Antilliaanse cashewnotentaart | recept
Iets wat ik als klein mollig meisje heel graag at was een stukje cashewnotentaart. Nog steeds gaat en stukje cashewnotentaart er bij mij altijd in! Hoewel deze taart voor mij heel vanzelfsprekend is, is dat natuurlijk niet voor iedereen zo. Sterker nog, volgens mij hebben de meeste mensen hier nog nooit een stukje van mogen proeven. Daarom deel ik het recept!
Het maken van deze taart bestaat uit 2 onderdelen: het maken van de cake en het maken van de vulling, die ook aan de buitenkant wordt gesmeerd, zoals je op de foto kunt zien. Als een soort frosting.
Voor de cake heb je nodig:
250 gram bloem
250 gram suiker
250 gram roomboter
4 eieren (kamertemperatuur)
een snufje zout
een theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille aroma
1 theelepel amandel aroma
Voor de vulling die ook als frosting dient heb je nodig:
500 gram ongezouten cashewnoten (let er goed op dat je ze echt zonder zout hebt, anders wordt het niet te pruimen)
375 gram suiker
1 blik gecondenseerde melk
1 eetlepel vanille aroma
1 pakje geconfijte kersen (zoals op de foto te zien, is alleen om te versieren)
Traditioneel gaat hier nog een eetlepel rum doorheen. Ik drink niet, en heb eigenlijk nooit rum in huis, en zonder rum smaakt het naar mijn mening net zo lekker. Als je het met rum wilt proberen kun je natuurlijk je gang gaan, maar zelf laat ik dat weg.
Vet een bakblik in en verwarm de oven voor op 170 graden.
Eerst bak je natuurlijk de cake: klop de boter met de suiker. Klop daarna ÊÊn voor ÊÊn de eieren er doorheen. Bloem er gezeefd bij doen, weer goed mengen. Dan kunnen het snufje zout, bakpoeder, vanille- en amandelaroma er ook bij. Als dit allemaal goed gemixt is doe je het beslag in de bakvorm en kan het de oven in, voor ongeveer 50 minuten. Dit verschilt ook wel per oven, dus houd het in de gaten.
Dan komt de vulling! Die maak je als volgt: Maal alle cashewnoten zo fijn mogelijk. Bewaard de gemalen cashewnoten even in een kom. Doe de suiker in een laag water in een grote pan op het vuur. Dit moet inkoken tot het een dikke stroop is. En dat kan heel erg lang duren, hier moet je echt geduld mee hebben. Laat het niet aanbranden, dan kun je opnieuw beginnen.
Wanneer je heelhuids het water-suiker-stroop proces door bent gekomen heb je het moeilijkste al gehad. Nu hoef je alleen nog maar de gecondenseerde melk, de gemalen cashewnoten en het vanille-aroma bij de stroop te doen. Even doorroeren op een laag vuur en daarna uitzetten.
Laat het vulling-mengsel even afkoelen. Niet te lang, want dan wordt het te dik om mee te werken! Hoe langer je het laat staan, hoe dikker en harder het wordt en uiteindelijk hardt het volledig uit. Nouja, het wordt geen baksteen, maar je kunt het dan niet echt meer smeren. Het wordt een beetje fudge-achtig wat textuur betreft.
Dus, de cake doormidden en de vulling erin! Je zult meer dan genoeg overhouden om de cake van de buitenkant mee te bedekken. Wanneer je dit gedaan hebt kan je het lekker af laten koelen, en nog versieren met wat overgebleven cashewnoten en geconfijte kersen. En daarna gaat ‘ie natuurlijk het maagje in!
Oh! Wat een leuk recept! Die ga ik zeker eens een keertje maken als ik mensen te eten krijg!
Heerlijk! Nee, nooit gegeten. Ik heb laatst een cake gemaakt met een vulling van fudge en pecan noten… zo lekker. Ik ben ook een hopeloze zoetekauw đ
Hmmmm lijkt mij lekker đ
Oh wat leuk, nee ik kende dit nog niet! Maar cashewnoten zijn geweldig en je kunt er veel mee doen!
Wat leuk dat je een recept plaatst! Het klinkt als een heerlijke taart, de foto’s zien er ook erg lekker uit. Helaas eet ik zelf zo min mogelijk suiker, maar wie weet waag ik hier wel een keer een gokje aan đ Fijne dag!
Liefs, http://www.merelteunis.nl
A personal lifestyle blog with a daily dose of new articles to live happy and healthy!
