wat is hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur en wat doet het voor je huid?

Van fillers tot crèmes en zelfs in supplementen: hyaluronzuur kom je best vaak tegen in de wereld van beauty. Je vraagt je dan misschien af: hoe kan dit spulletje in zo veel verschillende vormen nuttig zijn? In deze blog vertel ik dan ook wat hyaluronzuur is, waar je het in vindt en wat het allemaal kan doen voor je huid.

Wat is hyaluronzuur en wat doet het?

Technisch gezien, nou ja, biologisch gezien, is hyaluronzuur een molecuul dat functioneert als vulmiddel tussen cellen. Laat je niet misleiden door het woord ‘zuur’, want er niks chemisch aan.

Sterker nog, hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat cellen meer vocht vast kunnen houden. Dat vocht vasthouden is erg belangrijk, want dat is precies wat zorgt voor stevigheid en flexibiliteit in je huid. Al met al dus een belangrijke bouwstof die zorgt voor de broodnodige hydratatie: een strakke, verzorgde en stralende huid.

Waar zit hyaluronzuur allemaal in?

Je zou hyaluronzuur een soort cosmetische duizendpoot kunnen noemen, want je vindt het in allerlei verschillende beauty gerelateerde producten.

wat is hyaluronzuur

Hyaluronzuur in crèmes en huidverzorgingsproducten

Huyaluronzuur helpt dus je huid om vocht vast te houden, wat helpt om je huid er jonger uit te laten zien. Naarmate je ouder wordt neemt helaas het vochtpeil in je huid langzaam maar zeker af. Bij een vochtarme huid vallen rimpeltjes en fijne lijntjes ook wat meer op.

Tegenovergesteld werkt dat het zelfde: vocht kan als het ware die lijntjes en rimpeltjes opvullen, en daarom zijn we fan van het huidverzorgingsingrediënt hyaluronzuur. Dat geldt niet alleen voor de mensen met een rijpere huid, want een goede vochtbalans in je huis is voor iedereen en alle leeftijden belangrijk.

Je vindt hyaluronzuur dan ook in een hele hoop verschillende soorten crèmes en skincare, zoals moisturizes en oogcrèmes tot aan hyaluronzuur serums zoals Collistar Pure Actives en zelfs een hydraterend hyaluronzuur masker van Garnier Skin Naturals.

Hyaluronzuur in fillers

Hyaluronzuur vind je ook in bepaalde fillers. Verwar botox niet met fillers: deze twee injectables werken erg verschillend. Kort samengevat: de werking van hyaluronzuur als vochtmagneet is dus ook erg bruikbaar om door middel van injecties lijntjes en plekken op het gezicht op te laten vullen; van rimpeltjes tot lip fillers.

-Interesse in fillers? Lees je goed in, doe je research en laat het altijd door een bevoegde arts uitvoeren.-

Overige toepassingen van hyaluronzuur

Zoals in de inleiding benoemd vind je hyaluronzuur zelfs terug in tabletten! Die kun je slikken als een soort supplement om van binnenuit aan het vochtniveau van je huid te werken. Hyaluronzuur zit zelfs in supplementen die de gewrichten ondersteunen, omdat dit slimme stofje helpt om die soepeler te houden. Is het geen held?

Was jij al bekend met de werking van hyaluronzuur?