Achter het scherm | Blog depressie?

 

 

Het werd weer eens tijd voor een persoonlijk artikeltje! En dit keer wel heel persoonlijk. Een angststoornis met fulltime HBO én bloggen combineren is niet altijd een feestje. Daar ben ik gewoon eerlijk over.

 

Over m’n angststoornis hebben jullie al in eerdere edities van ‘Achter het scherm’ kunnen lezen. Kort samengevat heb ik een heftige periode van wederopbouw achter de rug. Na lange tijd angstig en K.O. thuis te hebben gezeten ben ik dit schooljaar weer begonnen aan een HBO opleiding: Media en Entertainment Management.

 

img_12409

 

Als je zo lang thuis hebt gezeten met heftige (angst)klachten verlies je jezelf een beetje. En ja, ik begin mezelf weer terug te vinden, om het even cheesy te verwoorden. Een eigenschap van mezelf die ik weer tegen het lijf ben gelopen is de hoge lat die ik mezelf opleg.

En dat klinkt lekker cliché, volgens mij doen veel mensen dit. Een voordeel van de lat hoog leggen voor jezelf is -bij mij in ieder geval- dat het creativiteit en doorzettingsvermogen oplevert. Een groot nadeel: het is eigenlijk nooit genoeg. Da’s het deprimerende gedeelte.

Want ja, ik ga even klagen hoe zwaar m’n leven is: ik ben fysiek niet gewend aan veel de deur uit gaan. De hele week naar school eist z’n tol. Daarnaast moet ik buiten schooltijden zeer strak plannen wanneer ik m’n artikelen schrijf – ik plaats namelijk elke dag. Ik wil niet minder posten. Ik wil niet op de kwaliteit inleveren. Ik wil niet op m’n inzet voor school inleveren. Ik wil het allemaal doen, en dan ook nog eens goed. Maar echt vet goed ook.

 

img_12296

*random blooper foto*

 

Objectief gezien heb ik het eigenlijk best goed voor elkaar. Ik heb veel problemen en angsten overwonnen door weer naar school te gaan. Ik heb een blog waar ik blij mee ben en in minder dan een jaar bestaan naar 6000+ bezoekers heb weten te brengen. Ik heb leuke samenwerkingen, leuke reacties, lieve lezers, trouwe volgers. Wat heb ik te zeiken?

Eigenlijk helemaal niks. En toch heb ik last van een groot gevoel van ongenoegen. Dat het beter moet. Ik ben zo’n klootzak die eigenlijk gewoon de beste wil zijn. En dat dan niet zijn (ook al kan je dat eigenlijk niet peilen) vind ik lastig. Zuur. Is dat arrogant?

Gelukkig heb ik nog wel een beetje zelfreflectie. Ik weet dat ik op de goede weg zit en ben blij dat ik er de energie en motivatie voor op kan brengen.  Misschien moet ik soms gewoon wat minder hard zuurpruimen op mezelf.

 

Herken jij hier ook wat van in jezelf?

 

 

 

 

Posts created 902

34 gedachten over “Achter het scherm | Blog depressie?

 1. Ik herken mij zelf hier zeker in, en dan post ik nog nieteens elke dag. Het is gewoon zwaar om bloggen te combineren met een studie. Maar ik weet zeker dat als het je echt een keer niet lukt om te posten niemand dat erg vindt! Vooral aan jezelf denken 🙂

 2. Ik snap het helemaal. Toch denk ik dat alle lezers snappen dat je opleiding nu prioriteit heeft. Het is toch super dat je na die ellendige periode aan zoiets tofs (en goeds!) bent begonnen? Als het te zwaar is, moet je eigenlijk simpelweg prioriteiten stellen. Stel dat je 1-2 artikelen in de week minder plaatst, omdat je ook wat me-time nodig hebt in je drukke bestaan? Je blijft dan gewoon de kwaliteit leveren die iedereen van je is gewend, maar hebt ook wat ruimte om op adem te komen. Daar is iedereen bij gebaat, toch? Nou ja, wat ik wil zeggen is: give yourself a deserved break 😉 Ik blijf in ieder geval je blog lezen hoor, ook als je bijvoorbeeld even wat minder post. Succes met alle struggles! X

 3. Ik herken mijzelf hier ook heel erg in! Ik ben erg perfectionistisch waardoor ik was gestopt. Maar, zoals je hebt kunnen lezen, ga ik nu weer aan de slag met mijn blog met meer realistische doelen. Minder vaak maar wel consequent posten. 🙂 Je doet t mega goed girl! <3

 4. Herkenbaar! Ik doe m’n best en dat lijkt zelfs niet genoeg. Maar weet je, meer dan je best kun je niet doen. Het is niet altijd reëel om overal goed in te zijn. Ik vind dat je het hartstikke goed doet meis. You can do it.

