Achter het scherm | 24 uur niet roken

24 uur niet roken

Vandaag is ‘Achter het scherm’ een beetje anders. Ik heb een soort experimentje met mezelf gedaan. Wat gebeurt er als je al rookverslaafde 24 uur niet rookt?

Misschien wisten veel van jullie niet dat ik rook. Helaas is dat dus wel zo. Rokers (en vast ook niet-rokers) zullen ongetwijfeld weten hoe moeilijk het is om te minderen of te stoppen. Toch heb ik het gedaan: 24 uur niet roken.

Waarom 24 uur, en niet gewoon meteen helemaal stoppen? Omdat ik eerst eens wilde kijken hoe 24 uur niet roken me zou bevallen. Omdat meteen cold turkey stoppen nogal heftig uit kan vallen. En omdat die 24 uur makkelijker door te komen is met het idee, ‘morgen mag het weer’. En ik heb er nog best wat van geleerd.

09:00
Ik werd wakker met zin om te roken, ik ben gewend om eventjes buiten te gaan staan wanneer ik net uit bed ben. Dat kon dus niet. Meteen voelde m’n hele schema al onwennig en in de war. Belachelijk, eigenlijk. Ik had ook meteen honger.

10:00
Hoe kan ik nu al zo veel honger hebben? Dat ben ik helemaal niet gewend. Even ontbijten. Een tosti verder had ik eigenlijk nog steeds trek, maar ik dacht, ik wacht nog eventjes.  Roken is trouwens echt een mindfuck en gewoonteverslaving. Pas wanneer je niet rookt merk je hoe vaak je aan roken denkt en gaat roken, omdat het bij je schema past, je het gewend bent en uit een soort verveling. En ja, ik heb echt giga veel zin om te roken.

12:00
Rond dit tijdstip kwam het omslagpunt: waarschijnlijk gaat het me gewoon lukken om dit de hele dag vol te houden. De GIGANTISCHE zin om te roken die ik de hele ochtend had ervaren was een beetje weggedreven, vooral als ik mezelf bezig houd met iets anders. Maar ja. Ik heb trek. Dus ik maak maar een paar beschuitjes en een tosti. Ik heb nog steeds trek. Doe er nog maar een.

 

DSC_1901
Taffie voelt met me mee.

 

15:00
Op dit tijdstip begon het duidelijk te worden dat ik mijn rookverslaving voor 24 uur heb omgeruild voor een eetverslaving. Dat is misschien overdreven, maar ik heb nog nooit zo veel trek gehad, de hele dag door. Omdat ik mezelf het roken al ontzegd had wilde ik mezelf ook niet nog eens het eten ontzeggen. Dus. 2 bakken muesli met honing. O ja, ik heb trek.

17:00
En ik begin chagrijnig te worden. Van elk geluidje dat ik hoor begint mijn bloed te koken. Ik kan er gewoon niet tegen. Waarom heb ik nog steeds trek? Is het nu gewoon zin om te eten of echt trek? Ik drink zo veel mogelijk om minder trek te hebben, maar het mocht niet baten.

18:00
Dus. Het avondeten wordt met een paar uur uitgesteld. Waaarooooooooooooooooooooooooooooooooooom. Ikkanditnuniethebben.

20:00
Waarom is het avondeten nog niet klaar :'( ik begin alvast aan het toetje. IJs.  Ondertussen moet iedereen binnen een straal van 10 meter het ontgelden.

21:00
Vreten als de neten! Eindelijk. Het grootste deel van deze uitdaging heb ik nu gehad. Als toetje gewoon nog meer ijs. Want waarom niet. Voor het eerst sinds de middag krijg ik weer écht zin om te roken, maar het houdt niet zo lang aan.

Niet lang daarna ben ik volgens mij op de bank in slaap gevallen, of ik heb m’n hele avond verspild aan tv kijken.Een combinatie van de 2.

Eindresultaat van 24 uur niet roken

– Ik ben enorm chagrijnig.
– Ik ben 1,2 kilo in 1 dag aangekomen.
– De €1,30 die ik aan sigaretten uit zou hebben gegeven heb ik driedubbel besteed aan eten.
– Mijn longen zijn ietsje schoner. De ochtend erna niet meer.
– Mijn huid lijkt iets beter. Of dit placebo of toeval is weet ik niet.
– Ik weet dat het niet onmogelijk is om verslaving te doorbreken.

En eigenlijk is dat laatste punt wel het belangrijkste! Natuurlijk zouden dingen als chagrijnig zijn en alles eten wat los en vast zit verminderen naarmate ik langer zou stoppen. Maar voor nu heb ik deze 24 uur challenge gehaald.

 

Ben of ken jij iemand die rookt?