fotografie tips iphone

Met je iPhone kwalitatieve Instagram/blog foto’s maken & bewerken | tips en uitleg

Voor echte kwaliteitsfoto’s denk je misschien een professionele camera nodig te hebben. Die schieten mooie plaatjes, maar zijn ook een flinke investering. Geldboompjes zijn nogal zeldzaam en je kan ook gewoon je iPhone gebruiken! Met deze tips maak je kwalitatieve Instagram en blog foto’s door simpelweg je telefoon te gebruiken.

Mooie foto’s maken met je iPhone: de fotografie

Belichting

Allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je voldoende belichting hebt. In een slecht belichte ruimte vangt de camera van je toestel niet genoeg licht op om de foto scherp te kunnen maken. Hoe meer licht, hoe beter en des te scherper het resultaat!

Fotografie stand

Afhankelijk van de soort foto die je wil maken komt de portret functie van pas. Wist je dat de portret functie ook bij voorwerpen werkt? Vanaf iPhone 8 en nieuwer zit de portret functie op je iPhone.

Wanneer je de portret functie van gebruikt krijg je dat mooie effect van een scherpe focus op de voorgrond (persoon of product) en een blur-effect op de achtergrond. Erg geschikt voor outfit foto’s, productfoto’s en natuurlijk portretten.

Fijne apps om foto’s mee te bewerken

Lightroom

Een van mijn favoriete apps om mee te bewerken is Lightroom! Met Lightroom kun je uitgebreid kleur, belichting, verzadiging etc. aanpassen, zoals de naam van de app al doet vermoeden. Het is heel gebruiksvriendelijk en het gebruiken van een filter is echt niet meer nodig als je deze app hebt! Probeer het eens uit, zou ik zeggen. Goedkoper dan gratis wordt het niet.

Je kan met Lightroom niet echt veranderingen maken aan vormen of foutjes wegwerken. Hiervoor kun je met Facetune aan de slag.

Facetune

Met Facetune werk je oneffenheden en andere imperfecties weg. In een eerdere blog schreef ik ook al over je highlighter intenser te bewerken met apps zoals Facetune!

De premium van versie kost een paar euro, maar dan heb je ook wat! Ik heb zelf Facetune al lange tijd en vind het de kleine aankoopprijs zeker waard geweest. Er is ook een gratis versie, maar die heeft een stuk minder functies. Facetune is voor zowel iPhone als Android beschikbaar.

Ook Facetune kun je voor meer dan alleen portretten gebruiken. Als je een product- of outfit foto maakt, kun je een vlekje of klein object dat niet in de foto hoort makkelijk verwijderen met de patch tool, om maar een voorbeeld te noemen.

Extra tip: wees voorzichtig met de blur tool. Bij een foto van je gezicht (bijvoorbeeld een make-up look) is het soms verleidelijk om je huid ontzettend glad te maken door de blur tool intens te gebruiken. Als je te veel blurt veeg je niet alleen onzuiverheden weg, maar ook elk teken van menselijke huid uit de foto. Een beetje structuur overlaten zorgt ervoor dat je huid er nog steeds echt uit blijft zien.