Achter het scherm | Waarom stoppen met roken mij beangstigt

Stoppen met roken moet naast afvallen wel het grootste goede voornemen van het nieuwe jaar zijn. Toch ben ik er niet aan begonnen. ‘Waarom stop je niet gewoon?’ Hierom.

 

img_15367

 

Ik weet nou eigenlijk niet wat ik een enger vooruitzicht vind: stug door blijven roken of de knoop doorhakken en echt gaan stoppen. De gevolgen en gezondheidsrisico’s die roken met zich mee brengt gaan me ook niet in de koude kleren zitten, hoor. En al dat geld dat ik vrijwillig aan de servicebalie van de Albert Heijn heb gedoneerd … Wat ik daar wel allemaal niet mee had kunnen doen.

Wanneer ik weer eens buiten adem de trap heb beklommen, op vakantie wil maar veel te arm ben, of buiten zit te paffen terwijl m’n zusje met d’r neus tegen het raam zit geplakt, op die momenten denk ik wel eens: had ik de moed maar. Helaas ligt het voor mij niet zo simpel. Voor geen enkele roker trouwens, want een verslaving is nou eenmaal lastig om vanaf te komen.

Naast gebrek aan discipline en doorzettingsvermogen hangt er nog iets vervelends aan het idee om te stoppen met roken. Ik vind het eng. Dat heeft 2 redenen. Ten eerste ben ik naast fysiek afhankelijk ook eigenlijk best emotioneel afhankelijk van roken. Sad but true. Je kan je vast voorstellen dat een angststoornis en gevoeligheid voor dipjes veel stress met zich mee brengt. Die sigaret, die een ander waarschijnlijk tot stinkend vergif bestempeld, helpt mij daar doorheen. Roken is een momentje voor mezelf, even rust, even de zuurheid wegpaffen. Even rustig buiten. En ja, ik ben me ervan bewust hoe sneu en verslaafd dat eigenlijk klinkt. Toch is het zo. Ik ben veel te bang om dat kwijt te raken. Ontspannen is al zo moeilijk, straks ben ik die enige halfbakken optie ook nog eens kwijt.

 

smoke-933237_960_720

 

Dan is er nog iets waar ik ernstig verdrietig van word als ik erover nadenk. Ik heb als kind overgewicht gehad, ben 30 kg verloren, heb als tiener een tijdje zelfs enige eetproblematiek gehad. Nu zijn m’n gewicht en eetpatroon voor mijn doen al jaren in balans. Stoppen met roken zou daar verandering in brengen. Naast dat stoppen met roken je stofwisseling enigszins vertraagt, zie ik het ook zo gebeuren dat ik van emo-roken overstap naar emo-eten. Want ook al vereist 30 kg afvallen al aardig wat discipline, ZO veel discipline heb ik ook weer niet. Stoppen met roken Γ©n weer streng op eten moeten gaan letten. En ja, als ik ook maar 1 kilo aankom ga ik keihard janken. Want weer aankomen is nog steeds een van m’n grootste nachtmerries.

Qua gewicht ben ik namelijk best wel trots op wat ik bereikt Γ©n behouden heb. Nooit is het makkelijk geweest. Alles wat dat potentieel gaat verstoren vermijd ik nog erger dan augurken en olijven bij elkaar opgeteld (van die dingen ga ik kokhalzen).

Ik wil ook echt niet m’n hele leven blijven roken. Eigenlijk blijf ik het maar gewoon uitstellen tot ik een plan heb waar ik mee kan leven. Maar tot dan heb ik geen idee. Als je een caramelgetinte dame met drag queen geproportioneerde make-up en een capuchon op ziet roken, zwaai dan gezellig even.

 

Heb jij wel eens met een (rook)verslaving of slechte gewoonte te maken gehad?

Posts created 907

24 gedachten over “Achter het scherm | Waarom stoppen met roken mij beangstigt

 1. Ik rookte tot een paar jaar geleden 2 pakjes per dag en ik dacht er net zo over als jij. Toen het roken gaten in mij keel begon te branden en ik constant een verkoudheid had ben ik toch maar gestopt. Ik snap heel goed wat je bedoelt dat roken je zorgen draagelijker maakt. Mijn advies: stress er niet over, stop wanneer je zelf echt wilt stoppen. In 2015 schreef ik op mijn blog hoe ik zelf gestopt ben, mischien kan dat helpen ? Veel succes! ??

