stijl gezond haar

Gezond & stijl haar

Er zijn verschillende manieren om je haar te stijlen, van heel tijdelijk tot redelijk permanent. Natuurlijk wil je je haar ondertussen ook zo mooi en gezond mogelijk houden. Wat zijn de mogelijkheden?

Hoe houd je je haar mooi, gezond én stijl tegelijk?

Stijl en gezond haar

Je kunt je haar -zoals ik doe- stijlen met een stijltang. Dit kent iedereen wel en ligt het meeste voor de hand. Zo’n stijltang wordt vrij heet; daarom is het belangrijk dat je van te voren een heat protector gebruikt. Deze komen meestal in de vorm van een serum en voeden je haar, zodat het door de hitte minder snel uitdroogt. Na het stijlen kan je ook nog een beetje haarserum gebruiken om je haar nog wat glanzender te maken. Het voelt dan ook nog wat zachter en gladder, en het ruikt lekker!

De puntjes van je haar zijn het meest vatbaar voor beschadiging. Wanneer ik m’n haar stijl met een stijltang begin ik bij de aanzet van m’n haar en stop wanneer ik ongeveer 1 cm in de buurt van de puntjes ben. Vooral als je zwak haar hebt kun je hiermee heel wat haarbreuk tijdens het stijlen voorkomen.

De ionenfunctie, die je op sommige stijltangen hebt, kan je haar wat gladder laten voelen. Dit effect is -net als het stijlen- tijdelijk; zodra je haar vochtig wordt gaat het weer weg.

Maar hoe houd je het dan zo lang mogelijk stijl? Het nadeel van een stijltang is dat je haar z’n oude structuur weer terug krijgt zodra het in contact komt met vocht. Dit kan regen zijn, of het water onder de douche, maar ook een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je haar weer minder stijl wordt! Vooral in de ochtend of wanneer het buiten mistig is zal je haar dus niet lang stijl blijven. Mijn oplossing: Haar in m’n jas, onder een capuchon en een muts wanneer ik buiten ben onder deze omstandigheden. Klinkt misschien wat overdreven, maar het werkt.

De adviezen over het gebruik van een stijltang met betrekking tot de hitte en beschadiging van je haar zijn hetzelfde bij het gebruik van een föhn of krultang.

stijl haar

Er zijn meer opties. Die van wat langere duur zijn. Zo heb ik wel eens geprobeerd om mijn haar permanent stijl te krijgen met relaxer voor kroes haar. Tenzij je echt heel dik sterk afrohaar hebt, raad ik je dit extreem af! Ja, het was stijl haar. Wat er van over was, that is. Er brak meteen zo’n 15 cm van m’n haar af en heb het daarna tot m’n oren af moeten laten knippen. Ja, echt, janken.

Gelukkig is er nóg een optie voor stijl haar. Een keratinebehandeling. Dit is wel best prijzig. Keratine is een proteïne; een bouwstof die zich ook van nature in je haar bevindt. Van een keratinebehandeling wordt je haar veel glanzender en gezonder! En een bijkomstigheid: meestal wordt het er een stuk stijler van! Dit is niét in alle gevallen zo. Informeer dus altijd bij de kapper voor je een behandeling neemt! Maar dat moet je sowieso al doen.

Het resultaat van een keratinebehandeling is semi-permanent. Het wordt aangeraden om elke 3-6 maanden je uitgroei bij te houden. Anders heb je stijl haar en krullende uitgroei. Hmm.. 

Als je van jezelf al stijl haar hebt zal dit je allemaal bespaard blijven. Hoewel … als je regelmatig een krultang gebruikt of veel föhnt kun je ook beter even op wat bescherming van je haar letten.

Stijl of krul jij je haar wel eens?

Posts created 885

38 gedachten over “Gezond & stijl haar

 1. Vroeger stijlde ik mijn haar wel eens, want ik vond mijn krullen niet mooi. Nu ben ik juist blij met mijn krullen en doe ik dat eigenlijk (bijna) nooit meer.

 2. Een keratinebehandeling dat heb ik al in mijn gedachten om eens te proberen. Alleen zo ontevreden ben ik niet met mijn haar daarom komt het er gewoon nog niet van. Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel producten dat je haar voedt en beschermt.

 3. Vroeger stijlde ik mijn haar zo’n beetje elke dag. Vreselijk vond ik mijn krullen. De laatste jaren heb ik mijn krullen geaccepteerd én ben ik te lui geworden om mijn haar te stijlen dus heb het al jaren niet meer gedaan 😉

 4. Ik heb wat droog en slag in mijn haar. Dus ik doe er van alles in om het glad en glanzend te krijgen. Helaas zit het weer niet altijd mee en krijg ik snel weer slag. De tip vlak voor puntjes stoppen is een goede ga ik zeker doen!!

