make-up volgorde

Make-up aanbrengen: in welke volgorde?

Wanneer je je gaat opmaken: welke volgorde werkt het fijnst?

Eigenlijk is er geen standaard volgorde voor álle make-up producten waar je je aan zou moeten houden. Het is wél handig om bepaalde producten vóór of na anderen te gebruiken. Wat er dan zo handig is, leg ik je uit.
Natuurlijk ben je vrij in het doen, laten en gebruiken van je make-up. De volgorde bepaal je zelf. Soms is het één gewoon wat handiger dan het ander.

Begin altijd met een gereinigde en gevoede huid, dat is je basis! Investeren in reinigingsproducten is zeker geen slecht idee.
Een schone huid is je basis. Het beste is om te beginnen met een primer. Simpel; een primer is gemaakt om je make-up langer aan je huid te laten ‘plakken’. Meestal doe ik wel mijn wenkbrauwen vóór de primer. Dit omdat ik vaak porievullende silliconenprimers gebruik, die je huid heel glad maken. De Dipbrow en het kwastje die ik altijd gebruik pakken op de een of andere manier dan niet zo goed meer, omdat het huidoppervlak te glad is. Of ik vermijd gewoon m’n wenkbrauwen tijdens het primer-smeren.

Primer make-up volgorde

Primers zijn er in alle soorten en maten; primers die poriën vullen, primers die gewoon je make-up langer laten zitten, speciale primer voor de lippen, oogschaduwprimer, enzovoorts.

Na de primer komt meestal de foundation. De naam zegt het eigenlijk al: foundation is niet alleen om je huid te egaliseren, het is ook een hele goede basis voor blush, bronzer, highlighter, etc.  Als je ná het aanbrengen van blush en bronzer er nog foundation overheen zou doen zouden je blush en bronzer ook helemaal niet meer te zien zijn. Blush, bronzer en highlighter blijven iets beter ‘plakken’ aan foundation.

De rest van de volgordes valt aardig wat over te discussiëren. Ik doe bijvoorbeeld m’n concealer als laatste van alles. Zelfs de setting spray komt eerder dan concealer. Waarom?! Ten eerste omdat setting spray m’n net afgepoederde concealer weer vochtig maakt, trekt het alsnog in de lijntjes. Ten tweede, als je met oogschaduw werkt kun je fallout vlekjes ook nog bedekken met concealer. Ten derde heb ik een zeer vervelend ooglid dat ik vast moet houden voor een rechte, strakke eyeliner. En ja, dan zit ik uiteindelijk vaak weer met die vingertjes in de concealer. Dus voor mij de concealer beter als laatste.

make up volgorde

Als je voor een awesome oogschaduw look gaat, kan je het beste de eyeliner ná de oogschaduw gebruiken. Als je eerst eyeliner op doet en daarna met oogschaduw er overheen gaat vervaag je de eyeliner. Just sayin’. Als je je wimpers krult terwijl je eyeliner nog nat is kan dat ook een drama opleveren. Dus doe ik zelf ook vaak wimpers krullen en mascara vóór het gebruiken van eyeliner.

Als je voor een héél uitgebreide ooglook gaat, zou je -nadat je primer gebruikt hebt natuurlijk- je oogschaduw, eyeliner enz. ook nog eens vóór je foundation kunnen doen. Als je knoeit of foutjes maakt die buiten je ooggebied vallen, is dat namelijk heel makkelijk weg te werken. Stel je voor dat je bijvoorbeeld knalblauwe oogschaduw fallout op je fresh foundation en contour knoeit.

make-up volgorde

Ik doe mijn eigen make-up altijd in de volgordes die in de rijtjes omschreven staan. In welke volgorde ik de gehele rijtjes doe verschilt nog wel eens.

– Begin -nog steeds- altijd met primer. Primer is de shit. Wenkbrauwies moet ik ook zo snel mogelijk hebben.
– Foundation, daarna bronzer/blush, dan highlighter.
– Wimpers krullen, dan eyeliner opdoen, dan macsara.
– Oogschaduw opdoen doe ik eigenlijk altijd random tussendoor.
– Finishing spray, concealer, concealer afpoederen.

Ik heb het gevoel dat ik wat vergeet. Ik heb altijd het gevoel dat ik wat vergeet.
O ja, lipstick! Omg, hoe kun je dat vergeten! Lipstick doe ik in ieder geval ná foundation. Ook als 1 van de laatste dingen.

Houd jij bewust een volgorde aan wanneer je make-up aanbrengt?