 2. Wat een openhartig artikel. Ik begrijp heel goed dat dat drempels zijn om van je peukies af te komen.. En helaas kan ik je geen advies geven hierin. Als je er Γ©cht last van hebt misschien een keer naar de huisarts om een plan te trekken? Acupunctuur? Succes!

 3. Ik snap heel goed wat je bedoelt, al heb ik zelf nog nooit gerookt. Ik denk dat je voordat je stopt inderdaad een andere bezigheid moet zien te vinden waar je je beter van gaat voelen wanneer je je down voelt. Zo kun je daar op terug vallen wanneer je straks je sigaret niet meer kunt pakken.

 4. Herkenbaar!
  Ik heb ook lang gerookt en was ook erg bang dat ik weer dikker zou worden zoals ik voor het roken was. Toch wel gestopt na een jaar of 6/7.
  Ik noemde het alleen niet stoppen, dat was de oplossing voor mij. Stoppen is eng, alleen het woord zelf al! Gewoon ‘zelf besluiten’ nu even niet roken maakte juist dat ik mij sterker voelde. Zelfs al moet je jezelf dat elke 5 minuten weer vertellen.
  Is er een gelegenheid zoals een feestje, dan ging ik mijzelf niet kwellen en rookte ik gewoon. Ik vond het dan wel zelfs een beetje zonde want ik had het al dagen niet meer gedaan en dan vond ik het zonde van mijn record aantal dagen niet roken.
  Wat ook zou kunnen werken is niet meer roken voor deze winter. Het is koud en vies buiten, stel jezelf voor dat je het nu even niet meer doet en dat zodra het weer mooi weer is je gewoon weer verder gaat. Kans bestaat dat je het tegen die tijd helemaal niet meer zo fijn vind. En anders heb je in elk geval een paar maand niet gerookt haha!
  Het is moeilijk hoor! Vooral dat kleine genotje ook nog van jezelf afpakken wanneer je angstig bent of stress hebt is gewoon niet leuk. Maar ik vond uiteindelijk de gezondheidsrisico’s ook te eng worden.. Leverde weer net zoveel stress op.
  Succes! You can do it! β™‘

 5. Ik ben een aantal jaar geleden gestopt met roken (na heeeeel veel mislukte pogingen) en het is het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Waarom de laatste poging wel lukte? Ik besefte me ineens dat ik bij iedere sigaret die ik opstak het alleen maar had over dat ik eigenlijk niet meer wilde roken. Dus, waarom zou ik het nog doen als ik het eigenlijk helemaal niet wilde? Ineens zag ik in hoe belachelijk het was. Ik hoop dat jij ook een keer een dergelijk licht ziet en dan kun je het gewoon omdat je er echt achter staat!

 6. Ik heb al meerdere keren geprobeerd om te stoppen, maar als ik dan gezellig in de kroeg zit kan ik het echt niet weerstaan! Mijn collega’s zijn nu allemaal aan het stoppen en ik rook vrolijk verder.. oeps! Uiteindelijk gaat het ons wel lukken.. toch?

 7. Wat een eerlijk artikel! Vooral het momentje voor jezelf met roken herken ik heel erg. Ik ben drie maanden geleden gestopt. Steeds iets minder roken hielp voor mij, het helemaal afbouwen. Doordat ik ADHD heb was roken altijd het momentje waar ik mezelf even tot rust liet komen. Dat mis ik nog wel, maar ik ben zΓ³ blij dat ik niet meer chronisch aan het hoesten ben. Als je het op een gegeven moment gewoon graag wil, dan lukt het wel! Niet te bang zijn voor het loslaten πŸ™‚

 8. Ik rook zelf ook (voelt bijna als een confession omdat bijna niemand het echt weet, haha). Voor mij helpt het om simpelweg om minder te roken en echt alleen te roken als ik daar zin in heb. Als je je ‘routine’ eenmaal een keertje doorbreekt, voel je je best trots. Ik rook denk ik een pakje per week en ben helemaal trots als ik het tot twee weken weet te rekken πŸ˜‰ En je moet al trots op jezelf zijn als je ietsje minder rookt!

