make-up volgorde

Make-up aanbrengen: in welke volgorde?

Wanneer je je gaat opmaken: welke volgorde werkt het fijnst?

Eigenlijk is er geen standaard volgorde voor álle make-up producten waar je je aan zou moeten houden. Het is wél handig om bepaalde producten vóór of na anderen te gebruiken. Wat er dan zo handig is, leg ik je uit.
Natuurlijk ben je vrij in het doen, laten en gebruiken van je make-up. De volgorde bepaal je zelf. Soms is het één gewoon wat handiger dan het ander.

Begin altijd met een gereinigde en gevoede huid, dat is je basis! Investeren in reinigingsproducten is zeker geen slecht idee.
Een schone huid is je basis. Het beste is om te beginnen met een primer. Simpel; een primer is gemaakt om je make-up langer aan je huid te laten ‘plakken’. Meestal doe ik wel mijn wenkbrauwen vóór de primer. Dit omdat ik vaak porievullende silliconenprimers gebruik, die je huid heel glad maken. De Dipbrow en het kwastje die ik altijd gebruik pakken op de een of andere manier dan niet zo goed meer, omdat het huidoppervlak te glad is. Of ik vermijd gewoon m’n wenkbrauwen tijdens het primer-smeren.

Primer make-up volgorde

Primers zijn er in alle soorten en maten; primers die poriën vullen, primers die gewoon je make-up langer laten zitten, speciale primer voor de lippen, oogschaduwprimer, enzovoorts.

Na de primer komt meestal de foundation. De naam zegt het eigenlijk al: foundation is niet alleen om je huid te egaliseren, het is ook een hele goede basis voor blush, bronzer, highlighter, etc.  Als je ná het aanbrengen van blush en bronzer er nog foundation overheen zou doen zouden je blush en bronzer ook helemaal niet meer te zien zijn. Blush, bronzer en highlighter blijven iets beter ‘plakken’ aan foundation.

De rest van de volgordes valt aardig wat over te discussiëren. Ik doe bijvoorbeeld m’n concealer als laatste van alles. Zelfs de setting spray komt eerder dan concealer. Waarom?! Ten eerste omdat setting spray m’n net afgepoederde concealer weer vochtig maakt, trekt het alsnog in de lijntjes. Ten tweede, als je met oogschaduw werkt kun je fallout vlekjes ook nog bedekken met concealer. Ten derde heb ik een zeer vervelend ooglid dat ik vast moet houden voor een rechte, strakke eyeliner. En ja, dan zit ik uiteindelijk vaak weer met die vingertjes in de concealer. Dus voor mij de concealer beter als laatste.

make up volgorde

Als je voor een awesome oogschaduw look gaat, kan je het beste de eyeliner ná de oogschaduw gebruiken. Als je eerst eyeliner op doet en daarna met oogschaduw er overheen gaat vervaag je de eyeliner. Just sayin’. Als je je wimpers krult terwijl je eyeliner nog nat is kan dat ook een drama opleveren. Dus doe ik zelf ook vaak wimpers krullen en mascara vóór het gebruiken van eyeliner.

Als je voor een héél uitgebreide ooglook gaat, zou je -nadat je primer gebruikt hebt natuurlijk- je oogschaduw, eyeliner enz. ook nog eens vóór je foundation kunnen doen. Als je knoeit of foutjes maakt die buiten je ooggebied vallen, is dat namelijk heel makkelijk weg te werken. Stel je voor dat je bijvoorbeeld knalblauwe oogschaduw fallout op je fresh foundation en contour knoeit.

make-up volgorde

Ik doe mijn eigen make-up altijd in de volgordes die in de rijtjes omschreven staan. In welke volgorde ik de gehele rijtjes doe verschilt nog wel eens.

– Begin -nog steeds- altijd met primer. Primer is de shit. Wenkbrauwies moet ik ook zo snel mogelijk hebben.
– Foundation, daarna bronzer/blush, dan highlighter.
– Wimpers krullen, dan eyeliner opdoen, dan macsara.
– Oogschaduw opdoen doe ik eigenlijk altijd random tussendoor.
– Finishing spray, concealer, concealer afpoederen.

Ik heb het gevoel dat ik wat vergeet. Ik heb altijd het gevoel dat ik wat vergeet.
O ja, lipstick! Omg, hoe kun je dat vergeten! Lipstick doe ik in ieder geval ná foundation. Ook als 1 van de laatste dingen.

Houd jij bewust een volgorde aan wanneer je make-up aanbrengt?

 

 

Posts created 907

39 gedachten over “Make-up aanbrengen: in welke volgorde?

 1. Ja, ik heb ook altijd een vaste volgorde. Eyeliner breng ik ook pas op na mijn oogschaduw.
  Ik ga er eens op letten of ik geen dagcrème/primer op mijn wenkbrauwen heb zitten. Want de Dipbrow pakt bij mij vaak ook niet goed. goede tip!

 2. Ik heb ook een bepaalde volgorde haha. Ongeveer hetzelfde als die vanjou. Eerst natuurlijk primer daarna foundation, wenkbrauwen dan oogschaduw, mascara en eyeliner. Dan alles mooi opkuisen met concealer en fixingspray voor de concealer mooi uit te blenden. Afpoeieren en dan bronzen, blush en highlighter. Om het af te werken nog een kleurtje op mijn lippen en ik ben klaar haha. Ook als ik een hevige make-up look doe breng ik eerst mijn oogschaduw aan en daarna pas foundation :)! Leuk om eens te zien wat jou volgorde is. Je make-up is zo flawless!
  Liefs

 3. Is toch een goede volgorde die je hebt omschreven? Eerst alle vloeibare en dan pas alle droge. Ik heb ooit van een makeup artist geleerd dat de concealer beter na de foundation gesmeerd moet worden. Je kan wel een kleurcorrector voor de foundation doen. Maar goed, iedereen moet zijn eigen volgorde volgen en wat het beste aanvoelt. Het belangrijkste is dat je na elk gebruik van vloeibare producten, je huid tussendoor laat rusten. Product kan dan goed intrekken.
  Leuk artikel.

