tips krullend haar verzorgen

Curly Girl Movement tips: de beste verzorging voor je krullen!

Als je krullen hebt, vind je ze misschien niet altijd even handig… droge krullen kunnen snel gaan pluizen, en dat is niet wat je in gedachten hebt voor je mooie haar. Gelukkig kun je met de juiste tips en tricks juist prachtige, glanzende, bouncy krullen krijgen. Krullen hebben wat meer liefde nodig om te shinen! Hoe je die liefde geeft, vertel ik je hier.

Ken je haar

De perfecte behandeling begint met de juiste kennis. Onder de krullen zijn er allerlei verschillende types. Om precies te weten wat jouw haar nodig heeft, identificeer je eerst welk haartype en welke soort krullen je hebt. Vind je het moeilijk om dat zelf te bepalen? Curlygirlmovement heeft hier een speciale quiz voor! (onder het tabje ‘shop’ staat de Curl Quiz’)

Met de uitkomsten heb je meer kennis over je eigen haar en kun je de behandeling en producten die je gebruikt beter afstemmen op jouw haar.

Extra liefde voor je krullen

Hoewel iedereen weer andere krullen heeft, zijn er wat algemene tips die voor alle krullen gelden. Als je zoekt, word je overladen met tips, dus ik zet ze kort en krachtig op een rijtje.

  • Was je haar niet te vaak; hiermee haal je de natuurlijke oliën (oftewel je natuurlijke hydratatie) uit je haar.
  • Hydrateer je haar door regelmatig een hydraterend masker te gebruiken (naast je conditioner, niet in plaats van).
  • Kam je haar alleen wanneer het nat is. Droge krullen kammen zorgt niet alleen voor pluizig haar, maar beschadigt het ook sneller!
  • Bescherm je haar ’s nachts. Slaap bijvoorbeeld met een kapje van satijn of zijde. Een zijden of satijnen kussensloop is ook een fijne optie.
  • Wil je af en toe toch je haar met hitte behandelen? Doe dit zo min mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur. Gebruik altijd een heat protector.
curly girl tips

Laat je krullen behandelen door een specialist

Ga je naar een sportkledingzaak voor een galajurk? Je zou kunnen zeggen: ‘het is allebei kleding’, maar in de praktijk is het erg onhandig. Zo ook voor je krullen: ga naar een speciaalzaak, oftewel een krullenkapper! Hoe je haar geknipt wordt, heeft namelijk ook invloed op hoe je krullen vallen. Bovendien kan een gespecialiseerde krullenkapper je goed advies geven over specifieke producten en andere behandelingen. Zoek je advies bij de juiste specialist!

Technisch gezien ben ik ook geen krullenkapper natuurlijk, maar ik mag mezelf wel ervaringsdeskundige noemen. En ik verwijs je met liefde door naar iemand die er verstand van heeft.

Haarverzorgingsproducten voor krullend haar

De beste tip voor Curly Girls: verzorg je krullen met haarverzorgingsproducten die speciaal zijn gemaakt voor krullend haar. Sterker nog, het liefst van een merk wat volledig draait om krullend haar!

Merken voor steil haar komen soms opeens uit met een productlijn speciaal voor krullen. Ik zeg niet dat deze producten slecht zijn, maar als het hele merk draait om krullend haar, zit kennis van krullen bij hun productontwikkeling in de basis, en is het niet een extraatje.

Overigens heeft Curly Girl Movement -dezelfde website als die van de quiz waar ik eerder naar verwees- alles wat je nodig hebt voor krullen. Om te beginnen een volledig productassortiment voor de verzorging van krullen, met producten zonder silliconen, parabenen, minerale oliën en SLS/SLES. Oftewel, precies wat je krullen nodig hebben. De Cleansing Co-Wash is daar een goed voorbeeld van.

Voor verder advies en verzorging heeft Curly Girl Movement van alles te bieden. Ik heb het al gehad over de producten en de quiz, maar er zijn ook videotutorials en je kan zelfs een afspraak maken voor een behandeling in de Curly Girl Spa in Amsterdam!

Wat vind jij de fijnste tip om krullen te verzorgen?