lente make-up

Schoonheid van binnenuit: 4 onmisbare tips

GASTBLOG | Wist jij dat een groot deel van de Nederlanders sinds de coronacrisis gezonder wil leven? Dat blijkt uit onderzoek van ZorgInstituut Nederland. Als er dus iets is waar de pandemie voor heeft gezorgd dan is het wel het openen van onze ogen om op een gezonde manier virussen en kwaaltjes tegen te gaan. Dat is mooi meegenomen.

Daar kun je zelf aan bijdragen door te kiezen voor een gezonde lifestyle waarbij gezondheid van binnenuit komt. In andere woorden: onder andere gezonde voeding, supplementen zoals visolie kopen en genoeg water drinken zorgen voor een healthy lijf én geest. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je een paar tips.

1. Kies voor een passend voedingspatroon met onbewerkte producten

Tegenwoordig zijn we het maar wat gewend om fastfood te eten of naar een restaurant te gaan waar je onbeperkt sushi kunt nuttigen. Hoe lekker dat ook is; de kans is groot dat je na het eten last krijgt van dergelijke voedingsproducten. Veel bewerkte producten zijn eigenlijk helemaal niet goed voor het menselijk lichaam. Dat uit zich in darmproblemen, maag- en leverproblemen en een slechte huid. Ook krijg je er weinig energie van en vult het niet voldoende.

Daarom is het goed om eens te kijken naar je voedingspatroon. Wat kan er anders en wat móet er beter om lekkerder in je vel te zitten? Denk aan een zogeheten mediterraan voedingspatroon waarbij onbewerkte producten centraal staan, zoals noten, peulvruchten, biologische groenten, onbewerkt vlees, gezonde granen, vette vis en meer. Je zult merken dat je van dit soort eten veel sneller verzadigd bent én dat je er meer energie van krijgt.

2. Extra voedingsstoffen of supplementen voor hoofd en geest

Heb je eenmaal een gezonde basis dan zul je daar al gauw de vruchten van plukken. Je ziet er waarschijnlijk frisser uit, je kunt beter slapen en je voelt je algeheel beter. Je kunt zo’n gezond voedingspatroon nog wel extra ondersteunen met voedingsstoffen en supplementen. Er zijn talloze extraatjes die je huid en je ‘binnenkant’ een flinke boost kunnen geven. Hier vind je volop van dit soort producten.

Waar je zoal aan moet denken? Simpel: kies bijvoorbeeld voor producten die je darmflora en spijsvertering ondersteunen zoals antioxidanten en supplementen met/van zink. Vitaminen en mineralen zijn eveneens een goede basis voor een gezonde look en gezond gevoel. Denk hierbij aan vitamine B2, B2, B8, vitamine A, zink en jodium. Ook vitamine D en vitamine C kunnen veel extra’s betekenen.

3. Geef je darmfunctie extra aandacht voor gezondheid

Over je darmflora gesproken: een gezonde darmfunctie is van groot belang. Alles wat je eet, komt door de darmen. Daarom is het wel zo prettig als die omgeving gezond is en blijft. Dat heeft alles te maken met wat je eet en welke supplementen je neemt. Zo is variatie in je eten absoluut belangrijk. Kies het liefst voor zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit per week; denk aan zo’n 25 verschillende soorten per week (!). Dat lijkt veel, maar dat heb je echt al zo.

Je darmen gaan wanneer ze eenmaal gewend zijn namelijk erg goed op plantaardige voeding. Hierbij geldt namelijk: des te groter de variatie is des te rijker en gezonder je darmflora is. Je zult merken dat je uiteindelijk veel minder last hebt van je darmen, zoals een opgeblazen gevoel en/of winderigheid én dat je je überhaupt veel beter voelt. Zo gaat je huid er ook écht een stuk beter uitzien.

4. Voldoende water drinken is altijd een must

Weet je waar je huid nog meer stralend van wordt? Van voldoende water drinken. De meeste mensen weten wel dat water drinken gezond is én dat ze dat dagelijks veel moeten doen. Toch blijkt in de praktijk dat veel Nederlanders het vergeten om water te drinken. Inmiddels heb je al allerlei apps die je kunnen helpen herinneren om een glas water te nuttigen en kun je met een paar handige tips ervoor zorgen dat je genoeg water binnen krijgt. 

Begin bijvoorbeeld iedere ochtend direct met een glas water om je lichaam te ontgiften en om reserves aan te vullen na een lange nacht. Houd daarbij altijd een fles water binnen handbereik, bijvoorbeeld op je bureau of op de werkplek. Drink eveneens een glas water bij iedere maaltijd én neem altijd water mee wanneer je op pad gaat. Een volwassene heeft zo’n 35 ml per kilogram aan lichaamsgewicht nodig, blijkt uit onderzoek van wetenschappelijke organisaties dus zorg dat je daar actief mee bezig gaat.