make-up miskopen

Wat te doen met make-up miskopen

Nee, gooi dat nou nog niet weg! Er is nog zo veel dat je met een miskoop kan doen!

make-up miskopen

Soms bevalt een product niet zo. Dat kan liggen aan de kwaliteit, misschien heb je de verkeerde kleur gekozen, of was het toch niet helemaal wat je er van verwacht had. Tegenvallers hebben we allemaal. Dit betekent niet dat je het product weg hoeft te doen, want er zijn nog zo veel opties!

Concealer of foundation: verkeerde kleur
Een foundation of concealer in een verkeerde kleur kun je nog best veel mee doen! Ten eerste kun je deze producten nog gebruiken om te contouren: een te lichte kleur om te highlighten, en een te donkere kleur om te shapen.

Ten tweede kun je deze producten bewaren om te mengen. In de zomer bijvoorbeeld, wordt je huid gebruinder. Je kunt dan een klein beetje donkerdere concealer of foundation mengen met het product dat je wilt gebruiken, om de tint aan te passen op jouw huidskleur. In de winter, andersom.

Dan is er nog een tip: je kan een concealer of foundation gebruiken als basis voor een slecht gepigmenteerde oogschaduw of lippenstift. Omdat een concealer en foundation een dekkende en egaliserende werking hebben, bouwt dit een soort blanco canvas op je huid; een egale basis.
Op je lippen klinkt misschien raar. Gebruik hier ook niet veel! Met een sponsje een kleine hoeveelheid op je lippen deppen is meer dan genoeg.

make-up miskopen

Links: roze oogschaduw swatch. Rechts: oogschaduw swatch op een laagje concealer. De kleur komt veel beter uit!

Oogschaduw met weinig pigment
Ook niet weggooien! Een oogschaduw met wat minder pigment kan ten eerste best fijn zijn om te gebruiken als basiskleur voor je oogschaduw, de kleur waar je de andere oogschaduwkleuren mee blendt en mengt om je look te maken. Eigenlijk gebruik je deze kleur dan als basis of ondertoon.
Als een oogschaduw de juiste kleur heeft kan je deze ook als blush, highlighter of bronzer gebruiken.
Een oog primer of basis heeft vaak een versterkend effect op de kleur. Een concealer doet dit ook!

Blush, bronzer en highlighter
Deze kun je allemaal als oogschaduw gebruiken! In principe zijn alle blush, oogschaduws, highlighters en bronzers gewoon poeder met kleurpigment die je op de huid aan kan brengen. Als het op je oogleden kan, kan het ook op de wangetjes, en andersom. Dus een heel licht glanzend kleurtje kan als highlighter, roze/rode/perzik en soms bepaalde paarstinten kunnen als blush, en bruine kleuren als bronzer. Zocht je al zo lang naar die matte bronzer? Een matte bruine oogschaduw is your man.

make-up miskopen
Deze blush is goed gepigmenteerd en is nog best een gave kleur om een ooglook mee te maken! (komt uit de oude collectie van Etos).

Wenkbrauwpoeder is trouwens meestal een poeder product met heel sterk pigment! Werkt dus ook echt heel goed als een oogschaduw. Misschien wel als contourpoeder, als je dat aandurft. Wel risky.
make-up miskopen

Zoals je kunt zien heeft deze eyebrow kit (wenkbrauwpoeder van de HEMA) een sterke pigmentatie.

Die rommelige eyeliner
Soms is de ene eyeliner niet dekkend genoeg, en de andere loopt te snel uit. Ik kies dan voor the best of both worlds en kies ze allebei. Een eyelinerstift is meestal preciezer om mee te werken, maar minder diep zwart en dekkend dan een liquid eyeliner. Ik maak dan het lijntje met de stift, en kleur het in met de liquid eyeliner!

make-up miskopen
Boven: stift eyeliner (Master precies, maybelline) onder: Rimmel liquid eyeliner

Die super irritante klonterige mascara
Meteen terugbrengen naar de winkel. Kan je helemaal niks mee. Ik wilde zeggen dat je het nog als gel eyeliner kan gebruiken, maar zie die mascara dan maar eens uit de verpakking te krijgen. Je kan het altijd nog proberen. Of de mascara cadeau geven. Hehe.

