Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/9/6/matteandshimmer.nl/httpd.www/wp-content/plugins/pathomation/public/class-pma-wordpress-public.php on line 107 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/9/6/matteandshimmer.nl/httpd.www/wp-content/plugins/pathomation/public/class-pma-wordpress-public.php on line 111 Warning: Undefined variable $sessionId in /customers/6/9/6/matteandshimmer.nl/httpd.www/wp-content/plugins/pathomation/public/class-pma-wordpress-public.php on line 118 Warning: Undefined variable $url in /customers/6/9/6/matteandshimmer.nl/httpd.www/wp-content/plugins/pathomation/public/class-pma-wordpress-public.php on line 119 Wijn proeven als een pro: een handig stappenplan! | MATTE & SHIMMER
wijn proeven

Wijn proeven als een pro: een handig stappenplan!

GASTBLOG – Houd je van wijn? Dan heb je ongetwijfeld een favoriet. Je kunt standaard dezelfde fles
kopen, maar het is ook leuk om zo nu en dan iets anders te proberen. Op deze manier
ontdek je wat je persoonlijke wijnsmaak is. Om te bepalen of je de wijn lekker vindt, kun je
simpelweg een slokje nemen. Dit is alleen niet hoe een echte wijnliefhebber het aanpakt.
Benieuwd hoe zo’n iemand dit dan doet? Hieronder leggen wij het je stap voor stap uit.


Stap 1: Kijken


De kleur van de wijn vertelt je veel over de smaak. Daarom wordt er bij wijn proeven vaak
eerst een blik geworpen op inhoud van het glas. Om te beginnen houd je het glas omhoog.
Doe dit het liefst voor een witte achtergrond, zodat je de kleur goed ziet. Zit er een rode Rioja
in je glas? Dan heeft de wijn een rode kleur. Beperk je niet alleen tot de kleur, maar kijk ook
naar de rand en het oppervlak van de wijn. Dit kan je onder meer informatie opleveren over
de kwaliteit van de wijn, maar ook over de druif waarvan hij gemaakt is.


Stap 2: Walsen


Nadat je de wijn bekeken hebt, is het tijd om hem rond te laten gaan in je glas. Dit wordt ook
wel walsen genoemd. Walsen kan zowel op tafel als in de lucht. Bij tafelwalsen laat je het
glas staan en draai je er kleine rondjes mee op tafel. Bij luchtwalsen houd je het glas juist
vast bij de steel en draai je rondjes in de lucht. Er komt zuurstof bij de wijn door te walsen en
dat zorgt ervoor dat er meer aroma’s vrijkomen.


Stap 3: Ruiken


Heeft de rode wijn, witte wijn of rosé inmiddels een aantal rondjes gemaakt in het glas?
Steek je neus er dan in om de aroma’s in je op te nemen. De geur van de wijn kan je veel
vertellen over de smaak. Naarmate je vaker aan de wijn ruikt, herken je op den duur
druivenrassen. Als je met meerdere mensen wijn proeft, kan het zijn dat jij iets anders ruikt
dan een ander. Dit komt doordat iedereen geuren anders interpreteert.


Stap 4: Proeven


Het is nu eindelijk tijd om de wijn te proeven. Zet het glas voorzichtig aan je mond en neem
een klein slokje. Slik de wijn niet direct door, maar spoel hem door je mond. Zuig tegelijkertijd
wat lucht naar binnen. Op deze manier ervaar je of de wijn een bittere, zoete of zure smaak
heeft en of het om een lichte of volle wijn gaat. Slik de wijn vervolgens door. Proef je hem na
lange tijd nog steeds? Grote kans dat het om een kwaliteitswijn gaat.


Stap 5: Oordelen


Als je de bovenstaande vier stappen doorlopen hebt, kun je goed over de wijn oordelen. Je
kunt alle informatie over een wijn in je hoofd opslaan, maar het is beter om het voor jezelf te
noteren. Hierdoor kun je er op een later moment nog eens op terugkijken.