 4. Volgens mij heeft echt iedereen een vaste volgorde! Vind het altijd wel erg leuk om dat te lezen van anderen. Zelf kan ik het dan echt niet voorstellen dat iemand het anders doet hihi. Dat je je concealer op het laatst doet snap ik ergens wel. Dat het in je lijntjes gaat zitten is gewoon irritant en de fall out inderdaad!

 5. Wat leuk om te lezen! Vooral omdat ik dingen herken, maar ook een paar zaken heel anders doe. Ik doe mijn concealer eigenlijk altijd meteen na de foundation, mits ik een heftige ooglook maak. Bij wat fall out plaats ik deze wel pas na mijn oogmake-up. Mijn fixing spray doe ik wel altijd als allerlaatste. Grappig dat het zo kan verschillen ook, maar niks is fout natuurlijk. Ik ben heel benieuwd of ik verschil zie na het volgen van jouw routine. Ik ga het eens een keertje proberen. Ben heel benieuwd! 🙂

 6. Leuk om jouw routine te lezen. Een primer is echt iets wat ik veel te vaak vergeet om aan te brengen, dan zit alles er op en dan besef ik me wee dat ik het vergeten ben haha. Oogschaduw doe ik zelf altijd voor de mascara en eyeliner, anders komt er bij mij altijd wat poeder in de wimpers terecht. Goede tip ook om de concealer als aller laatste stap te doen, dat ga ik ook een keer proberen!

 7. Een lijn trekken van concealer is zeker vervelend dan is het verstandig dat je concealer als laatste doet. Dat je lipstick bent vergeten. 🙂 Ik vergeet altijd mascara en ik doe dat ook altijd als laatste.

 8. Jouw routine klinkt heel logisch! Zelf begin ik altijd met een dagcreme, concealer, poeder, bronzer en blush. Daarna doe ik mijn wenkbrauwen en oogmake-up, als laatste highlighter en lippen. Ik draag geen foundation dus die sla ik over!

 9. Ik geef toe, ik doe vrij weinig op mijn gezicht en als ik dan al iets erop smeer dan is het simpel: hooguit iets van poeder, oogschaduw, (eyeliner,) mascara, lippenstift (eventueel met een extra laagje lipgloss). En daarvoor is mijn gezicht natuurlijk schoongemaakt.
  Lippen doe ik altijd als laatste, en het gaat er ook vaak als eerste af. Soms denk ik wel eens als we uit eten gaan: waarom? Waarom doe ik nog lippenstift op? Ik eet het waarschijnlijk binnen 5 minuten van mijn lippen af tijdens het diner!

 10. Dit is nou echt zo’n artikel dat ik veel eerder had moeten lezen! Ik heb zo vaak problemen gehad met oogschaduw die over mijn eyeliner heen zat of dat ik fall out kreeg over mijn concealer. Fijne tips, die kan ik nog steeds goed gebruiken!

 11. Leuk om te zien in welke volgorde jij je make-up aanbrengt. Ik doe eigenlijk mijn concealer voor mijn foundation, maar als ik nu lees is het best slim om die pas op het laatste aan te brengen. Ga ik ook eens zo doen.

 12. Mijn make-up routine is altijd heel simpel en hetzelfde.. als basis natuurlijk een schoon en verzorgd gezicht, daarna bb cream, bronzer/blush, mascara en als laatst lippenstift! (wenkbrauwen doe ik niets aan)

 13. Leuk om te lezen! Ik varieer wel eens om de zoveel tijd in m’n volgorde. Ik deed een tijdje eerst concealer op en daarna foundation (zodat je kleurverschillen kan vermijden), maar nu denk ik dat ik het toch andersom ga doen, want ik gebruikte opeens veel meer concealer en concealer komt in een veel kleiner potje dan foundation.

 14. Ik heb ook altijd wel een bepaalde volgorde.

  eerst concealer & wenkbrauwen, dan mascara, eyeliner, oogschaduw.
  vervolgens foundation of poeder. Dan blush en lip producten.

 15. Wat leuk om te lezen, ik deed vroeger eerst mijn ogen dan dan pas mijn gezicht en later heb ik dat omgedraaid. Ik vind het veel fijner, dan kan ik beter zien of de kleur oogschaduw past bij mijn huidskleur (lang verhaal), het enige nadeel hiervan vind ik dat je van de oogschaduw soms fall out hebt. Daar is makkelijk iets aan te doen, maar toch….

 16. Wat leuk om te lezen. Ik weet van de helft maar amper waar je het voor gebruikt, maar oke misschien iets om me in te verdiepen. Vind jou make-up altijd zo mooi zitten!

 17. Jup hier ook een eigen routine, eerst foundation, dan concealer, dan brows, dan eyeliner, highlighter, blush en evt bronzer en tot slot mascara. Die mascara moet gewoon als laatste, geen idee waarom 😉 Ik las laatst trouwens ergens van iemand die zweert bij eerst het gezicht afpoederen en daarna foundation aanbrengen, vond dat toen zó raar 😛

  1. Misschien heeft het poeder wel een bepaald aanhechtend effect op de huid … maar het klinkt zo niet erg logisch 😛

 18. Leuk om te lezen dit! Ik doe ook altijd alles in dezelfde volgorde, eerst primer, foundation, concealer en poeder. Dan ga ik verder met wenkbrauwen en ogen, dan met blush en higlighter, een lipkleurtje en ik eindig met setting spray.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven