haarverzorging gekleurd donker haar

Van donker naar gekleurd haar en weer terug: zo verzorg ik mijn haar!

In de afgelopen anderhalf jaar heeft mijn haar flink wat avonturen beleefd. Uiteindelijk ben ik weer bij mijn natuurlijke haarkleur beland, maar nadat mijn haar allerlei kleurtjes te verduren heeft gehad, verzorg ik weer heel anders. Hoe ik mijn haar tegenwoordig zo mooi mogelijk houd lees je hier!

Mijn haargeschiedenis: een samenvatting

Jarenlang heb ik het op mijn natuurlijke haarkleur gehouden, maar stiekem kriebelde het wel om een compleet andere haarstijl te nemen. Toen ik opeens een behandeling bij een kleurgespecialiseerde kapster won, leek het geschreven in de sterren te staan: ik ga voor gekleurd haar!

Zo gezegd, zo gedaan. Ik vind kleurovergangen prachtig en uiteindelijk zijn we uitgekomen op een echte mermaid/unicorn coupe met blauw, groen, paars en roze.

Hoe ik mijn opvallend gekleurd haar verzorg | Tips, do's en don'ts

Donker haar krijg je niet zomaar gekleurd. Dat moet eerst flink geblondeerd worden. Omdat we met virgin hair begonnen en er tijdens de behandeling Olaplex is gebruikt, dacht ik dat de schade wel mee zou vallen en het met goede haarverzorging prima viel te onderhouden.

Uiteindelijk bleek m’n haar zwakker dan ik zelf had ingeschat, want ondanks alle Olaplex middeltjes en haarverzorging was m’n haar droog en moeilijk in model te krijgen.

Zie een kapsel met 4 verschillende kleuren ook maar eens mooi te houden: bijverven is een lastig en gedetailleerd werkje. Na een tijd was ik het zat om altijd met Olaplex behandelingen, haarverf en kleurshampoos bezig te zijn en wilde ik terug naar m’n natuurlijke haarkleur.

Van gekleurd naar donker

Terug naar donker haar is gelukkig een stuk makkelijker! Een afspraakje bij mijn favoriete kapster was voldoende. Puntjes bijgeknipt, donkere kleur eroverheen, verzorgend masker en klaar is kees.

Ik weet niet of het komt doordat m’n haar nu een tijdje met rust is gelaten, of kleurpigment in je haar het beter hydrateert of een combinatie van beiden, maar sinds ik m’n donkere kleur weer terug heb gaat de verzorging stukken beter!

Het is weer zacht en niet zo stug, broos en uitgedroogd. Ik kan er zelfs een mooie glans in krijgen.

haarverzorging gekleurd donker haar

Mijn favoriete haarverzorging

Op geblondeerd en vervolgens gekleurd haar vond ik de Olaplex producten heel fijn, maar ik wilde toch weer iets anders proberen.

Of hier wetenschappelijk iets van klopt weet ik niet, maar ik kreeg het idee dat m’n haar heel erg ‘gewend’ was aan de Olaplex producten en ze niet zo veel meer deden.

Sindsdien ben ik overgestapt op producten van Kérastase. Ik gebruik de Nutritive Bain Magistral shampoo en haarmasker, om precies te zijn. Het is even een investering, maar deze producten bleken een geweldige keuze! Als je droog, dof haar hebt krijg je weer zacht en glanzend haar terug.

Ik heb al jaren een favoriet serum, wat ik nog steeds heel graag gebruik: de Dark Oil van Sebastian. Ook dit is niet goedkoop, maar ik heb letterlijk nog nooit een fijner haarserum gehad. Het is niet te vet, niet plakkerig, ruikt lekker en laat je haar super zacht aanvoelen. I love it.

Tips om behandeld en beschadigd haar mooi te houden

Beschadigd, droog en dof haar kan echt wat met je zelfvertrouwen doen. Ik vond het in ieder geval flink naar om m’n haar zo achteruit te zien gaan. Daarom zet ik nog even op een rij wat mij geholpen heeft:

  • Slaap op een satijnen kussensloop, liefst met een losse vlecht in
  • Doe je haar NIET te veel in knotjes. Daar kan het door af gaan breken!
  • Laat een masker of herstellende treatment af en toe lekker lang intrekken. Ik deed bijvoorbeeld 1-2 uur voordat ik ging douchen een masker in m’n haar.
  • Spoel je conditioner in de punten net niet helemaal grondig uit. Als je te veel laat zitten, ziet het er vet uit, maar als er een klein beetje blijft zitten wordt je haar zachter en minder agressief pluizig.
  • Investeer in goede producten, als je het geld hebt. Mooi haar is écht de moeite waard!
  • Heroverweeg je haar-keuzes. Mermaid/unicorn hair was tof, maar ik ga m’n haar nooit meer blootstellen aan bleek. Donker en gezond haar vind ik mooier dan gekleurd maar droog.

Vind jij het moeilijk om jouw haar mooi te houden?