 9. Een kennis van mij is onder hypnose geweest om van roken af te komen. Klinkt wel een beetje eng, maar het heeft wel echt supergoed geholpen en ze vind roken nu echt mega vies en snapt niet waarom ze al die tijd heeft gerookt haha. Misschien een ideetje voor als echt helemaal niks helpt? X

 10. Wat lastig zeg! Kan me voorstellen dat dat angst met zich meebrengt voor je. Misschien toch een keertje langs de huisarts gaan? Die heeft vast wel wat tips πŸ™‚ het is in ieder geval al goed dat je nu al weet dat je niet voor eeuwig wilt roken. Het gaat je vast een keer lukken! πŸ™‚

 11. Ik snap het heel goed, ondanks dat ik niet rook. Mijn moeder heeft namelijk hetzelfde, die gaat trouwens ook niet meer stoppen… Maar jij bent nog jong dus ben er van overtuigd dat het je gaat lukken! Het hoeft natuurlijk niet meteen, take your time. Minderen is ook al goed, toch?

 12. Stoppen met roken is ook lastig. Ik ben sinds 2013 overgestapt op de e-smoker /damper en daar ben ik heel tevreden over. Het is even een investering, maar daarna heb je genoeg aan 1 flesje vloeistof per week en die kosten ongeveer 5 euro. Heel af en toe rook ik nog weleens een sigaretje in gezelschap, maar door de e-smoker heb ik er daarna geen behoefte meer aan. Bijgekomen ben ik er ook niet door. Ik heb ongeveer 19 jaar gerookt.

 13. Wat fijn dat je dit met ons deelt, zo kunnen we beter begrijpen waarom mensen vaak niet kunnen stoppen met roken. Ik hoop dat je toch een oplossing vindt. (:
  Liefs,
  Yara

 14. Ik snap maar je mee zit, maar als je echt wilt stoppen dan stop je wel en dan overwin je die drempels ook! Gewoon stoppen wanneer jij er echt achter staat

 15. Ik ben nu bijna 6 maanden gestopt, na dat ik 20 kilo was afgevallen. Ik wou echt niet weer aankomen! Wat mij heel erg hielp was: de zin blijft altijd. Je moet alleen leren er niet aan toe te geven zo wordt de zin heel langzaam minder. Ik denk nog wel eens: ow, lekker een sigaretje. Maar dan beslis ik dat ik hem niet ga roken. Hij is namelijk op na 5 minuten en dan wil ik er nog wel een.
  Het is eng, het is buiten je comfort zone. Maar het is echt wel veel beter voor je. Heel veel succes. Niet miepen, gewoon niet meer doen.

 16. Stoppen met roken is inderdaad niet makkelijk. Je mist het momentje voor jezelf, het gebaar dat je maakt met je hand naar je mond en de gewoontemomenten na het eten enzovoort. Toch moet ik je zeggen dat stoppen met roken bij mij echt zorgde voor minder stress. Het gedrongen naar buiten moeten en de constante drang om te moeten roken tijdens bijvoorbeeld je werk zorgt voor onrust. Toen dat voor mij niet meer hoefde, voelde ik mij stukken minder opgefokt en stressed out dan voorheen. Qua eten en aankomen valt het echt mee. Zoek een goede vervanger, zoals kauwgom, sport wat meer en geniet van parfum dat de hele dag blijft hangen! Goodluch girl xx

 17. Wauw, ik lees dit artikel nu en ik herken mezelf hier zo erg in! Ergens wil ik wel stoppen met roken want: gezondheid en geld, ergens ook weer niet. Gewoon omdat ik niet wil stoppen. Klinkt zo raar om te zeggen dat je niet wil stoppen met iets wat rete slecht voor je is, maar toch is het zo. Het zijn inderdaad ff die momentjes voor jezelf, of even gezellig een peukie doen met z’n alle in de pauze. Gewoon een nare gewoonte! Hopelijk lukt het je om te stoppen dit jaar!

 18. Respect dat je hier zo open harder over durft te schrijven! Ik rook zelf al 10 jaar, meerdere stop pogingen ondernomen, maar nog steeds niet geslaagd. Ik vind het ook best eng om op te geven. Ik snap dus volledig wat je bedoelt!

 19. Paar jaar geleden rookte ik nog een pakje per dag. Doordat ik een voedselvergifteging had opgelopen op vakantie moest ik 3 dagen in het ziekenhuis liggen. Ik kon die 3 dagen dus ook niet roken. Nadat ik uit het ziekenhuis ontslagen was bedacht ik mij als ik 3 dagen zonder kan, kan ik ook derest van mijn leven zonder. Hier hield ik me ook aan en ben nu al 2 jaar gestopt met roken. Ik ben misschien maar in totaal 2 kilo aangekomen. Wel was ik vaak humeurig haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven