Achter het scherm | 24 uur niet roken

24 uur niet roken

Vandaag is ‘Achter het scherm’ een beetje anders. Ik heb een soort experimentje met mezelf gedaan. Wat gebeurt er als je al rookverslaafde 24 uur niet rookt?

Misschien wisten veel van jullie niet dat ik rook. Helaas is dat dus wel zo. Rokers (en vast ook niet-rokers) zullen ongetwijfeld weten hoe moeilijk het is om te minderen of te stoppen. Toch heb ik het gedaan: 24 uur niet roken.

Waarom 24 uur, en niet gewoon meteen helemaal stoppen? Omdat ik eerst eens wilde kijken hoe 24 uur niet roken me zou bevallen. Omdat meteen cold turkey stoppen nogal heftig uit kan vallen. En omdat die 24 uur makkelijker door te komen is met het idee, ‘morgen mag het weer’. En ik heb er nog best wat van geleerd.

09:00
Ik werd wakker met zin om te roken, ik ben gewend om eventjes buiten te gaan staan wanneer ik net uit bed ben. Dat kon dus niet. Meteen voelde m’n hele schema al onwennig en in de war. Belachelijk, eigenlijk. Ik had ook meteen honger.

10:00
Hoe kan ik nu al zo veel honger hebben? Dat ben ik helemaal niet gewend. Even ontbijten. Een tosti verder had ik eigenlijk nog steeds trek, maar ik dacht, ik wacht nog eventjes.  Roken is trouwens echt een mindfuck en gewoonteverslaving. Pas wanneer je niet rookt merk je hoe vaak je aan roken denkt en gaat roken, omdat het bij je schema past, je het gewend bent en uit een soort verveling. En ja, ik heb echt giga veel zin om te roken.

12:00
Rond dit tijdstip kwam het omslagpunt: waarschijnlijk gaat het me gewoon lukken om dit de hele dag vol te houden. De GIGANTISCHE zin om te roken die ik de hele ochtend had ervaren was een beetje weggedreven, vooral als ik mezelf bezig houd met iets anders. Maar ja. Ik heb trek. Dus ik maak maar een paar beschuitjes en een tosti. Ik heb nog steeds trek. Doe er nog maar een.

 

DSC_1901
Taffie voelt met me mee.

 

15:00
Op dit tijdstip begon het duidelijk te worden dat ik mijn rookverslaving voor 24 uur heb omgeruild voor een eetverslaving. Dat is misschien overdreven, maar ik heb nog nooit zo veel trek gehad, de hele dag door. Omdat ik mezelf het roken al ontzegd had wilde ik mezelf ook niet nog eens het eten ontzeggen. Dus. 2 bakken muesli met honing. O ja, ik heb trek.

17:00
En ik begin chagrijnig te worden. Van elk geluidje dat ik hoor begint mijn bloed te koken. Ik kan er gewoon niet tegen. Waarom heb ik nog steeds trek? Is het nu gewoon zin om te eten of echt trek? Ik drink zo veel mogelijk om minder trek te hebben, maar het mocht niet baten.

18:00
Dus. Het avondeten wordt met een paar uur uitgesteld. Waaarooooooooooooooooooooooooooooooooooom. Ikkanditnuniethebben.

20:00
Waarom is het avondeten nog niet klaar :'( ik begin alvast aan het toetje. IJs.  Ondertussen moet iedereen binnen een straal van 10 meter het ontgelden.

21:00
Vreten als de neten! Eindelijk. Het grootste deel van deze uitdaging heb ik nu gehad. Als toetje gewoon nog meer ijs. Want waarom niet. Voor het eerst sinds de middag krijg ik weer écht zin om te roken, maar het houdt niet zo lang aan.

Niet lang daarna ben ik volgens mij op de bank in slaap gevallen, of ik heb m’n hele avond verspild aan tv kijken.Een combinatie van de 2.

