tips schoenen inlopen makkelijk en pijnloos

Tips: nieuwe schoenen makkelijk en pijnloos inlopen doe je zo!

Je hebt eindelijk het felbegeerde paar schoenen dat tijden op je verlanglijstje stond in handen. Het is een stralend paar, met een kleine keerzijde: je moet ze eerst inlopen. Voordat je begint met de mentale voorbereiding op de pijn van het inlopen: wees gerust. Met deze tips kun je nieuwe schoenen makkelijk en pijnloos inlopen.

Heb je wel de juiste maat?

Dat het gelukt is om je voeten in de schoenen te wurmen, betekent niet per se dat ze goed passen. Ze moeten niet te groot of te klein zijn, maar ja, wanneer zijn schoenen nou precies te groot of te klein?

Als een schoen te groot is, merk je dat er ruimte over is in de schoen. Druk maar eens in de punt van de schoen. Druk je lege ruimte in en voel je geen tenen? Dan is de schoen te groot.

Te kleine schoenen knellen aan je voeten. Je kan dan denken, “ik moet ze nog uitlopen”, maar als ze écht te klein zijn is dat uiteindelijk ook niet helemaal de oplossing. Zitten de schoenen strak op een niveau dat niet echt lekker loopt? Probeer dan een half maatje of maatje groter.

Ook bij schoenen inlopen is voorbereiding het halve werk

Voorbereiding bespaart een hoop pijn. Als ik nieuwe schoenen heb, breid ik de standaarduitrusting in mijn handtas uit met (blaar)pleisters. Altijd handig om bij je te hebben!

Voordat je jouw nieuwste Nike gympen of laarsjes volle bak gaat inlopen, loop je er eerst 5-10 minuten op in huis. Je voelt dan al snel waar de schoen begint te knellen – en waar je dus blaren krijgt. Stop! Trek de schoenen uit, plak (blaar)pleisters op de drukpunten en trek de schoenen weer aan. De plekken waar je normaal blaren krijgt zijn nu beter beschermd en zitten comfortabeler.

Schoenen makkelijk en pijnloos inlopen: methode 1

Als je voorbereid en ingedekt met blaarpleisters op stap gaat, is de kans groot dat het inlopen al een stuk makkelijker gaat. Om het proces te versnellen kun je er dikke sokken bij aantrekken, maar op een hete zomerdag loopt dat waarschijnlijk niet zo lekker.

Wil je liever achterover leunen terwijl jouw schoenen voor je worden ingelopen? Pak er dan een set schoenenspanners en een oude krant bij. Maak van de krant natte proppen en stop die in de neus van jouw nieuwe aanwinsten. Met de schoenenspanners zorg je ervoor dat de natte kranten op z’n plek blijven. Laat deze bijzondere constructie een nachtje staan en voilà: de schoenen zitten nu waarschijnlijk een stuk soepeler.

Deze methode werkt het beste bij leren schoenen, maar zijn ook geschikt voor andere soorten. Leer laat zich namelijk vormen wanneer het nat is. Is de methode met natte kranten niks voor jou? Je kan ook natte sokken aantrekken en een paar rondjes in huis lopen. Voelt een beetje gek, maar helpt wel.

tips schoenen inlopen makkelijk en pijnloos

Schoenen makkelijk en pijnloos inlopen: methode 2

Voor deze methode trek je de dikste wintersokken die je hebt aan en pak je de föhn erbij. Het is heel simpel: je föhnt de plekken van de schoen die het meest knellen en waar blaren zouden ontstaan.

Het idee achter deze trick is dat warmte uitzet. De stof of het leer wordt door de warmte van de föhn wat ruimer en soepeler, zodat je schoenen net even beter zitten. Handig!

Niet inlopen, maar infietsen

Ga je een rondje fietsen? Trek je nieuwste schoenen aan! De beweging van het trappen helpt bij het inlopen van de schoen, maar omdat je niet letterlijk stappen op de grond zet, drukt het een stuk minder op de knelpunten.

Welke methode vind jij het fijnst om nieuwe schoenen in te lopen?