jeffree star drama 2020 wat is er aan de hand

Wat is er aan de hand met Jeffree Star? Alle Jeffree Star drama in een notendop

Dat Jeffree Star een controversiële beauty influencer is, is al wel bekend. Door de jaren heen is hij in veel drama’s betrokken geweest, maar de laatste tijd laait de problematiek op als nooit tevoren. Wat is er aan de hand met Jeffree Star, en waarom speelt er precies nu zo veel drama? In dit artikel leg ik de Jeffree Star drama uit.

Wie is Jeffree Star?

Jeffree Star staat nu bekend als beauty influencer en als eigenaar van zijn make-up merk Jeffree Star Cosmetics. Daarnaast heeft hij meerdere bedrijven, zoals Killer Merch. Wat niet iedereen weet is dat zijn fame niet daar begonnen is: in een ver verleden begon hij als alternatief muziekartiest en was voornamelijk populair op het platform MySpace.

Het verleden van Jeffree Star

Terug naar het begin. Jeffree Star was dus bekend op MySpace en een best bekende naam in de alternatieve scene. In die tijd was hij zeker niet rijk, en ook zeker niet de vriendelijkste. Veel van zijn drama’s stammen dan ook af uit wat we de MySpace periode noemen.

Zijn muziekcarrière liep uiteindelijk niet zo gesmeerd als gehoopt en als poging tot succes startte hij met zijn laatste centen Jeffree Star Cosmetics: een make-up lijn die begon met slechts een handjevol liquid lipsticks. Dat liep een stuk beter en Jeffree Star Cosmetics is in slechts enkele jaren uitgegroeid tot het mega merk dat het nu is.

De problemen en drama’s van Jeffree Star

In wat hij zijn ‘donkere verleden’ noemt heeft Jeffree Star veel fouten gemaakt. Racisme en agressie zijn daarin niet uitgezonderd. In zijn apology video ‘Racism’ van een paar jaar terug zegt hij zijn donkere verleden achter zich te laten en een veranderd mens te zijn die werkt aan groei en positiviteit. Sommigen geloofden dat, sommigen niet, en anderen gaven hem het voordeel van de twijfel.

RACISM.

I owe it to all of you to be brutally honest about my past, and I’m here today to discuss old videos of me that have been resurfacing lately. I want to clear the air about drama, rumors and being accused of being “racist”…

Een apology video van Jeffree Star.

De lijst van problemen en drama’s waar Jeffree Star een rol in speelt is enorm. Die lijst bestaat uit beschuldigingen van racisme, het supporten van een pedofiel, nazi uitlatingen, manipulatie, geweld en meer. Zoals eerder genoemd stammen veel beschuldigingen af uit zijn verleden, maar een redelijke portie is ook vrij recent gebeurd.

Het is allemaal te veel om los in deze blog uit te leggen, dus ik verwijs je graag door naar dit overzicht van beschuldigingen naar en problemen met Jeffree Star. Bij elk punt wordt er een jaartal genoemd en gelinkt naar een bewijsstuk als dat er is.

Waarom ligt Jeffree Star precies nu onder vuur?

Als er zo veel in het verleden gebeurd is, waarom wordt Jeffree Star nu pas het vuur aan de schenen gelegd? Dat is een samenkomst van verschillende omstandigheden. Eigenlijk komen er 2 recente aanleidingen samen:

Ex-vrienden van Jeffree Star komen naar voren

Er zijn vrij recent verschillende ex-vrienden van Jeffree Star met YouTube video’s en statements naar voren gekomen, waarin ze vertellen over hun ervaring met hem. Elke ervaring gaat weer over een ander aspect of schandaal, maar het komt er allemaal op neer dat verschillende (oude en nieuwe) beschuldigingen bevestigd worden.

No Title

No Description

Één van de ex-vrienden van Jeffree Star spreekt zich uit in deze video.

Jeffree Star en het ‘Bye Sister’ schandaal

Deze is moeilijk om in het kort uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. Het begint bij Tati en James Charles, twee andere bekende YouTube’ers.

Tati en James zijn jarenlang publiekelijk close geweest. Naast haar YouTube kanaal heeft Tati ook een beauty bedrijf dat supplementen voor haar en huid verkoopt. James maakt op een dag (in 2019) opeens reclame voor de grootste concurrent van Tati. Tati voelt zich bedrogen door haar goede vriend … en publiceert een video die ‘Bye Sister heet’.

In de ‘Bye Sister’ video legt ze uit waarom ze zich bedrogen voelt en waarom ze publiekelijk afstand doet van James, maar vertelt daarnaast ook over gedrag van James naar mannen toe wat zij ongepast vindt. Hier komt Jeffree Star om de hoek kijken, want hij doet er een schep bovenop: hij claimt dat James zich niet alleen ongepast gedraagt, maar ook daadwerkelijk een abuser is. De gevolgen: James is gecancelled en verliest miljoenen fans, allerlei sponsorships en zijn carrière is tot stilstand gekomen.

Dit gebeurde allemaal in 2019 en we zijn inmiddels een jaartje verder. De Bye Sister situatie leek inmiddels bedaard, tot Tati recentelijk een nieuwe video uitbracht: Breaking My Silence. Tati legt uit waarom ze de ‘Bye Sister’ video in 2019 maakte. Ze voelde zich niet alleen bedrogen op dat moment, maar zegt ook dat ze zich gemanipuleerd voelt – door Jeffree Star en Shane Dawson.

No Title

No Description

Tati vertelt namelijk In ‘Breaking My Silence’ onder andere dat Jeffree Star en Shane haar wijs maakten dat James Charles écht een abuser en predator is, en dat er slachtoffers waren. Als Tati een video tegen James uit zou brengen, zouden die slachtoffers naar voren komen.

Uiteindelijk heeft Tati dus die video gemaakt en gepubliceerd, met desastreuze gevolgen voor James Charles. Er gaat een gerucht dat Jeffree Star een voice memo van een slachtoffer heeft, maar er is verder nooit een slachtoffer naar voren gekomen. Als die voice memo echt is, lijkt het erop dat Jeffree Star die heeft ingezet om een spel te spelen.

En nu?

De ‘Breaking My Silence’ video van Tati én de recente video’s van ex-vrienden van Jeffree Star hebben er gezamenlijk zo’n beetje voor gezorgd dat de aandacht weer flink op Jeffree Star gevestigd is – dit keer in erg negatieve zin. Het gaat zelfs zo ver dat make-up gigant Morphe publiekelijk aankondigt hun banden te verbreken.

morphe tweet omtrent jeffree star schandaal

In deze Jeffree-Star-Storm komen de oude schandalen ook weer mee. Jeffree Star mag dan wel een apology video hebben gemaakt, maar het lijkt er nu op dat de meerderheid het allemaal niet langer meer neemt en hij het voordeel van de twijfel verspeeld heeft.

Wat er verder gaat gebeuren weet ik uiteraard niet, maar het ziet er niet goed voor hem en zijn bedrijf uit.

Laten we hopen dat al deze heftige situaties er uiteindelijk toe leiden dat de make-up community zichzelf opschoont en iedereen kan werken aan persoonlijke groei. Make-up zonder al die narigheid is toch een stuk leuker.

Hoe denken jullie dat het verder zal gaan met Jeffree Star?