Achter het scherm | angststoornis update #2

Op vrijdag schrijf ik altijd een stukje over m’n eigen leven, en vandaag ga ik het weer over dat lastige onderwerp hebben: m’n angststoornis.

Ik heb hier al een aantal keer eerder over geschreven. Waarom schrijf ik er vaker over? Ten eerste, omdat het voor mezelf overzichtelijk en goed is om er van tijd tot tijd bij stil te gaan. Op de een of andere manier geeft schrijven mij toch een meer objectief beeld over hoe het met mezelf gaat en hoe dat is gegaan. Goed voor relativeren.

Daarnaast speelt dit een grote rol in m’n leven, en is het ook nog eens iets wat je niet aan mij of wie dan ook af zou kunnen lezen. Ik merk dat mensen het lastig vinden om een probleem te begrijpen wat je niet aan iemand kunt zien. Dat maakt een angststoornis op sommige momenten ook best lastig. Door erover te schrijven hoop ik dat anderen mij beter kunnen begrijpen, en dat personen die zich misschien wel (deels) in mijn verhaal kunnen herkennen er ook wat aan hebben.

Maar goed, lekker serieus allemaal, tijd voor die update.

 

IMG_8705

 

Ik heb zeker mijn mindere momenten en dipjes gehad. Het blijft een enorme worsteling. Soms voel ik me de hele dag gespannen en zie ik als een berg op tegen iets buiten de deur doen. Dan voelt het alsof ik niet vooruit kom. Als ik dan aan de andere kant terugdenk aan hoe ik er een tijd gelezen bij zat, met als dieptepunt gewoon nauwelijks meer naar de supermarkt durven, moet ik zeggen dat er toch veel verbetering is. Het gaat echt met vallen en opstaan, maar uiteindelijk kom je verder.

Vorige week hebben jullie kunnen lezen dat ik naar de studiekeuzecheck van m’n nieuwe opleiding ging, waar ik na de zomer mee van start ga. Zo’n studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelating, dus als ik naar school wil moest ik wel. Dat zijn nou écht de typische dingen die me stress opleveren. Ik MOET, anders kan ik niet naar school. Maar wat als ik een paniekaanval krijg? Wat als het me gewoon niet lukt? Wat als ik niet naar school kan? Moet ik dan weer een jaar thuis zitten?

 

 

 

No Title

No Description

 

 

Ja, dat gepieker escaleert bij mij snel. Dus probeer ik het van de andere kant te bekijken: het zijn maar een paar uurtjes. Als je een paniekaanval krijgt, gaat die ook vanzelf weer over. School is ook iets waar je aan gaat wennen. Zijn allemaal andere mensen, toekomstige studiegenootjes, yes, super leuk! Ondanks deze geweldige gedachtenstroom was ik alsnog tering zenuwachtig, maar hee, ik heb het wel gedaan!

 

No Title

No Description

 

 

Er blijven nog steeds lastige punten. Veel dingen gaan beter, maar op de een of andere manier blijf ik ‘dingen met andere mensen’ toch nog eng vinden. Naar buiten gaan, met de trein, met de bus, naar een andere stad, dat soort dingen gaan wel (soort van) goed, maar ik heb een beetje last van anderen niet teleur willen stellen. Dat ik dan met iemand afspreek en een paniekaanval krijg, of niet gezellig ben doordat ik rot in m’n vel zit. Hoe ik daarmee ga dealen moet ik nog even uitvogelen, maar ik heb al veel meer overwonnen dan ik van te voren gedacht had. Dus dat moet ook wel goed komen.

Heb toch weer aardig wat gekletst zie ik! Maar dan weten jullie dat ook allemaal weer.

Hoe gaat het met jou?

Posts created 897

26 gedachten over “Achter het scherm | angststoornis update #2

 1. Knap dat je er over schrijft. Ik hoop dat het voor jou ook een manier is om het te verwerken en om er over heen te komen. Het leven is soms vechten he? Je gaat steeds meer dingen doen, en misschien moet je het ook in kleine stapjes doen, en zien, heel veel kleine stapjes is straks een hele grote, Sterkte en ik bewonder je!

 2. Heel heel herkenbaar. Zoals je misschien al wist heb ik ook een angststoornis en ik herken al jouw punten…
  Toch heb ik ook een opleiding afgerond, ben ik met de trein iedere dag naar school gegaan en heb ik heel heel veel moeilijke momenten overwonnen.
  Nu ik klaar ben met de opleiding zijn er weer andere dingen waar ik me enorm druk om maak.
  Maar als ik erdoorheen kan gaan dan kan jij het ook!
  En dan kan je dubbel trots zijn op jouw papiertje!!!

