schoonmaaktips

Het leed dat schoonmaken heet: zo maak je het huis makkelijk & snel schoon

Een doorgewinterde schoonmaker of wijze oma weet met elk type vuil wel raad. Val je niet onder een van deze categorieën of kun je wel wat tips gebruiken? Met deze hacks en tips wordt schoonmaken een eitje!

Afwastip: spoel het meteen af

Ik probeer mezelf met de discipline van een legercommandant aan te leren om alle vaat na gebruik af te spoelen en/of in een laagje water te zetten. Maak hier echt een gewoonte van; het kost je maar 10 seconden extra en bespaart je op jaarbasis meer dan een complete werkweek aan afwas-uren.

Stel het uit

Je hebt mensen bij wie de liefde voor schoonmaken in het bloed zit, en je hebt mensen … die dat niet hebben. Je zal dan geheel op eigen kracht en discipline jezelf tot de schoonmaakklus moeten zetten. Voor die mensen heb ik een goede reden om het klusje een dagje uit te stellen.

Het vuil moet namelijk inweken. Gebruik daar een goed schoonmaakmiddel en wat warm water voor. Na een nachtje in de week te hebben gestaan, komt de viezigheid 9 van de 10 keer moeiteloos los. Wordt het deels schoon, maar niet helemaal? Dan heb je geluk: je mag het schoonmaken met nog een inweek-ronde een extra nachtje uitstellen.

Vooral in het geval van aangekoekte pannen is het fijn om eens een ronde over te slaan. Heet water erin, je favoriete ontvetter erin en gaan met die banaan. Ik gebruik tegenwoordig Vetweg van HG, wat goedkoper is dan ik dacht. Bij HG denk ik al snel een goede kwaliteit – voor een hoge prijs, maar Vetweg kost tot mijn vrolijke verbazing maar €4.

schoonmaaktips

Maak een schoonmaakschema

Je hoeft geen geobsedeerde schoonmaaktante te zijn om met een schema te werken. Ik ben voor lange tijd een sceptisch anti-lijstje type geweest, maar zodra ik schema’s en lijstjes in mijn leven heb geïntroduceerd, was ik om.

Maak dus een simpel schemaatje, al is het maar als richtlijn. Je zal al snel merken dat een kwartiertje tot een halfuur vaak genoeg is voor een taak! Op deze manier hoef je niet meer als een berg tegen schoonmaken op te kijken, zowel letterlijk als figuurlijk. Heb je ook meteen een goede smoes om op vrije dagen lekker helemaal niks te doen.

Investeer in sterke en efficiënte hulp

Je kan ‘investeren in hulp’ opvatten als een teken van de sterren om een schoonma(a)k(st)er in te huren, maar we zijn niet allemaal gezegend met die mogelijkheid. Soms is gewoon beter om een sterk schoonmaakmiddel te gebruiken dat precies gemaakt voor het oppervlak dat gepoetst moet worden.

Voorbeeldje: met allesreiniger kom je een heel eind, maar ik zou het niet bij m’n wasgoed doen. Voor sommige oppervlakken en materialen is het te sterk, of juist niet sterk genoeg. Of gewoon niet passend om een andere reden.

Ik keer me dan ook graag tot de schoonmaakvriendjes van HG. Voor letterlijk elk specifiek oppervlak of voorwerp dat je maar kunt bedenken hebben ze een speciaal HG schoonmaakmiddel: tot kachelruitjes reiniger aan toe. Bedenk het en HG heeft het. Schoonmaakmiddelen heb ik het dan over.

Wat is jouw favoriete schoonmaakmiddel of hack?