Wauw, nog nooit van gehoord, maar wat ziet het er lekker uit! =D
Nog nooit gezien en gegeten deze taart, maar het ziet er ontzettend lekker uit!
ziet er superlekker uit alleen die kersen zou ik weglaten
Die kersen kan je ook gewoon weglaten hoor! Als je op google ‘bolo di cashupete’ (=papiamento voor cashewnotentaart) intypt zie je dat het een traditionele garnering is voor deze taart, ze zijn dus ook niet per se voor de smaak đ
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg lekker uit! Ik sla het recept op en ga hem een keer proberen!
Dit ziet er goed uit! Ik mag het zelf niet, maar ik denk dat mijn ouders hier echt blij van worden met die cashewnoten. Heb zo’n taart als deze trouwens nog nooit eerder ergens gezien. Extra leuk!
Wauw, dit ziet er echt heel erg lekker uit!
Ik heb nog nooit eerder een cashewnotentaart gegeten maar het ziet er erg lekker uit! Ik ga het zeker nog een keer uitproberen đ
Ik heb er nog nooit eerder van gehoord. Leuk recept, ik ga het zeker eens maken!
Nog nooit van gehoord en gegeten ;).
Klinkt erg goed. De cashewnoten zonder zout lijkt me inderdaad een heel goed idee đ Ik ga het is proberen.
Ik zal wel een hapje willen proeven. Net als Babs heb ik dit ook nooit gegeten. đ
Ik heb hier nog nooit van gehoord, dit lijkt me echt een heerlijke taart! X
Dit ga ik zeker eens proberen!
Oeh deze mag je wel naar mij brengen!
Ik heb dit nog nooit gezien, laat staan geproefd… Wat ziet dit er heerlijk uit! Ga dit receptje opslaan, thanks voor het delen!! X
Wat leuk om eens een recept van een Antilliaanse taart te zien. Ik kende het nog niet!
Ziet er heelijk uit!
Hmmm, ziet er heerlijk uit Mariska! Ik had nog nooit van deze taart gehad, dit is weer eens iets anders dan slagroom of appeltaart haha. Ik hou van hartig, dus dat gaat goed komen. Het recept heb ik aan mijn moeder gegeven!
Dit klinkt en ziet er enorm lekker uit! Jum! Ik ga hem zeker eens maken, want dit moet ik een keer geproefd hebben :).
Jaaaaa een van mijn favoriete taarten. Zo lekker. Mijn vriend is antiliaans dus gelukkig eet ik deze regelmatig. Ik hoef er liefst ook geen rum in omdat ik niet van alcohol houdt xx
Ik had nog nooit van deze taart gehoord, maar wat ziet het er lekker uit!
OMG! Dit ziet er echt heerlijk uit! -x-
Oehh dat ziet er goed uit! Leuk idee voor het weekend đ
Vriendin van mij geeft workshops hierin en ik zit altijd verlekkerd naar haar taarten te kijken! Kan ik nu ook eens een foto posten met zo’n taart.! đ
Dit ken ik helemaal niet. Wat leuk! En lekker!
Nooit van gehoord of gezien. Lijkt me wel erg lekker (en machtig?) haha. Wie weet dat ik dit eens ga maken đ
Mmmmmm ziet er echt heerlijk uit!! Liefs ilona
Dat ziet er lekker uit! Leuk recept! (:
Liefs,
Yara
Lijkt me een heerlijk recept! De taart ziet er ook nog eens mooi uit!
Hmmm ziet er echt heerlijk uit!! Het lijkt me alleen aardig lastig om het te maken, haha đ
Ik vind dit zooo lekker! Ik koop het altijd en vind het best prijzig. Fijn dat je het recept deelt đ
Nog nooit van gehoord maar het ziet er heerlijk uit!
Ik had vroeger een antiliaanse vriend. Zijn tante maakte en verkocht altijd taarten. deze ken ik dus zeker. Ik heb dit wel echt gemist dus misschien ga ik hem binnenkort eens proberen te maken.
Heb ik inderdaad nog nooit gegeten, maar ziet er wel heel lekker uit!
Ik heb deze taart een x gegeten zoo super lekker!! Gelukkig heb ik hier het recept gevonden dank je wel!!
Ik heb dit nog ooit eerder gegeten en ik ben op op cashewnoten. Ziet er heerlijk uit.
Oeeh het ziet er heel lekker uit! Ik kende het nog niet
Zijn het gebrande of ongebrande cashewnoten?