Eindresultaat van 24 uur niet roken

– Ik ben enorm chagrijnig.
– Ik ben 1,2 kilo in 1 dag aangekomen.
– De €1,30 die ik aan sigaretten uit zou hebben gegeven heb ik driedubbel besteed aan eten.
– Mijn longen zijn ietsje schoner. De ochtend erna niet meer.
– Mijn huid lijkt iets beter. Of dit placebo of toeval is weet ik niet.
– Ik weet dat het niet onmogelijk is om verslaving te doorbreken.

En eigenlijk is dat laatste punt wel het belangrijkste! Natuurlijk zouden dingen als chagrijnig zijn en alles eten wat los en vast zit verminderen naarmate ik langer zou stoppen. Maar voor nu heb ik deze 24 uur challenge gehaald.

 

Ben of ken jij iemand die rookt?

 

 

Posts created 891

52 gedachten over “Achter het scherm | 24 uur niet roken

 1. Knap hoor! Ik rook zelf niet, maar ik kan me goed voorstellen hoe moeilijk het is om een verslaving als roking door te breken, al is het maar voor 1 dag.

 2. Ik wist niet dat je rookte! Wel erg goed van je dat je 24 uur gestopt bent. Ik vind dat je het goed volgehouden hebt. Ik zal zeggen op naar de 48 uur!
  Liefs,
  Elles

 3. Ach ik ken dit! Ik heb ook een kleine verslaving. Ik heb ook meerder pogingen gedaan. Maar het vervelende is dat mijn vriend ook rookt en als iemand dan een mis stap maak dan denkt de ander dat ook de mis stap te mogen maken! Schiet niet op! Hahaha en dat eten komt me heel bekend voor. Mijn vriend gaat dan ook heel de dag schoonmaken om maar iets om handen te hebben..

 4. Oohh dat had ik niet verwacht van jou haha! Ik ben zelf nu iets meer dan twee jaar gestopt met roken. Dat ging me eigenlijk heel makkelijk af met een nepsigaret. Ik mocht van mezelf zo veel roken als ik wilde, maar wel alleen van die neppe dus. Geloof me, uiteindelijk ben je dat ding zo zat dat je er wel mee wilt stoppen haha.
  Netjes dat het gelukt is voor 24 uur!
  Wat voor mij ook heel erg scheelde was het mezelf niet volledig verbieden. Als het lekker weer is of ik krijg in goed gezelschap een sigaretje aangeboden dan zeg ik daar zeker geen nee op. Als ik mezelf het altijd verbied word de verleiding alleen maar groter! Toch ben ik wel heel blij gestopt te zijn, het geeft een soort rust in je dag. 🙂

 5. Goed dat je het hebt geprobeerd! Maar is helemaal aan jou of je later wel of niet wilt stoppen. Hou er zelf niet van om mensen te pushen en te roepen van gadver enz. Lekker zelf weten, een ander pakt nog lekker een wijntje, jij een sigaret 😉

 6. Ik rook zelf niet, maar weet wel hoe moeilijk het is! Toen mijn vriend probeerde te stoppen was hij niet te genieten dus heb ik zelf een pakje sigaretten voor hem gekocht. :’) Maar wel heel goed dat je het die dag hebt volgehouden!

 7. Ik wist ook niet dat je rookte! Leuk artikeltje! Wist je dat je beter in één keer kan stoppen? Als je mindert ga je namelijk aftellen naar je volgende sigaret en maak je jezelf en je omgeving alleen maar gek. Als je in één keer stopt, weet je dat er geen volgende sigaret gerookt mag worden en schijnt het een stuk makkelijker ‘afkicken’ te zijn!

 8. Leuk om te lezen hoe je dit hebt ervaren. Weet zeker dat je het ook langer zou kunnen volhouden! Fijn om te lezen voor mensen die willen stoppen met roken denk ik. Die foto is trouwens echt geweldig 😉 Fijn weekend alvast!

  Liefs,
  http://www.merelteunis.nl
  Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

 9. Ik wist niet dat je rookte, maar wat tof zo’n experiment! Super goed dat je het gehaald hebt om 1 dag niet te roken. Ben je nu ook van plan om minder te gaan roken of niet?

  1. Ben zeker van plan om minder te gaan roken en uiteindelijk ook te gaan stoppen. Dit is de eerste stap in de goede richting geweest 🙂

 10. Aah, lijkt me een zware dag haha. Ik heb zelf nooit gerookt dus weet niet hoe zo’n verslaving voelt. Wel balen dat je enorme trek hierdoor kreeg!

 11. Haha ben ook een roker en ken het. Dat met 24 uur je huid verbeterd zit tussen je oren hoor. Het duurt langer voor het uit je systeen is en bij ong 3 maanden ga je pas positieve effecten ervaren.

  1. Kan ook komen doordat ik allemaal nieuwe huidverzorgingsproducten heb. Jammer dat het zo lang duurt voor je verbetering ervaart.

 12. Ik heb jaren geleden ook gerookt. Toch ben ik na een jaar gestopt. En ben nu zo blij! Zie echt alleen maar voordelen in niet-roken. Bijzonder om te lezen wat het met je doet als je niet rookt. Misschien als je meer afleiding hebt dat het dan makkelijker wordt, geen idee?! Maar omdat je er echt een challenge van hebt gemaakt ben je er veel bewuster mee bezig, misschien dat dat meespeelt. Ik denk dat je wel kunt stoppen, mits je het zelf wil 🙂 Ben je van plan dit te gaan doen of wilde je dit gewoon eens proberen?

  1. Ik wil wel echt gaan stoppen, maar wilde dit eerst proberen om te weten waar ik mezelf op moet voorbereiden.

 13. Het eten is 1 van de redenen waarom veel mensen die stoppen met roken ineens veel te dik worden. De hele dag door eten en snacken ipv roken zorgt voor de extra kilo’s. Ik ben dus ook een roker en het idee van 24 uur niet roken.. vreselijk! Ik ben er ook nog niet aan toe om te stoppen, vind roken nog te lekker, vooral na het eten 🙂 Dat je huid beter lijkt zal wel toeval zijn, dit verschil is na 1 dag nog lang niet te zien.

 14. Oh zo herkenbaar! Ik rook zelf ook en deed laatst een poging om voorgoed te stoppen. Ik heb het een paar dagen volgehouden maar het was echt een hel :’) in die paar dagen heb ik ook zó veel gegeten, echt bizar. Mn geld ging er hierdoor inderdaad nog sneller doorheen haha. Inmiddels ben ik maar weer gewoon begonnen met roken, heel slecht eigenlijk…

 15. Ik ben ook een roker en al zeker 40 jaar knetter verslaafd. (en barst nog niet van de rimpels) Ik ben 3 keer gestopt, met behulp van allerlei middelen waaronder een via de huisarts (op eigen verzoek overigens). Ik kwam 3 keer 10 kg aan en was trots maar werd ook bloed chagrijnig. De hele dag bleef ik aan roken denken…Zo erg dat mijn zoon, niet roker, tegen mijn partner zei dat ik er maar weer eentje moest gaan opsteken.(bij wijze van spreken) Hij heeft overigens een ontzettende hekel aan roken.
  Ik ben opgegroeid in de tijd dat een glas met sigaretten op een verjaardag werd neergezet voor de gasten die kwamen. Toen was dat heel normaal. Op tv rookte iedereen. (vind dat nu echt raar om terug te zien)…
  Maar afijn… ik kreeg dus van mijn huisarts een speciaal anti-depressivia die zouden moeten helpen om te stoppen. De bijwerking was namelijk dat mensen die dit slikten ook plots stopten met roken. Bij mij werkte dat averechts. Ik werd hartstikke depressief. Toen zag ik een vrouw bij Radar die dat ook kreeg van die pillen… direct mee gestopt.
  Als ik stopte werd ik gewoon high…waarschijnlijk van de zuurstof, hahaha. Dat was wel lekker, maar ik was niet vooruit te branden. En eten als een malle.
  Ik rook heel gek, ik inhaleer nauwelijks. Trek aan mijn sigaret en blaas het weer uit. Meer een gewoonte roker, ik moet iets in mijn handen hebben.
  Die foto is overigens geweldig!

