maskne mondkapjes acne voorkomen en genezen

Maskne: acne door mondmaskers voorkomen en genezen doe je zo

Het lijkt erop dat we de komende tijd nog wel even aan het dragen van mondkapjes vastzitten. Als je een beetje pech hebt, betekent dit dat je last kunt krijgen van maskne: acne na het dragen van mondkapjes. Hoe je jouw huid weer kalmeert lees je hier!

Acne door mondmaskers voorkomen

Als je een mondmasker draagt, wordt het rond de huid onder het kapje al snel warm, vochtig en minder fris. Vooral als je langdurig een mondkapje draagt kan dat leiden tot een vervelend resultaat: maskne.

Acne door mondmaskers kan je op twee manieren proberen te voorkomen. Ten eerste door je mondkapje goed te dragen en te verzorgen, en ten tweede door je huid goed voor te bereiden.

Hoe langer je een mondkapje draagt, des te meer kans je bacteriën geeft om een broeinestje te maken. Moet je bijvoorbeeld op het werk constant een mondkapje dragen, dan is het geen verkeerd idee om meerdere mondkapjes af te wisselen. Een nieuw mondkapje is dan een ‘schone lei’.

Gebruik je wasbare mondkapjes, gooi ze dan niet klakkeloos in de wasmachine. Je kunt mondkapjes namelijk het beste zonder wasverzachter wassen, of in ieder geval met een middel dat zo neutraal mogelijk is.

Mondmaskers & het dragen van make-up

Ook in coronatijden willen we er on fleek uitzien, maar de combinatie van make-up en mondmaskers is nog wel eens lastig. Je huid voorbereiden op make-up is nu belangrijker dan ooit! Dat begint met goede reiniging en een geschikte moisturizer. Een hydraterende crème vormt namelijk en soort ‘muurtje’ tussen je huid en het mondmasker.

maskne mondkapjes acne voorkomen en genezen

Omdat je huid met een kapje op niet vrij kan ‘ademen’, is het belangrijk dat je moisturizer aan een paar puntjes voldoet:

  • Gebruik dunne, milde producten zoals een dunne crème of zachte gel. Vichy heeft bijvoorbeeld een fijn hydraterend gel serum, dat een mooi plekje in mijn skincare hoekje heeft.
  • Vermijd dikke, vettige crèmes die poriën verstoppen en talgproductie versterken.

Je favoriete porievullende primer kun je dus beter even achterwege laten – in ieder op het gebied waar het mondkapje overheen valt. Wat je make-up basis betreft kun je beter een hydraterende primer gebruiken.

Het is de bedoeling om maskne te voorkomen, maar ook om je make-up lang mooi te houden. Gebruik zo min mogelijk product: dikke lagen foundation zijn een aanrader. Wil je toch wat dekking, gebruik dan een klein beetje concealer.

Producten met een matte finish blijven meestal het langst zitten. Draag je lipstick onder het mondmasker, dan blijft een matte (liquid) lipstick waarschijnlijk het best zitten. Om het af te maken gebruik je wat setting spray.

Maskne weer zo goed mogelijk genezen

Als je eenmaal mondmasker acne hebt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf komen. Gelukkig kun je met de juiste skincare maskne behandelen en verminderen.

Een goede cleanser en bijvoorbeeld deze La Roche Posay tonic zijn nu meer dan ooit essentieel om je huid goed te reinigen. Reinig je huid dus ’s morgens en ’s avonds met je favoriete skincare producten

Als je normaal gesproken weinig tot geen acne hebt, kun je het beste wat skincare producten aanschaffen die kalmerend zijn en acne verzorgen. De ingrediënten van een acne-fighting product zijn echt anders dan die van een simpel product voor normale of droge huid, om maar een voorbeeld te noemen.

Kort samengevat: reinig je huid goed en verzorg je huid met producten die bij het huidprobleem passen. Door zoveel mogelijk tips te combineren kom je een heel eind!

Heb jij last van acne door mondmaskers en draag je make-up onder een mondkapje?