tips tegen gaatjes in je tanden

Tips: Gaatjes vermijden en je gebit netjes houden doe je zo!

Als ik even niet oplet heb ik zo 3 gaatjes in m’n kiezen. Ik wou dat het overdreven was, maar ik moet dus erg goed oppassen en letten op gebitsverzorging. Hoewel ik door de jaren heen nog niet helemaal van m’n gevoeligheid voor gaatjes af ben gekomen, geef ik hier tips hoe je schade beperkt en je tanden netjes houdt.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten

Het advies om uit te kijken met suiker in eten en drinken kennen we allemaal wel. Omdat ik zo snel gaatjes heb, heeft mijn tandarts aanvullend advies gegeven: beperk het aantal eet- en drinkmomenten. Behalve water, dat mag je zo vaak drinken als je wilt. Wordt je hele lichaam, inclusief tandjes blij van.

Het idee hierachter is dat je je tanden ‘zuurte aanvallen’ bespaart. Elke keer dat je iets eet of drinkt is namelijk een soort ‘aanval’ op je tanden. Het is voor je gebit dus beter om in één keer een aantal koekjes te eten dan elk uur een koekje, om maar een voorbeeld te noemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor frisdrank en ander drinken.

Tandpijn? Gebruik tandpasta als ’tandmasker’

Gevoelige tanden hebben is super vervelend. Soms heb ik zo erg last van gevoelige tanden dat ik bang ben dat er een gaatje zit … gelukkig blijk ik niet altijd direct een nieuwe holle kies te hebben.

Een tip die ik van een oude tandarts heb gekregen: smeer wat tandpasta voor gevoelige tanden op de tand die zeer doet en laat dit een tijdje zitten. Oral B heeft bijvoorbeeld fijne tandpasta’s. Spoel of poets het later weer weg. Je gebruikt de tandpasta dus eigenlijk als een haar- of gezichtsmasker, maar dan voor je tanden.

tips tegen gaatjes en gevoelige tanden

Sla het flossen niet over

Je merkt pas hoeveel verschil flossen maakt wanneer je flost. Ik klink nu vast als een reclamespotje, maar ik ga het toch zeggen: sommige plekjes komt je tandenborstel niet helemaal bij, hoe goed je ook poetst. Als je weinig of niet flost, geef je restjes dus de gelegenheid om in je gebit te marineren.

Zodra je flost merk je ook gewoon dat je tanden veel schoner aanvoelen en dat je je adem beter fris houdt. I love een goede flos sessie.

Ik gebruik zelf meestal flexibele tandenstokers zoals de Soft Picks van GUM, maar misschien vind je zelf flosdraad of harde tandenstokers fijner. Er zijn genoeg opties!

Gevoelige tanden of tandvlees? Poets niet te veel of te hard

Harder schoonmaken is niet per se beter als het om je gebit gaat. Vooral als je gevoelige tanden hebt, kun je juist meer last krijgen als je te hard poetst.

De hardheid van je tandenborstel heeft hier ook invloed op. Merk je dat je snel te hard poetst, dan kun je een zachtere tandenborstel nemen.

Met elektrische tandenborstels is het nog makkelijker: sommige varianten hebben namelijk een poetsdruksensor. Als je te hard of te zacht poetst, laat de tandenborstel je dat gewoon weten. Makkelijker kan het bijna niet.

Ga regelmatig naar de tandarts en vraag advies

Kijk, ik mag dan wel ervaring hebben met gevoelige tanden en een moeilijk gebit, maar ik blijf ook maar een blogger. Ik weet dat het eng is, maar ga op tijd naar je tandarts voor een controle. Hij of zij is de professional en kan je advies en hulp op maat geven. Als je het echt heel eng vindt: er zijn speciale tandartsen voor mensen met tandarts angst.

Heb jij snel last van gaatjes?