 3. Klinkt heftig Mariska! Toch blijven denken aan de positieve dingen (ik ben naar de toelating geweest!) en de negatieve dingen achter je laten, dan komt het vast vanzelf goed XX

 4. Fijn dat je dit deelt met ons! Geeft mij een beetje hoop dat ik misschien one day ook dingen kan doen en niet opgesloten zit. <3

  1. Je hoeft echt niet opgesloten te zitten! Ik heb echt een tijd zwaar in de put gezeten, kwam nooit buiten en dacht dat het nooit meer beter zou worden. Het kost hard werk, maar het kan echt beter worden! Je mag me ook een mailtje sturen! Liefs 🙂

 5. Wat fijn dat het stukje bij beter de goede kant op gaat. Supergoed dat je naar de bijeenkomst van school bent gegaan. Sowieso echt top dat je daar weer mee gaat beginnen! U can do it!

 6. Ik vind bepaalde dingen heel herkenbaar. Ik vind heel veel dingen “eng”, ik ben dan gewoon liever thuis dan dat ik erop uit ga. Ik krijg niet echt paniekaanvallen maar de stress slaat op mijn buik. ( buik, darmen…you get it ). Maar je wereldje wordt anders zo klein! Dus ik moet wel!! Ik vind het super knap van je dat je bent gegaan!! Top!

 7. Wat knap dat je er zo open over schrijft op je blog. Helaas voor mij ook heel herkenbaar. Je lijkt me echt een doorzetter! Veel liefs.

 8. Ik vind het heel goed dat je hierover schrijft, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen die zich herkennen in jouw verhaal. Zelf heb ik geen angststoornis, maar ik herken de spanning en het druk maken voor dingen wel. Dat jij met je angsten toch dingen onderneemt vind ik heel knap en ik denk maar zo: elke stap is er één en je mag trots zijn dat je zo doorzet.

 9. Ik vind het echt super knap dat je hier over schrijft, ook al is het heel moeilijk. Elke keer een stapje vooruit meid! En niet zo piekeren! 😉 -x-

 10. Heel knap dat je er zo open over bent! Zelf heb ik last van depressies en daar komt soms angst bij kijken. Ik weet hoe vermoeiend alles kan zijn, maar positief zijn maakt het leven zoveel leuker en mooier!
  Je gaat in elk geval vooruit inplaats van achteruit dat is heel positief! Je kan het 🙂 X

 11. Knap dat je hier zo open over bent! Het lijkt me echt ontzettend lastig… Goed van je dat je toch bent gegaan ondanks je zenuwen, dat moest vast een goed gevoel zijn geweest! Zelf herken ik dit deels wel. Ik word soms heel paniekerig van grote ruimtes en mensenmassa’s, dan wil ik het liefst wegrennen haha. Ik probeer het gewoon te mijden.

 12. Had er ook enorm veel last van tot in die mate dat ik niet meer normaal kon functioneren..ik ben op dit moment single en wanneer je dan niet buiten durft komen geeft dat serieuze problemen. Winkelen/eten halen vb. Er is een verschil tussen een gegeneraliseerde angst (niet weten waarom) & vb. angst in speciale situaties vb. Bij sociale contacten. Ik had beiden. Ik heb professionele hulp gezocht (gesprekstherapie) en dit in samenwerking met medicijnen (werkt enkel bij algemene angst) , hebben gemaakt dat alles terug leefbaar is. Angst voor situaties kunnen we enkel verminderen door toch door te zetten en door je angst heen te gaan. Respect dat je daarover blogt.

 13. Wat goed dat je het uiteindelijk wel hebt gedaan! Ondanks dat je super zenuwachtig was. Ik snap helemaal hoe je je voelt (heb het ook) en ik herken dat gevoel van “escalatie”.
  “of niet gezellig ben doordat ik rot in m’n vel zit.” <– me, all day everyday! Wat bij mij helpt is om dit gewoon eerlijk te zeggen tegen diegene met wie ik afspreek. Wat je naar mijn idee niet moet doen is dingen niet doen, omdat je bang bent dat t niet goed gaat. Dan wordt het alleen maar erger (in mijn geval dan). Gewoon door blijven gaan en geloven dat het elke keer een stukje beter wordt 🙂
  Ik heb geleerd dat je er nooit 100% van af komt. Het blijft op en neer gaan, maar het belangrijkste is dat je leert om gaan met als het "neer" gaat. Wat ik denk ik wil zeggen is: Je bent niet alleen ♥

  1. Vermijden wordt het inderdaad ook alleen erger van … dus ik blijf m’n best doen! Bedankt voor je lieve berichtje! <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven