tips afkoeling hete dagen

Bijzondere tips om de heetste dagen door te komen

De ventilator, airco en aircoolers hebben we nu wel van gehoord. Het liefst zouden we allemaal met een dikke airco aan met armen en benen gespreid op de bank liggen, maar die droom komt niet voor iedereen uit. Kun je wel wat extra tips gebruiken om de hittegolf door te komen? Lees dan verder.

Koelmatten voor huisdieren

Het klinkt misschien gek, maar ergens is het ook weer heel logisch. Koelmatten voor honden werken ook prima voor de mens. Mijn eigen hondjes weigeren op de koelmat te gaan liggen, dus heb ik ‘m voor de gein in bed gelegd. Guess what? In plaats van te woelen door broeierige hoeslakens lag ik op eens een stuk rustiger op een koele plek. Aanrader dus.

Handventilator-en-plantenspuit-in-1

Ventilators zijn chill, maar als het écht heet is, blazen ze eigenlijk ook alleen maar warme lucht rond. Een beetje alsof je een voorverwarmde oven open trekt. Daarom is het plantenspuit-element zo geweldig: je sprayt een lekkere waternevel op jezelf. De wind van het ventilatortje voelt dan opeens een stuk koeler.

No Title

No Description

Neem je dit apparaatje mee in het openbaar, verwacht dan een flinke stroom aan verwarde, maar semi-jaloerse blikken. Het trekt zeker wat aandacht. Of misschien komt dat ook doordat m’n haar blauw is. Topper om mee te nemen, in ieder geval.

Lange, wijde, dunne, witte kleding

Het zijn nogal wat eisen, maar als het op z’n allerheetst is en je echt in de volle zon rond moet lopen, is dit het fijnst. Juist geen korte broekjes en topjes, maar huidjes bedekken. Ik zag zelfs iemand met een paraplu tegen te zon lopen: da’s een beetje hetzelfde idee, maar dan anders.

Rechtstreeks in de zon staan raak je pas echt verbrand van, en wat bescherming in de vorm van lichte en luchtige stof is ideaal. Ook handig als je wel eens vergeet om je in te smeren. Deze tip is wel echt voor buiten in de volle zon, en niet in de schaduw. Als je binnen blijft kun je gewoon je birthday suit aanhouden.

Chill in een emmer water

Geen plek voor een zwembadje? Neem een bademmer. Je vindt ze onder het internet onder de term bath bucket, en het is eigenlijk gewoon een emmer die net groot genoeg is voor een mens om in te zitten.

No Title

No Description

Je kunt ze zelfs binnen kwijt! Sterker nog, daar zijn ze eigenlijk voor gemaakt. Voor als er geen bad in je badkamer is, maar je wel in bad wilt liggen. In de zomer zijn ze op kleine balkons ook wel praktisch.

Maak je bor-, ik bedoel shirt maar nat

Trek gewoon een zeiknat shirt aan. Oké, dat is overdreven, misschien eerst nog even uitknijpen zodat je niet het hele huis onder druppelt en overal natte afdrukken achterlaat.

Maar het zit wel heel lekker, zo tijdens een felle hittegolf in de zomer. Vooral als je dan voor de ventilator zit: wederom het windje-op-een-natte-huid effect, dat heerlijk verkoelend is.

Niet zo bijzondere tip: koop gewoon die airco

Heb je het geld en kun je het misschien? Dan is er niet langer een reden om die airco in de winkel te laten staan. Neem ‘m mee en je zal jezelf nog vele zomers dankbaar zijn. Er komen vanzelf wel meer hittegolven en hete dagen …

Wat vind jij de fijnste tips om te verkoelen tijdens warme dagen in de zomer?