Lipsticks
Hoewel ik me niet voor kan stellen dat een lippenstift ooit een miskoop is, is er toch veel wat je ermee kunt doen. Lipsticks zijn op heel veel manieren te fixen! Je hebt producten om een lipstick een glanzendere finish te geven, zoals een gloss coating, of juist een matterende finish. Is het de kleur die je niet mooi vindt? Lipsticks met ongeveer dezelfde formule kun je mengen. (Een liquid lipstick met een gewone mengen wordt bijvoorbeeld lastig). Je kunt er een lipliner onder doen, die de kleur van de lippenstift net die andere twist geeft.

Hopelijk heb je er wat aan!

Doe jij snel een miskoop? Wat doe jij er dan mee?

Posts created 878

58 gedachten over “Wat te doen met make-up miskopen

 1. Om foundation te mengen is zeker een handige tip net als om te gebruiken voor contouren. Wat ik ook handig vind is om heel licht oogschaduw te gebruiken als highlighter. Leuke tips geef je hier. Daar kunnen veel mensen wat aan hebben. Ik doe regelmatig miskoop, meestal door verkeerde pigmentatie in te schatten. En het blijkt dat de kleur te licht voor mij is. Maar het is nooit een miskoop, omdat ik geef de producten wel aan de dochter van mijn vriendin. Vaak past de kleur bij haar huid. Mariska bedankt ook nog voor jouw comment over hot mama alert. Ik vind het wel lief van jou. πŸ˜‰

 2. Wat een handig artikel. Voor te lichte of donkere foundation kun jij bij Mac (en tegenwoordig ook bij the BodyShop) een mengfoundation kopen waarmee je ‘m bijvoorbeeld iets lichter maakt. Ook handig als je voor de winter en zomer maar een kleur wilt gebruiken.

 3. Wat een handige tips! Ik wil ze ook nooit weggooien dus stop ze maar ergens in een laatje en doe er gewoon niks mee haha. Ik ga deze dingen eens proberen!

 4. Hele handige tips! Die van de foundation en concealer gebruikte ik al. Ik heb best veel lipstick miskopen. En dan niet qua kleur, maar dat de lipstick gewoon weg bladert na een uur, zoals mijn hema en sephora lipstick.

 5. Goeie tips, zo ver had ik er nog nooit over nagedacht. Ik bewaar ook m’n minder fijne foundations, want je weet nooit.. als de favoriet opeens op is, en er is geen backup.. de beste raad is voorraad πŸ˜€

 6. Als je een glimmende lippenstift hebt kun je daar makkelijk een matte van maken door er met een beetje poeder overheen te gaan. Blijft de lippenstift vaker ook net iets beter van zitten. Twee in één πŸ™‚

 7. Wat een goede tips Mariska! Ik kan gelukkig toegeven dat die make-up miskopen bij mij vroeger vaker voorkwamen dan tegenwoordig. Nu laat ik me gewoon echt adviseren door iemand die de tijd voor me neemt en er verstand van heeft, dat scheelt enorm πŸ™‚

 8. Ik gooi het meestal weg. Wel goede tips. Vooral het gene wat je zegt over dat je blushes ook als oogschaduw kan gebruiken en visa versa. Ik liep altijd wel met het idee van nee dat is echt voor je wang en dat is echt voor je oog, maar het is eigenlijk het zelfde, hihi!

 9. Fijne tips! Ik geef zelf producten die bij mij niet zo in de smaak vallen vaak weg aan familie en vrienden, zodat zij er wel blij mee kunnen zijn. Weggooien doe ik bijna nooit, alleen als ik denk dat het product niet meer goed is of wanneer het gewoon Γ©cht een heel slecht product is (en dat niet persoonlijk is), dan wil ik niemand ermee opzadelen. Gelukkig heb ik dat laatste nog maar één keer gehad πŸ˜›

 10. Wat een leuke tips dit!! Vooral die eerste is handig van mij. Ik heb nog wel ergens een foundation liggen die ik niet (meer) gebruik, die kan dan dus prima als basis voor lippenstift, waar ik wel helemaal verslaafd aan ben haha! Thanks, ga het zeker onthouden en uitproberen! πŸ˜€

  – Saskia

 11. Handig!!!! Ik heb precies zo’n terracotta bronzer als op de foto. Op mn wangen staat het too much! Ik ga hem maar eens als oogschaduw proberen. IdeeΓ«n hoe je dat tot een mooie look kan maken?

 12. Het is inderdaad zonde om het weg te gooien, ik vind het sowieso lastig om make-up weg te gooien. Want wie weet, kun je het ooit nog weer eens gebruiken, haha! Het mengen van foundation doe ik zelf ook wel eens πŸ™‚

 13. ik geef het weg. Heb niet veel zin om te gaan prutsen om het toch te laten werken πŸ˜€ Beetje lui denk ik. Wel erg leuk artikel om het eens van een andere kant te zien.

 14. Leuke & handige tips! Ik gooi eigenlijk niet snel iets weg. Ik probeer het dan op een andere manier te gebruiken of in een ander seizoen. Foundation mengen heb ik nog nooit gedaan, kan ik wel eens proberen.

 15. Hele goede tips! Ik heb geloof ik niet zo vaak make up miskopen maar ik gebruik ook geen oogschaduw of dat soort dingen. Ik heb altijd dezelfde dingen waarvan ik weet dat ze ook goed zijn πŸ™‚

 16. Wat een handige tips! Ik heb veel miskopen (voor mij dan) al weggegooid of weggegeven. Vaak denk ik het nog een tweede kans te geven, maar meestal komt dat er niet van….

 17. Ik doe niet zo heel vaak beautymiskopen (deels omdat ik 24902 jaar nadenk voordat ik iets koop, maar oke), maar meestal als het nΓ©t de verkeerde kleur is kan ik mijn moeder er blij mee maken. Klonterige mascara’s en slecht gepigmenteerde eyeliners heb ik wel vaak. Meestal probeer ik er nog iets van te maken of gooi het maar gelijk weg. Over het algemeen zijn die bij mij onder de 7 euro, dus te veel moeite om weer helemaal terug te fietsen πŸ™‚

 18. Handige tips! Vooral die van de wenkbrauwpoeder. Heb hem ook, maar durf hem niet op te doen omdat hij ontzettend donker is. Als smokey eye dus goed te gebruiken, had ik nog niet over nagedacht πŸ™‚

 19. Vroeger had ik altijd te donkere foundation… die heb ik toen gemengd, en toen was de kleur ineens goed. De tip van de foundation/concealer als basislaagje gebruiken, wist ik nog niet. Ga ik zeker weten eens proberen, want ik heb me toch bepaalde oogschaduw…

 20. Fijn artikel. Ik doe niet zo vaak miskopen meer, maar vroeger had ik best vaak een product wat bijvoorbeeld te licht was of inderdaad een concealer in de verkeerde kleur…

 21. Het is inmiddels al 2020 maar ik zag dit nu omdat ik aan het zoeken was naar cosmetica die je verkeerd hebt of over hebt. Wat ik ook als tip heb gekregen als je bijvoorbeeld poeder hebt en je hebt een niet zo goed dekkende foundation. Je krast met een lepeltje of met een pincet wat van de poeder doet dat bij je foundation en hij denkt beter en hij wordt ook nog wat donkerder of lichter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven