thuis een fijn kantoor maken

Thuiswerken, maar dan zo fijn en productief mogelijk: zo doe je dat!

Er wordt nog steeds flink thuisgewerkt. Thuiswerken heeft fijne voordelen, maar als je het niet helemaal goed aanpakt, kun je er op langere termijn aardig ellendig van worden. Blijf je voor langere tijd thuiswerken? Doe dan je voordeel met deze tips, helemaal gratis! Ik werk als freelance tekstschrijver permanent thuis, dus ik spreek uit ervaring.

Een comfortabele werkplek: maak er jouw plekje van

Als er maar internetverbinding is, een bureau voor je computer of laptop en een stoel om op te zitten, kun je werken. Of je er blij van wordt, is een andere vraag. Als je veel thuiswerkt is het belangrijk om daar een goede, comfortabele plek voor te hebben.

Een stoel die lekker zit is een goed begin, maar je hebt wel meer nodig dan alleen dat. Zo is dimbaar licht bijvoorbeeld heel fijn en wil je genoeg ruimte hebben om een beetje vrij rond te kunnen bewegen. Nóg fijner is als je werkplek zo leuk is ingericht, dat je zin krijgt en trots bent om er te werken.

Oké, da’s misschien wel heel sterk omschreven, maar maak het ook een beetje aantrekkelijk voor jezelf. Hoe fijner je het vindt om er te zitten… hoe meer je er waarschijnlijk zit.

Haalbare planning

Vooral als je ook freelancer bent, ga je helemaal zelf over de planning. De flexibiliteit is fijn, maar onderschat de verantwoordelijkheid niet. Al helemaal als je werk deadlinegevoelig is.

Weet je misschien nog van je opleiding hoe je SMART doelen maakt…? Sorry dat ik het trauma weer oprakel, maar het is wél een enorm handig systeem om je planning op te baseren.

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Houd in ieder geval rekening met de achterliggende gedachte van haalbaarheid en een realistische planning, liefst met wat ruimte voor speling. Je weet maar nooit wanneer je toch even te moe bent of onverwachts iets anders moet doen.

productief thuiswerken home office

Goed internet

Deze ligt ook weer voor de hand: als je internet nodig hebt om te werken … wil je wel dat het goed zit met die verbinding! Niets is zo vervelend als EIN-DE-LIJK inspiratie of dat extra beetje motivatie hebben, om vervolgens scheldend met een haperend modem te prutsen.

Liefst is het internet ook een beetje snel en heb je meer dan genoeg bandbreedte. Bandbreedte is vooral belangrijk als internet op meerdere plekken in huis tegelijk gebruikt wordt. Heb je regelmatig internettende huisgenoten? Bandbreedte is je vriend.

Wil je het neusje van de zalm? Dan is glasvezel internet je nieuwe beste vriend. Als je veel stabiel internet met een goede bandbreedte nodig hebt, is glasvezel internet zeker geen overbodige luxe! Glasvezel internet is supersnel met lekker veel bandbreedte. Wat wil een mens nog meer?

Als glasvezel bij jou beschikbaar is, stap je vrij makkelijk over naar een glasvezel abonnement. Ben je ondernemer? Overleg dan met je boekhouder in hoeverre een upgrade naar een glasvezel abonnement voor werkzaamheden aftrekbaar is.

Ontspanning en afwisseling

Als je thuis werkt, ga je -bewust of onbewust- thuis ook steeds meer associëren met werk. Dat is op zich oké, zolang het maar niet teveel wordt, en vooral: zolang het maar geen stresspunt wordt.

Heb je afwisselende werkzaamheden, maak daar dan ook zeker gebruik van. Maak ook slim gebruik van je lunchpauzes: ga even in een andere ruimte zitten, zet er een Youtube of TikTok filmpje bij aan, luister een podcast, etc. Zorg dat je tijdens pauzes ook echt even mentaal pauze hebt.

Ga samenwerken

Samen is alles leuker dan alleen! Probeer dus samen te werken waar mogelijk. Misschien woont er een collega of opdrachtgever in de buurt of kun je leuk samenwerken met een andere ondernemer in de buurt. Het is tijdens de pandemie natuurlijk niet de bedoeling om alsnog met een vol kantoor in je huiskamer te zitten, maar af en toe wat constructief en fijn gezelschap kan best.

Doe jij veel aan thuiswerken?