 5. Ik herken het zelf ook. Ik heb fulltime gewerkt, fulltime HBO opleiding gevolgd en veel werk gedaan voor de vereeniging waar ik toen bij zat, dat alles tegelijk. En ook allemaal op top niveau willen, maar dat werkt helaas niet. Goed om jezelf denken 😉 een artikel minder is echt niet erg.

 6. Echt ontzettend herkenbaar! Aan de ene kant is het goed om altijd naar beter te streven, maar aan de andere kant kun je jezelf daar ook flink mee in de weg zitten. Laat ik in ieder geval zeggen dat je het bloggen wat mij betreft perfect doet! Ik kom hier altijd met veel plezier langs 🙂

 7. Ja dat is zeker herkenbaar hoor! Ik zou erg graag dagelijks een artikel willen plaatsen, maar in combinatie met een drukke baan, gezin en andere verplichtingen is het gewoon niet altijd haalbaar. Baal ik ook wel van, dat ik er niet meer tijd in kan steken, want het gaat super goed en bloggen is toch wel het allerleukste om te doen. Maar je bent ontzettend goed bezig, je mag echt trots zijn op wat je al bereikt hebt! En als je een keer een artikel minder plaatst hebben we daar echt wel begrip voor 🙂

 8. Heel herkenbaar hoor meid. Ik leg de lat ook continu weer te hoog en moet mezelf dan echt weer terug brengen naar real life. Tijdens mijn depressie heb ik wel geleerd om daar beter mee om te gaan via een psycholoog. Dus het gaat nu wel beter maar het blijft een valkuil! Ik zou het liefst ook elke dag willen plaatsen maar ik red het gewoon niet qua tijd. Dan maar 3 artikelen waar ik wel tevreden over ben per week en af en toe een extra dan 5 waar ik niet tevreden over ben.

 9. Je doet me erg aan mezelf denken, maar echt heel erg. Dus ja ik herken me er zeker in. Chin up lady! En niet te hard zijn voor jezelf, hoe moeilijk het soms ook is, I know!

 10. Gun jezelf ook gewoon wat vrije tijd, het altijd maar moeten kan je op den duur gaan opbreken en dan zit je mooi. Dus af en toe ook even op de rem trappen en vergeet niet onderweg te genieten.

 11. Het is ook wat veel ja en perfectionist zijn heeft veel voordelen en dat ene grote nadeel. Zie het zo, het valt jou het meeste op. Je bezoekers vinden wat je doet prachtig denk ik zo.

 12. Meer dan je best kan je niet doen. Je mag ook eens ‘nee’ zeggen & jezelf een pauze toelaten. Al heb ‘k natuurlijk makkelijk praten.. Maar hey, je bent niemand iets verplicht, dus don’t worry.

 13. Niet zo streng zijn voor jezelf! Maar ik begrijp het wel, want heb het zelf meegemaakt en eigenlijk ondervind ik er dagelijks nog hinder van. Ik vind dat je echt wel je best doet en soms moet je proberen genoegen te nemen met het feit dat je niet perfect kan zijn. Doe zo voort, je bent prachtig! (maar denk af en toe ook eens aan jezelf en je gezondheid)

 14. Heel herkenbaar! Ik wil zelf ook altijd alles en het moet dan ook meteen nagenoeg perfect (al probeer ik dat wat meer los te laten) en dat kan voor veel stress zorgen, zeker omdat ik weet dat ik daar aanleg voor heb. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar pas op dat je niet teveel van jezelf vraagt. Bij mij uit zich het vaak al snel in vaker chagrijnig of moe zijn en hoofdpijn/buikpijn en als ik dat merk trap ik op de rem en minder ik ergens mee (zoals niet elke dag posten). Hopelijk lukt het je om een goede balans te vinden, pak je rust en wees ook trots op wat je al bereikt hebt!

 15. Ik herken me ook! En fulltime werken, en een huis verbouwen, en een huishouden en een zware hobby/sport… daarom dat ik ook wel van in begin heb beslist om niet elke dag te posten. Hoewel ik het zo graag zou willen! Ik snap je dus erg goed! Vooral luisteren naar jezelf meis 🙂

 16. Je doet het super goed, en ik snap dat je die latten hoog legt voor jezelf, maar hou jezelf in de gaten dat je je niet voorbij loopt. En wat je nu hebt bereikt is iets om super trots op te zijn!