 5. Ik heb zelf slag haar. Ook vervelend. 🙁 Net niet zeg maar. Ik heb wel eens gedacht aan een keratine behandeling maar die zijn zo ongelooflijk duur!

 6. Mijn haar is stijl als ik het föhn en wanneer in het aan de buitenlucht laat opdrogen krijg ik er een slag in. Alleen pluist mijn haar zo! Ik moet vaker serums gebruiken haha. Wat een rampverhaal zeg van die relaxed, gelukkig is het nu weer helemaal goed!

 7. Ik heb zelf een paar jaar geleden een keratine behandeling gedaan! Ik had vaak last van pluizig haar met slag. Daarnaast was mijn haar helemaal dood van het verven en blonderen. Mijn haar was meteen zo veel gezonder, gladder en vooral zo veel meer glans! Ik kan het iedereen aanraden, maar zoals je al zei het is prijzig, daarnaast duurde de behandeling 2 dagen + 3 dagen er tussen in, zonder het te mogen wassen. Mijn haar is niet meer zo glanzend zoals een paar jaar geleden, maar mijn haar krult niet meer zoals vroeger en daarnaast is de pluis helemaal weg!

 8. 15 cm afgebroken, dat is niet mis… vreselijk. Ik heb een paar krultangen, maar ik gebruik ze zo min mogelijk. En mijn ‘fout’ is dat ik altijd de puntjes juist wel krul, dus droge punten. Ook met beschermings producten.
  Met een stijltang krul ik dus meestal.
  Ik zal het in mijn achterhoofd houden da ik die punten voortaan toch maar met rust laat, anders moet ik weer naar de kapper om er een stuk vanaf te laten knippen.

 9. Ik stijl mijn haar bijna nooit maar als ik dan dit artikel lees wil ik dat eigenlijk toch wel weer doen. Mijn haar is van zichzelf bijna stijl maar net niet genoeg vind ik eigenlijk.
  Ben best wel benieuwd naar die keratine behandeling. Lees er meer over de laatste tijd.
  Review? 😉

 10. Wat ERG dat je het zo kort moest knippen, ik snap dat je moest huilen. O god, moet er niet aan denken. Ik zou het echt fijn vinden als ik een geldboom had, dan deed ik zeker een keratine behandeling 🙂 zodra m’n haar nu nat is en weer opdroogt, ben ik een schaapje. GEEFT NIET, lang leve de stijltang. Meestal fohn ik het en stijl ik de bovenkant, de onderkant gaat eigenlijk vanzelf wel ‘hangen’.

 11. Handige tips! Soms vind ik het echt jammer dat mijn haar niet echt goed stijl word. Het is mooier als ik er krullen in maak met de krultang. Relaxen is inderdaad zo slecht!

 12. Ik stijl of krul nooit, bij mij valt het recht naar beneden, ook als ik het heb gekruld blijft het niet lang zitten 😉 Ik fohn ze alleen en dan gebruik ik er wel een heat protector bij 🙂 Ik moet toch al voorzichtig doen met mijn dunne breekbare haartjes. Jij hebt heel mooi haar!!

 13. Ik krul mijn haar niet meer omdat mijn haar beschadigd is, daarom ben ik extra voorzichtig en hoop dat ik het met wat verzorgende producten weer een beetje gezond kan maken!

 14. Wat een super handig artikel! Er is tegenwoordig een keratine behandeling voor thuis, aphogee 2 step protein treatment, dit moet je een keer in de 6 weken doen. En echt, je ziet het resultaat al direct! Misschien een aanrader voor jou:)

  Liefs,
  Chloe

 15. zo’n 4 jaar geleden heb ik mijn haar permanent laten stijlen, echt spijt van gehad. Omdat het onder stijl was en boven krul (Was echt geen gezicht!) Gelukkig zie je er niks meer van. Ik stijl mijn haar nu maar gewoon met een stijlborstel.

 16. Alhoewel ik vroeger altijd droomde van krullen, ben ik nu erg blij met mijn standaard blonde, steile haar. Ik kan er alles mee, maar hoef er ook niks mee, want het is van zichzelf al steil genoeg. Ik heb dan ook nog nooit een stijltang gebruikt, alhoewel ik het effect daarvan wel erg mooi vindt! Een keratinebehandeling wil ik ook nog een keer laten doen. Ging de kwaliteit van jouw haar daar echt zichtbaar van vooruit?

  1. Een vriendin van mij heeft die keratinebehandeling laten doen, haar haar is er wel echt gezonder van geworden. En stijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven