Koopgedrag | Waarom word je blij van spullen kopen?

Ken je dat? Vol trots in een prachtig tasje met je nieuwe item de winkel uit lopen, of eindelijk dat pakketje waar je op hebt zitten wachten open maken. Dat moment dat dat prachtige item eindelijk van jou is en in jouw handen ligt. Eindelijk! Yes! Daar word je toch blij van?

IMG_6949 (2)

Maar waarom worden we daar nou zo blij van? Ik kan dat voor een ander niet zeggen, maar heb er wel over na zitten denken. Misschien herken je jezelf wel in een van deze redenen.

Ik ben gewoon materialistisch. Ik houd van spullen, altijd al gedaan. Vroeger spaarde ik vooral schoenen en kleding, tegenwoordig met name make-up. Ik hecht waarde aan spullen waar ik voor gewerkt heb, of die ik gekregen heb. Hoe dan ook zit er moeite van mij of een ander in. En het is gewoon heel mooi. Om naar te kijken, om te gebruiken. Ja, spullen hebben voor mij veel waarde.

Emotie-kopen. Maar al te graag zit ik rond te neuzen in webwinkels of maak ik een rondje door het mooie centrum hier. Prachtige winkels, prachtige items. Ik houd sowieso wel wishlists en winkelmandjes bij, maar wanneer ik een rotdag heb gehad heb ik toch sneller de neiging om toch het pasje te trekken of op ‘afrekenen’ te klikken. Het is een soort van afleiding, of om de slechte dag te compenseren. Misschien wel een combinatie van beiden. Emotie-kopen is in ieder geval een ding.

IMG_6950 (2)

Het ekster-effect. Omdat ik door de verpakking soms al bijna verkocht ben. Gewoon omdat het zo mooi is. Zo werkt het nou ook met schoenen. Het is zo mooooooooi!
En die tas! Zo mooi! Woah! Die laat je toch niet liggen? Mooie dingen hebben voelt gewoon goed. Elke keer dat je ernaar kijkt word je er weer blij van.

Straks krijg je spijt. Dit vind ik eigenlijk een heel slechte reden om spullen te kopen, maar soms gebeurt het nou eenmaal. Toch die limited edition halen, voor de zekerheid, want straks kan het niet meer. Ik probeer me niet te laten overtuigen door tijdelijke acties en limited editions, maar in sommige gevallen trekt het me toch nét over de streep. Want hé, straks is het er niet meer, maar wil je het toch. En ja, dán kan je het niet meer kopen, te laat, dikke pech. En dat willen we niet hebben natuurlijk. Dus toch maar halen, om spijt te voorkomen. En dan zijn we weer even blij.

Omdat het kan. Soms heb ik net geld binnen, loop ik in de stad. Zie ik wat moois, wat ik goed zou kunnen gebruiken. Wie ben ik dan om het te laten liggen? Weer wat moois erbij! Niiiice!

Meestal is het bij mij toch wel een combinatie van materialistisch zijn, het ekster effect en het gewoon al een tijdje willen. Soms trekt een wat minder goede reden me over de streep. Maar al met al ben ik wel echt heel blij met m’n spulletjes, allemaal!

Wat trekt jou over de streep om toch dat nieuwe item te kopen?

 

Posts created 884

39 gedachten over “Koopgedrag | Waarom word je blij van spullen kopen?

 1. Aaaah ik herken dit zo. Als stufi net binnen is of als ik in de tentamen tijd zit heb ik dit vooral. Dan kan het van mezelf wel, maar sparen zou ook niet verkeerd zijn. Al moet ik zeggen dat ik behalve aan spullen ook teveel geld uitgeef aan eten :p

 2. Wow, idd. En het al een tijdje willen hebben, haha. Ik wil zoveel! Ik merk het ook vooral wanneer ik een wat slechtere dag heb… maar ik moet ook eerlijk toegeven dat sinds ik fanatiek meer blogs lees mijn koopgedrag ook wel echt omhoog is geschoten, want natuurlijk ook een beetje de bedoeling is denk ik voor bedrijven. En wij als fanatieke beauty verslaafden. Match made in heaven, right?

 3. Ik herken dit zo goed haha! Vooral het spijt krijgen en “omdat het kan” zijn altijd mijn argumenten als mensen mij vertellen waarom ik iets een keertje moet laten liggen haha!

 4. Ik wordt altijd zo blij als ik iets nieuws koop, heel erg gek. Gister nog bijvoorbeeld bij de DM in Duitsland. Zoveel goedkoper, je neemt dan automatisch meer mee dan je eigenlijk wilde. Maar heb tot nu toe nog nooit echt spijt gehad dat ik iets kocht. Ik moet wel eerlijk zeggen, dat ik me voordat ik iets ga kopen, eerst een aantal keer afvraag of ik het nodig heb en of ik het ga gebruiken.

 5. Wat leuk geschreven! Vroeger was ik precies zo. Tegenwoordig koop ik niet meer zo veel, waardoor ik juist veel blijer word als ik wel iets koop wat ik heel graag wil hebben. Zo heb ik laatst eindelijk een goede blender gekocht die ik al een tijdje wilde hebben en ook echt nodig had, en ik ben er zo blij mee 🙂

 6. Ik koop juist helemaal niet snel iets omdat ik het lastig vind om geld uit te geven. Echt het tegenovergestelde, haha! Ik denk altijd maar zo dat bij spullen de blijdschap maar voor even is. Koop vaak alleen iets als ik het écht héél graag wil hebben en als ik het nodig graag heb! Ook niet altijd leuk hoor, want ik kan echt weken of maanden twijfelen ergens om. :’)

 7. Mooi geschreven en daarnaast heel erg herkenbaar. Ik ben bijvoorbeeld ook echt wel een emotie-koper. Het kan me zo vrolijk maken om nieuwe spullen te kopen (wanneer ik een dip dag heb). En eigenlijk ook gewoon materialistisch, al wil ik dat nooit echt toegeven. Tja!

 8. Wat een leuk artikel!
  Hoewel ik de laatste drie maanden maar 1 keer de stad van binnen heb gezien is het toch vaak de laatste reden die mij over de streep trekt om iets te kopen. Ik ven gewoon denk ik niet zo’n koper en als ik dan iets tegen kom dan neem ik het vaak mee ‘omdat het kan’.

 9. Hihi ik moet toegeven, ik ben ook echt materialistisch! Maar ik wil geen spullen hebben waar ik niet écht blij van word. Ik probeer zo min mogelijk miskopen te doen, dat lukt aardig. Maar nog steeds shop ik aardig veel en ja daar word ik blij van!

 10. Yes, allemaal herkenbaar! Wat leuk dat je op het idee gekomen bent om hier een artikel over te schrijven, want ik denk dat bijna iedereen hier zich wel in kan vinden.

 11. Ik moest zo lachen om de eerste reden, bam! Ik ben het ook, al kan ik niet zo vaak wat kopen, maar wee o wee, als ik veel geld zou hebben. Ik zou een big spender zijn. Hoewel ik door mijn opvoeding en verleden toch altijd die twijfel hebben of ik niet beter kan wachten tot iets in de aanbieding is en ik zou mij constant afvragen of ik het echt wel nodig heb… Zo een engeltje/ duiveltje die mij toespreekt 😉
  Maar juist omdat ik altijd voorzichtig moet doen met geld uitgeven, zou ik ook wel los willen gaan.
  Ik hou van goede en mooie spullen. En ben zeker ook een emotie koper. Om mij weer even blij te voelen, absoluut.

 12. Ik denk dat het een beetje in ons zit als vrouwen en bij sommige mannen. Ik kan ook genieten als ik iets koop waar ik al lang na verlang. Spijt van miskoop dat hoort er soms ook bij vind ik. Het moet kunnen. De verpakking daar heb ik ook vaak een zwak voor. Blijf kopen zolang je niet rood staan op je bankrekening, dat zal ik zeggen. 😉

 13. Leuke post en je besteedt je tijd goed om leuke, andere, gekke groenten te maken en wij mogen meekijken. Lopen op de markt en nieuwe leuke aparte dingen te ontdekken.

 14. Mooi artikel. En ik herken het zeker! Ik kocht altijd heel veel wanneer ik me onzeker of slecht over mezelf voelde om iets te compenseren ofzo. Nu zie ik mijn gedrag wel in en is het veranderd. Nu koop ik veel beauty spullen omdat ik het mooi vind, nodig heb, voor mijn blog en omdat het een hobby is.