 17. Ik herken dit zo erg! Ik zit al maanden te twijfelen of ik ook een persoonlijk artikel zou schrijven over de dingen in mijn leven. Ik herken je gevoel zo erg en het is zeker niet raar, maar ik vraag me dat inderdaad ook weleens af.
  Ik vind het knap van je dat je dit in een artikel “uitspreekt”.
  Liefs x

 18. Dapper dat je hier weer zo open en eerlijk over bent. Weet uit ervaring dat dat ook erg belangrijk is!
  Ik herken er zeker wat in. De onzekerheid over m’n swatches bijvoorbeeld, bijna dagelijkse kost. Om gek van te worden soms. Een ander heeft het altijd mooier, etc. Probeer dan te kijken naar hoeveel samenwerkingen ik heb en probeer daar uit te concluderen dat ik toch wel iets goed doe.
  Sterkte ermee, vind dat je het super knap doet allemaal!!

 19. Ik herken mijzelf hier ook wel in hoor. Vooral dat fysieke naar buiten gaan. Naar school gaan zuigt ook al mijn energie op. Ik had de hoge eis dat ik perse binnen 4 jaar mijn HBO diploma wilde halen, helaas vond ik niet op tijd een stage en toen was ik zo enorm teleurgesteld in mijzelf. Nu probeer ik er mee om te gaan dat het niet falen is, maar gewoon rust nemen. Er is een reden dat een stage vinden niet lukt, want als je niet lekker in je vel zit, dan kom je ook niet leuk over naar bedrijven. Daarnaast is het bij mijn opleiding eigenlijk heel normaal dat je er 5 jaar over doet, dus dat ik er nu 4,5 over zal gaan doen is eigenlijk nog steeds prima.

  Soms leggen we dat lat voor onszelf gewoon iets te hoog en moeten we dit even loslaten.

  P.S. Zelf op je blooper foto ben je nog steeds on fleek, haha!

 20. Ik herken dat streberige wel hoor. Ik heb tijdens mijn premaster en master ook iedere dag een artikel online gezet omdat ik met minder geen genoege nam. Nu ik klaar ben met mijn master, neem ik op de één of andere manier juist wel genoegen met minder artikelen. Ik vind 4 artikelen per week prima omdat ik merk dat ik daardoor meer kwaliteit kan leveren. Bloggen is ook echt schipperen tussen wat je kunt en wat je wilt. Heel erg veel succes met je studie en het bloggen. Je doet het hartstikke goed.

 21. Ik vind het zo knap wat je allemaal hebt bereikt. En dat het je naast je studie toch lukt om iedere dag te blijven posten. Ook zo mooi om te zien hoe je telkens groet en sterker wordt naar mijn idee. Ik volg je natuurlijk al een tijdje dus ik kan me voorstellen hoe zo’n mijlpaal je moet hebben overwonnen om de studie te doen en dus vaak naar buiten te moeten. Ik herken het stukje van de lat hoog leggen heel erg. Bij lijdt dat vaak tot passief gedrag. Bijvoorbeeld uren op de bank zitten en niks doen, terwijl ik de hele tijd zit te stressen over wat ik moet doen. Gewoon zo doorgaan meid, je mag best wat trotser op jezelf zijn;)

 22. Dat het beter moet… herkenbaar.. Als ik zo de reacties lees, doe je het toch heel erg goed? De lat hoog leggen, tell me about it.. Maar hoe bizar, ik merk dat op artikelen die ik vrij snel schrijf soms de meeste en leuke reacties krijg en dan denk ik wel eens..”Waarom zo heel uitgebreid schrijven, fotograferen en dergelijke?” Kijk waar je je prettig bij voelt en wat slurpt de meeste energie op, ga tijdelijk eens kijken of je iets kan skippen, bv op social media waardoor je meer tijd vrijmaakt voor jezelf. Je vaste en trouwe lezers heb je en ik denk niet dat je ze dan kwijtraakt. Zo een studie is ook pittig. Je doet het hartstikke goed hoor!

 23. Ola Dear!
  Ohww Yesss I totally get you Girl!?
  Girl je doet a very Great Job! I’m so Proud off Yah!!!!
  Balans in alles is belangrijk and off course moeten we redelijk zijn tegen onszelf ! Tuurlijk willen we Top presteren in everything that we do! Ik ook! But Girl sometimes we can be to hard on ourselves… if you know what i mean!

  Your giving your all and sometimes that’s all you can give.Keep on to good work! Suc6 met je opleiding!
  You can do this ! Just keep the balance!
  Hugzzp, Miss B.?

 24. Jawel, vooral toen ik nog studeerde wilde ik ook altijd de beste zijn. Ik was altijd bezig met mijn studies en nooit was het “genoeg”. Nu ik eenmaal werk is dat perfectionisme wel een beetje verdwenen, omdat ik altijd als feedback kreeg dat mijn onzekerheid, door mijn perfectionisme, juist ten nadele werkte. Ik ben hardleers, maar heb nu eindelijk geleerd dat mijn talent wel genoeg is ook al is het niet perfect. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven