hoe krijgt rose haar kleur

50 tinten rose | Hoe krijgt rosé haar kleur?

Waar komt de kleur van rosé vandaan? Roze druiven zouden heel leuk zijn, maar heb ik nog niet in de winkel gespot. In deze gastblog ontdek je waar het rozige kleurtje écht vandaan komt!

Van zo subtiel licht roze dat het bijna doorzichtig lijkt tot frambozenrood, zodat het bijna lijkt alsof je limonade in het glas hebt in plaats van rosé. Rosé is er in alle tinten roze die je maar kunt bedenken en daarbij horen uiteenlopende – fantastische – geuren en smaken. Er is dus veel te ontdekken als het gaat om rosé wijn. We nemen je mee in de wereld van deze feestelijke en zomerse wijn. Dan hoef je niet meer te twijfelen bij het online wijn bestellen

Hoe krijgt rosé haar kleur?

Zoals elke wijn zijn kleur krijgt: van de schil van de druif. Bijna alle druiven hebben kleurloos vruchtvlees. De kleuren van druivenschillen lopen daarentegen enorm uiteen: van lichtrood tot bijna zwart, van geel en groen tot lichtgrijs. Rosé wijn krijgt zijn kleur door het kneuzen (voorzichtig kapot maken) van de druiven, waarbij het kleurloze sap van het vruchtvlees in contact komt met de schillen. Zo krijgt het sap wat mee van de kleur van de schil. Hoe sneller je de schillen verwijdert hoe minder intens de kleur. 

Fabel of feit?

Wordt rosé gemaakt door rode en witte wijn te mengen? Het antwoord op deze vraag is: meestal niet. In de Europese Unie is het zelfs verboden om rode en witte wijn op die manier met elkaar te mengen. Er is één uitzondering en dat is de rosé Champagne. Daarnaast is het wel degelijk zo dat sommige rosés worden gemaakt van rode én witte druiven. De druiven worden dan aan het begin van het proces van wijn maken tegelijk geperst. 

Waar wordt rosé gemaakt?

De grootste leverancier van rosé wijnen is Frankrijk. Vooral de Provence, een wijngebied in het zuiden van het land, is beroemd om haar rosés. Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache en Cinsault zijn de druiven waarvan deze wijnen gemaakt worden. De rosés zijn elegant en verfijnd, met in de mond mooi geconcerteerd fruit en een uitstekende balans. 

Spaanse rosé

Ook Spaanse wijnboeren maken rosé. In het Zuid-Europese land worden rosé wijnen vaak gemaakt van de Tempranillo-druif, soms aangevuld met Merlot. Spaanse rosés zitten barstensvol zomerse geuren en smaken van aardbei en framboos maar zijn daarnaast ook stuivend fris, wat bloemig en hebben een lange harmonieuze afdronk. Bijzonder zijn de rosés van Prieto Picudo, een typische Spaanse druif die alleen in het noorden van het land te vinden is. Deze druif levert rosés met een robijnrode kleur, de intense geur van bessen, aardbeien en bramen, lichte tannines en fijne zuren. 

Duitse rosé

Minder bekend is dat er ook in Duitsland rosé wordt gemaakt, onder meer van de druiven Spätburgunder en Dornfelder. Een voorbeeld van een Duitse wijnstreek waar wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt, is de Moezelvallei. Een fraai gebied dat bekend staat om z’n elegant frisse en verleidelijk zoete wijnen.