 15. OmG zo herkenbaar. Als ik zie dat er uitverkoop is dan val ik meteen aan. Ik doe meestal geen online aankopen ik moet het ook eerst voelen en ervaren voordat ik het koop. Zo vreemd als je er nu zo over nadenkt.

 16. herkenbaar! Al koop ik nu echt meer overwogen. Met lakjes heb ik echt een super gevoel als ik een bestelling binnen krijg. De ekster in mij onderdruk ik veel als het om alleen de verpakking gaat. Ga meer voor kwaliteit en functioneel, zo kan ik niet wachten tot mijn bestelling van motorkleding binnen is.

 17. Ik herken mezelf helemaal hierin! Ik ben dol op nieuwe producten, spullen en kleding kopen. Alleen begin ik minder ruimte te krijgen in mijn kamer, oeps haha.

 18. Ik herken het wel van vroeger, maar tegenwoordig probeer ik beter op mijn geld (en aankopen) te letten. In de zomer ga ik op vakantie en daar wil ik wel wat geld voor over hebben. Om daar iets te kopen heeft voor mij meer waarde dan het hier in Nederland te kopen 🙂
  Na zo’n no-buy challenge ga je echt anders denken over je eigen shopgedrag. Het heeft mijn portemonnee wel veel goeds gedaan!

 19. Leuk artikel! Ik herken mij er gedeeltelijk in, ik probeer alleen spullen te kopen wat ik na een aantal weken nog steeds wil hebben. Als in de winkel sta kan ik heel goed niks kopen haha

 20. Kan van alles zijn! Soms heb ik iets in mijn hoofd wat ik graag wil hebben en als het geld het toelaat koop ik het. Of soms ben ik gewoon impulsief en kijk ik nergens naar haha. Ik ben ook wel een tikkeltje materialistisch. Oeps.

 21. Ik denk dat ik wel een beetje materialistisch ben, maar ik ben ook niet zo’n koop gek. Ik denk dat ik meer zuinig ben, want ik ben gek op sparen! -x-

 22. Sommige dingen zijn inderdaad wel herkenbaar. Nu ik werkloos ben let ik wel veel meer op mijn koopgedrag en kan ik mezelf goed in de hang houden maar wanneer ik 1+1 al zie moet ik mezelf al inhouden (vaak dingen die ik helemaal niet nodig heb) of zo van : dan heb ik het vast als back up klaar staan. Ik ben altijd heel erg blij met nieuwe aankopen en laat het dan ook graag aan anderen zien

 23. Erg herkenbaar, ik koop vaak dingen die ik al een tijdje gezien op het oog heb of die ik bij andere heb gezien en die ik zelf ook graag zou willen hebben. Ik denk dat als Instagram en verschillende blogs niet bestonden, ik geen 1 MAC lipstick in mijn bezit had (en ik heb er nu al 5, hallo..) Wel heb ik het mezelf eindelijk aangeleerd om pas iets duurs te kopen nadat ik er voor gespaard heb.

 24. Ik herken mezelf in veel punten van wat je schrijft. Mijn grootste koop ‘probleem’ is toch wel emo shoppen. Ik kan me echt beter voelen door mooie spulletjes. Als ik dan later op mijn rekening kijk is dit soms niet verstandig. Fijn dat je zo open bent over je koopgedrag. Ik merk dat hier soms nog best een taboe over heerst.

 25. Zo was ik ook altijd. Tegenwoordig denk ik bewuster na over de dingen die ik aanschaf. Dat is best confronterend, want eigenlijk is het best zonde om zoveel spullen in huis te hebben.

 26. Ik beken: schuldig op alle fronten!
  Vooral als ik boos of ongelukkig ben word ik ziek, dan moeten mooie spullen mij toch echt even opbeuren!
  Helaas niet altijd genoeg geld, dan ga ik van de boodschappen rekening gewoon wat boodschappen doen die we zgn nodig hebben… Toch iets gekocht! ?

 27. Ik herken mezelf echt heel erg in wat jij zegt. Als iets limited edition is, moet ik het hebben. Mooie verpakking? Ik moet het hebben. Gewoon mooi? Ik moet het hebben. Echt heel erg haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven