beste skincare

Door de jaren heen een mooie huid houden … Zo doe je dat!

Naarmate de jaren verstrijken, wordt je huid er helaas niet strakker en gladder op. De een ziet de schoonheid van ouder worden wel in, maar anderen hebben de behoefte om hun huid zo mooi mogelijk te houden. Houd jij graag je huid mooi, glad, zacht en stralend? Deze tips helpen je daarbij, of je nou jong of wat minder jong bent. 😉

Hoe kun je rimpels voorkomen?

Hoe voorkom je rimpels? Ik ga twee punten die je waarschijnlijk al gehoord hebt even goed benadrukken:

  1. Drink genoeg water.
  2. Smeer zoveel mogelijk SPF. Teveel SPF bestaat niet.

Een elastische huid heeft namelijk hydratatie nodig, en dat begint bij voldoende water binnenkrijgen. Water drinken smaakt misschien saai, maar het is echt goed voor … alles.

Wat minder goed is voor je huid, is de zon. De straaltjes zijn lekker warm, maar het stimuleert ook huidveroudering. Bescherm je huid daar dus tegen met SPF. Het liefst minstens SPF 30. Zit er al SPF in je foundation? Smeer dan alsnog dagcrème met SPF. De SPF in foundations etc. is niet geconcentreerd genoeg om je huid goed te beschermen!

Rimpels bestrijden

Misschien kwam je er vrij laat achter dat SPF smeren belangrijk is … of heb je gewoon met normale huidveroudering te maken gekregen. Rimpels kun je bestrijden, oftewel verhelpen. Houd wél in gedachten dat er geen wondercrèmes bestaan. Ik zal de opties om rimpels te bestrijden zo simpel mogelijk uitleggen:

  • Zonder cosmetische ingrepen, met huidverzorging in de vorm van cosmetica. Deze opties zijn het makkelijkst en goedkoopst. Ze geven ook het minste directe resultaat. Resultaten zijn vaak subtiel. Wil je rimpels bestrijden met cosmetica? Zorg dan voor een skincare routine met 3 punten: goede reiniging, exfoliant (die past bij jouw huidtype) en hydratatie.
  • Cosmetische ingrepen, zoals fillers en botox. Plastische chirurgie gaat nog een stap verder. Goed om te weten: een botox behandeling kan zowel preventief als ter bestrijding van rimpels worden ingezet. Deze ingrepen zijn niet zonder risico, ook als ze door een goede arts worden uitgevoerd, dus laat je goed informeren. Wel geven cosmetische ingrepen het snelst zichtbaar resultaat.
goede skincare

Help, hoe kom ik van pigmentvlekken af?

Pigmentvlekken kun je in principe bedekken met foundation/concealer/BB cream, maar misschien wil je er wel helemaal vanaf. De mogelijkheden voor pigmentvlekken verwijderen hangen af van hoe oppervlakkig of diep je pigmentvlekken zijn. Lichte pigmentvlekken kun je bijvoorbeeld bestrijden met huidbehandelingen zoals een chemische peeling.

Heb je diepere pigmentvlekken? Ook dan zijn er behandelmogelijkheden. Je komt dan vaak uit op laserbehandelingen tegen pigmentvlekken. Dit kost wat meer, maar als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor vergoeding door je zorgverzekeraar! Wat die voorwaarden precies zijn, kan ik je niet over informeren; dat ligt aan je zorgverzekeraar. Geef die dus even een belletje als je benieuwd bent.

Welke skincare heb ik nodig?

Een goede skincare routine is een fijne basis voor een mooie huid. Vaak vragen mensen zich af; welke skincare heb ik nodig? Uit welke producten bestaat een routine? Wat zijn musthaves, wat is goed voor mijn huid, wat heb ik nodig …? En wel meer vragen. Dit is een uitgebreid vraagstuk, maar ik doe m’n best om je in ieder geval op weg te helpen.

Je routine moet in ieder geval uit 4 elementen bestaan:

  1. Reiniging. Vuil namelijk zorgt voor onzuiverheden en een schone huid neemt crèmes etc. beter op.
  2. Exfoliant. Dit verwijdert dode huidcellen en stimuleert huidvernieuwing. Da’s dus belangrijk!
  3. Hydratatie. Je huid heeft voldoende vocht nodig. Sterker nog, je hele lichaam heeft voldoende vocht nodig voor alle processen. Ook je huid, dus. (Vette huidtypes hebben trouwens ook hydratatie nodig!)
  4. SPF. Dit is de soldaat die je huid beschermt.

Of je routine nou uit 4 of 10 producten bestaat, maakt niet zoveel uit, zolang deze elementen er allemaal in zitten. Welke producten het beste zijn, vind ik lastig om wat over te zeggen. Het ligt namelijk zo erg aan je huidtype! Een gevoelige huid vereist bijvoorbeeld een milde exfoliant, en voor een vet huidje wil je hydratatie, maar niet zo erg dat je gaat glimmen.

Houd in ieder geval rekening met je huidtype wanneer je producten uitkiest en probeert. Zoek niet alleen op ‘goede dagcrème’ of ‘beste exfoliant’, maar zoek specifieker op het beste product voor jouw huidtype.

Vind jij het moeilijk om de juiste huidverzorgingsroutine te vinden?