooit iets gekocht. De prijzen vind ik gewoon veel te duur, en echt blij wordt ik er dan al helemaal niet van. Vind het dus echt zonde van mijn geld, maar ieder zo zijn ding he! Ik ga liever shoppen bij de DM drogist in Duitsland 🙂

 25. Jep, ik koop geregeld wat bij de Lush en ik bestel soms ook wel wat. Eigenlijk ben ik ook best gestoord, want als je besteld bij de Lush ben je zo’n €6 aan verzendkosten kwijt. Ik heb dat er eigenlijk wel voor over, als je bedenkt dat alles met de hand gemaakt is en helemaal geen slechte ingrediënten in de producten zitten. Oh ja, en ze testen niet op dieren! X

 26. Ik ben geen Lush fan. De geuren zijn het vaak voor mij nét niet. Ik ben fan van de Body Shop, en die heeft zó vaak korting dat ik nooit de volle mep hoef te betalen. Geniet wel lekker van je stuk zeep meis!! You deserve it.

  1. Ik wil wel wat vertellen over zepen van Lush.
   Ik maak zelf zeep en shampoo bars puur natuur en vegan.
   Ik gebruik echte etherische olien en natuurlijke kleurstoffen. Het is daarmee onmogelijke zulke kleuren te krijgen. Deze zepen schuimen minder en drogen je handen dus niet uit. Bovendien voeg ik sheabutter toe waardoor de zeep terugvettend is.
   Dit zijn zepen en bars die niet bederven, heerlijk ruiken en er mooi uit zien.
   En toch kom ik absoluut niet op 8 euro voor 100 gram. BELACHELIJK!

 27. Ik moet echt even heel hard lachen om ”jiggly parts” haha! Je hebt ergens zeker wel gelijk, toch kom ik graag bij Lush ondanks mijn portemonnee daar weer niet zo blij mee is. Maar dan denk ik weer eraan dat alles handgemaakt is en niet op dieren wordt getest. En Lush geeft inderdaad ook een beetje het gevoel van luxe en verwennerij 🙂

 28. HAHA geweldig geschreven! Met je gierige ass 😀
  Maar ik moet bekennen dat ik er NOOIT kom. Ik kan niet tegen al die luchtjes.. zo overwhelming. Maar het is zeker een prachtige winkel. Enne, voel je je dan niet helemaal chic enzo onder de douche haha!

 29. Heel herkenbaar! Want zo dacht ik dus laatst ook. De enige producten die ik (van mezelf) nog daar mag kopen zijn de Lemony Flutter en een bath bomb of bubble bar voor als we op vakantie gaan. Want ik word er wel gelukkig van maar mijn portemonnee niet :’)

 30. Ik ben ook niet zo heel tevreden. De achterliggende gedachte is mooi en ik wilde het uit proberen vanwege de goede reacties. De lemony flutter maakte m’n nagels wel iets sterker maar scheuren nog net zo makkelijk. Ik had de r&b voor m’n haar en de Queen bee wax (die overigens wel héél lekker ruikt). Daarnaast nog een naked bar shampoo (godhiva). Maakt m’n haar wel zacht maar niet minder pluizig, of betere krul. Wat wel mijn doel was. Ik had de bath bar karma besteld van meer als 7 euro. 2x mee gedaan. Maar de geur was teleurstellend. Misschien als je hem in 1x gebruikt maar dan vind ik het echt te duur worden. Ik heb nog de henna liggen en nog een andere bath bomb. Ook gebruik ik nu een bodylotion voor de gevoelige huid waar ik op zich wel tevreden over ben, maar deze is ook duur, rond de 25 euro. Ik wil nog wel een paar producten uit proberen, oa de curly wurly shampoo (in de hoop met deze wel minder pluis en betere krul) en een naked conditioner bar. Maar als resultaten onvoldoende blijven, bestel ik ook niet meer.

 31. Ik betaal graag een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Denk dat we door import uit bepaalde landen gewend (of verwend) zijn geraakt aan oneerlijke prijzen en dat is het echte het probleem wat je omschrijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven