brexit bestellen engeland douanekosten

Brexit & uit de UK bestellen: betaal je douanekosten vanaf 2021?

Als je buiten Europa bestelt, krijg je al snel te maken met douanekosten. Nu het Verenigd Koninkrijk sinds 2021 geen onderdeel meer van Europa is, verandert er dus het een en ander wanneer je uit Engeland bestelt. Moet je nu douanekosten over je bestelling betalen? Ik leg het allemaal uit in deze blog!

Douanekosten als je uit het Verenigd Koninkrijk bestelt

De Brexit is ingegaan, en dat betekent dat je vanaf nu douanekosten kunt verwachten. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk geen onderdeel meer van de EU, en kan daarom ook geen gebruik meer maken van de vrije handel binnen de Europese Unie.

Da’s vervelend, want dat betekent dat het duurder wordt om je favoriete kleding, make-up en andere geliefde items uit Engeland te bestellen.

Wanneer betaal je douanekosten?

Ik noem het douanekosten, maar technisch gezien is het BTW. Belasting dus. Of je wel of niet moet betalen en wat de schade precies is, hangt af van de waarde van je bestelling.

Producten met een waarde onder de €22 hoef je geen extra kosten over te betalen. Vanaf een bestelwaarde van €22 (en hoger) betaal je wél BTW. Verzendkosten worden niet bij de bestelwaarde opgeteld. Als je een product van €21 uit Engeland bestelt en €10 verzendkosten betaalt, krijg je geen extra douanekosten aan de deur.

Let wel op als je sale producten koopt! Het verschilt per webshop, maar het komt nog wel eens voor dat ze op het douaneformulier de waarde van het product zonder korting aangeven. Stel, je bestelt een shirtje dat normaal €80 was, maar nu in de uitverkoop slechts €20. Als je pech hebt, zet de webshop dus een waarde van €80 neer. Je betaalt dan douanekosten over de oorspronkelijke prijs.

Bij producten in de sale ligt het er dus echt aan of de webshop het oorspronkelijke bedrag of het sale bedrag invult bij de import informatie.

douanekosten bestellen engeland

Hoeveel douanekosten betaal je als je uit de UK bestelt?

Ik zet de import BTW tarieven even op een rijtje.

  • Bestelwaarde onder de €22: €0 douanekosten
  • Bestelwaarde €22 – €150: douanekosten zijn 21% van de bestelwaarde + een basistarief voor het inklaren **
  • Bestelwaarde €150+ : basistarief inklaren + 21% van de bestelwaarde + extra invoerrechten

** Voorbeeld: je bestelt een jurkje van €100. Je betaalt dan 21% BTW, wat €21 is. Daar komt het ‘basistarief’ voor het inklaren nog bij, wat volgens mij meestal rond de €13 ligt. Je kunt in totaal ongeveer €34 douanekosten verwachten.

Uitzonderingen: bij deze webshops uit Engeland betaal je geen douanekosten

Voordat je in paniek raakt: er zijn ook uitzonderingen! Sommige Britse webshops hebben de extra BTW kosten in hun prijzen verwerkt. Je betaalt dan tijdens het afrekenen de extra kosten al aan de webshop en krijg geen verrassingen aan de deur.

Wat make-up en betreft weet ik dat BeautyBay, Anastasia UK en MakeUp Revolution zo’n systeem hebben. Op deze websites kan je dan ook op de FAQ pagina lezen dat ze op deze manier werken. Wil je weten of je douanekosten kan verwachten? Ga dan naar de FAQ pagina van de website waar je wilt bestellen.

Er kan natuurlijk wel eens wat fout gaan. Heb je per ongeluk toch een rekening voor import BTW gekregen, terwijl de Britse webshop waar je bestelde vermeldde dat alles kosten inclusive waren? Neem dan contact op met hun klantenservice; ze zijn verplicht zich aan hun eigen regeltjes te houden.

Ga jij nog uit Engeland bestellen nu de Brexit is ingegaan?