  1. Ja, de tijd dat leraren nog voor de klas rookten en je overal nog binnen mocht roken. Stoppen is gewoon enorm lastig. Antidepressiva om te stoppen vind ik wel heel heftig, en dan werkt het ook nog eens averechts. Ik denk dat minderen ook al heel veel scheelt hoor.

 16. Ik wist helemaal niet dat je rookte!
  Misschien moet je dit vaker proberen (om te beginnen 1 keer per maand, dan 2, 3,4,…) op den duur zal je er wel beter op reageren. Heel veel succes!

 17. Ik rook ook maar met regelmaat. 24 uur is voor mij appeltje eitje, ik rook soms drie dagen niet. Ik ben echt een gezelligheidsroker en geen gewoonteroker.
  Per week rook ik gemiddeld een pakje. Ik kan echt nee zeggen tegen sigaretten maar ik vind het met een drankje erbij lekker, dus dan rook ik ook gewoon lekker dat sigaretje. Mocht je mij het verbieden om een maand niet te roken, dan zou dat voor mij geen moeite zijn.

  1. Om als vaste roker een gezelligheidsroker te worden kost misschien wel meer discipline dan helemaal stoppen! Vind het netjes hoor.

 18. Ik heb vroeger ook gerookt en ben in 1x gestopt. Is het makkelijk nee zeker niet maar als je de wilskracht hebt en het echt wil lukt het!

 19. Ik rook zelf ook en 24 uur is enorm moeilijk. Het is me eens gelukt om het een volledige week vol te houden maar toen moest ook echt iedereen in mijn nabije omgeving me mijden, haha. M’n moeder deed mee. Nog nooit zoveel gechagrijn en gebekvecht gehad.

 20. Ah wat knap van je, lijkt me super moeilijk. Maar 1,2 kilo in een dag zal vast toeval zijn geweest 😉 dan moet je wel heeeeel veel hebben gegeten. Ben benieuwd of je het door gaat zetten!

 21. Wat tof dat je deze uitdaging met jezelf bent aangegaan! Zelf rook ik niet, maar het lijkt mij best lastig om ervan af te komen als je het wel doet als ik dit zo lees. Die drang naar eten verklaard wel waarom veel mensen die stoppen aankomen, eigenlijk zou je daar als je echt wil stoppen iets op moeten verzinnen dat je afleid zodat het eten niet zo extreem wordt.

 22. Wat een leuk artikel om te lezen!
  Ik rook zelf niet maar mijn ouders wel en ik merk ook hoe moeilijk het voor hun is om te stoppen, zelf al is het maar voor één dag.
  Heel goed dat je het hebt volgehouden!

 23. Super apart om dit te lezen terwijl ik zelf nog nooit één trekje van een sigaret heb gehad, het is moeilijk voor te stellen wat zoiets met je doet maar daarom erg interessant om te lezen! Goed dat je zoiets aangaat/probeert!

 24. Ik had weleens tussen neus en lippen door gelezen dat je rookt, maar wat knap dat je de uitdaging bent aangegaan! Het klinkt misschien stom, maar tof ook om te lezen hoe je deze dag zonder roken ervaren hebt. Een verslaving is inderdaad niet onmogelijk te doorbreken, maar je moet het wel écht willen. Als je wilt, lukt het je zeker! Hoe zie je de toekomst hierna voor je? Denk je dat je eens helemaal zult stoppen? 🙂 Ben heel benieuwd!

  1. Het heeft me wel doen inzien dat een leven zonder roken wel mogelijk is. En dat klinkt dan heel heavy, maar ik had eerder niet het idee dat ik zou kunnen stoppen, ook niet voor 24 uur. Ik wil het toch wel af gaan bouwen want in 1 keer stoppen werkt voor mij niet. Ik begin met vaker zo’n 24 uur niet roken dag inplannen.

 25. Wel goed dat jij dit hebt geprobeerd! Als jij opziet tegen cold turkey stoppen dan zou je misschien ook kunnen proberen om er één minder per dag te roken. Stel je rookt er nu 10 per dag, dan maak je daar 9 van, en na één week rook je er 8, weer een week later rook je er 7 enz. Net zolang totdat je bent gestopt 🙂 Klinkt heel makkelijk misschien en ik heb 0 ervaring wat roken betreft. Maar wie weet helpt het. -x-

 26. Ik vind het knap hoor. Ik zou gewoon proberen te stoppen. Oké, je komt wel aan, maar dan zou ik vast lekker beginnen met sporten (of je sport al) dit geeft ook minder zin in roken (niet vanuit mijn ervaring) veel mensen in de sportschool zeggen dat

 27. Eigenlijk best interessant om te lezen dat als je de verslaving niet uit kan voeren je het probeert op een andere manier! Wel goed dat je het hebt geprobeerd 🙂

 28. Ik rook niet wat ik best knap vind aangezien mijn ouders echt kettingrokers waren. Maar ik vind het maar niks. Wel knap dat je het 24 uur heb volgehouden! -x-

 29. Ik ben niet verslaafd aan roken want ik rook niet, maar weet wel wat het is om aan iets verslaafd te zijn die je goed doet voelen en dat je niet wil missen heb 4 j geleden begonnen met kalmeer middel en ik ben nu sinds januari aan het af bouwen ben sinds drie weken van dat kalmeer middel af en het is best ZWAAR maar zet echt door. En vanaf juni af bouwen met antidepressiva neem nu 10 mg en moet in twee keer af bouwen.. ik zoek ook niets op van bijwerkingen ook niet van sinds ik het neem want dan maak je u zelf gek. en op zoeken op google van af bouwen doe ik al zeker NIET is het stomste om te doen dokter google 😀

 30. Erg knap dat je dit deed! Ik rook zelf ook en het is echt een gewoonte verlaving! Maar dat je meer eet als je stopt heb ik al vaker gehoord van mensen dat stopten met roken! x

 31. Knap werk, echt heel goed gedaan!
  Ik rook zelf niet en ben ook niet van plan om te gaan roken, maar mijn vader rookt wel en hij kan af en toe chagrijnig zijn als hij één dag niet gerookt heeft, haha.
  Liefs

 32. Ik vind het heel tof dat je dit zo in beeld hebt gebracht! Mijn vriend is bijna 3 jaar geleden abrupt gestopt, maar inderdaad met als gevolg dat hij nu wat vaker snoept. Maar goed, snoepen kan ook met groentes 🙂

 33. Ik vind het wel knap van je, ik wist eigenlijk niet eens dat je rookte!
  Ik rook zelf niet, maar mijn vriend wel en hij probeert ook te stoppen. Hij rookt nu ook met een e-sigaret waardoor je geen echte sigaret hoeft op te steken en is ook minder schadelijk. Doordat hij dat doet rookt hij wel minder echte sigaretten, misschien zou je dat kunnen proberen 😉 ?

 34. Ik ben zelf nu meer dan 1 jaar gestopt en ik moet zeggen dat ik er nooit echt moeite mee gehad heb.. Maar ik rookte dan ook maar heel weinig.. Knap dat je het 24 uur vol hebt gehouden!! Liefs ilona

 35. Bijna 3 maanden geleden ben ik officieel gestopt met roken en ik heb er eigenlijk weinig last van gehad. Je moet er met de volle 100% achter staan, dat is denk ik de enige manier om echt te stoppen. Liefs.x

 36. Wow, dat lijkt me best pittig, 24 uur niet roken. Wel heel knap gedaan van je. Mijn vriend is vorig jaar gestopt na jaren lang gerookt te hebben, dat was een heel proces.

 37. Wat goed zeg dat je jezelf hebt uitgedaagd voor zo’n challenge! En wat heb je dit artikel eerlijk geschreven, hahaha! Ben benieuwd of je nu uiteindelijk ook minder gaat roken door deze inzichten :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven