anastasia beverly hills luminous foundation review

Overstappen naar fulltime ondernemen: mijn persoonlijke verhaal

Had ik gedacht dat ik het zou kunnen? Nee. Ga ik 2020 in als voltijd zelfstandig ondernemer? Ja!

Het begin van mijn verhaal als ondernemer

Zo’n 4 jaar geleden zat ik in m’n slaapkamertje, in een studentenhuis. Video’s van Nikkietutorials te kijken. Onder de indruk dat ik was! Ik wilde ook zoiets proberen, maar video’s werden ‘m voor mij niet. Met mijn angststoornis nog op volle vaart bleef ik liever achter het scherm. En zo is mijn beautyblog ontstaan.

Ik was natuurlijk nog niet meteen ondernemer. Beautybloggen was voor mij echt een uitlaatklep. Ik had de afleiding toen hard nodig. Dat je er wat mee kon verdienen had ik totaal niet bij stil gestaan, totdat het allemaal begon te groeien en ik steeds vaker samenwerkingen kreeg. Langzaamaan ontstond de droom om ooit een eigen beauty merk te hebben en fulltime te bloggen. Een droom die nog ver weg leek, maar leuk was om te hebben. Na flinke verbetering van m’n angstklachten ging ik ook weer een opleiding volgen. Het zag er zonnig uit.

3 jaar later, in de zomer van 2018, ben ik na veel voorbereiding mijn webshop Matte & Shimmer Beauty begonnen! Middenin het jaar dat plots een misselijkmakende omwenteling nam en het allerkutste jaar van m’n leven werd. Mooier kan ik het echt niet maken. Het was ontzettend dubbel om het startpuntje van een droom in het leven te roepen, terwijl ik strontdepressief was en het gewoon echt niet meezat.

Bij de KvK inschrijven en daarna weer naar het hospice, waar m’n oma toen lag, of thuis een huilbui proberen uit te stellen. Of woonruimte proberen te zoeken. Ik zal je verdere details besparen, maar het heeft me in die periode ontzettend veel moeite gekost om toch door te zetten en er gewoon aan te werken. Depressie is een bitch.

Nog meer dubbele gevoelens

Het zal je dan ook niet verbazen dat van 2018 bijkomen wat tijd gekost heeft. Bijna heel 2019 eigenlijk. Met nog steeds de droom om na mijn studie fulltime van het bloggen, freelance tekstschrijven en de webshop te kunnen leven. Doen wat ik leuk vind, op mijn manier ingericht. Kan het nog beter? Eerst maar eens school afmaken. Was toen nog het plan.

Stapje voor stapje ging het beter, maar het ging niet snel genoeg beter. Tenminste, niet snel genoeg om mijn verloren studiejaar in te kunnen halen, het laatste jaar erbij te doen en mijn blog, webshop en het tekstschrijven in stand te kunnen houden. Met verdriet én opluchting heb ik de knoop doorgehakt: ik stop met studeren.

Op het moment dat ik stopte wist ik helemaal niet of ik wel genoeg zou kunnen gaan verdienen om ervan te leven. Het was tot nu toe meer een zelfstandige ‘bijbaan’ geweest. Een hobby dat een parttime inkomen genereert. Gedreven door m’n droom met een flinke scheut stress ben ik intens gaan zoeken naar manieren om meer opdrachten te krijgen en m’n omzet te verhogen. Ik durfde er niet het beste van te hopen.

Na al die jaren …

Maar daar is me flink het tegendeel bewezen! M’n heftige zoektocht heeft geloond. Ik wil het afschuiven op geluk, maar kan toch niet ontkennen dat mijn inzet wel een paar steentjes heeft bijgedragen. Ik heb leuke nieuwe opdrachten, toffe plannen voor mijn webshop, en … ik ga 2020 gewoon in als fulltime zelfstandig ondernemer! Plan B om een bijbaantje bij de McDonald’s te zoeken kan geschrapt worden.

Ik kan het nog steeds bijna niet geloven. Zie mezelf nog zo zitten. In dat kamertje, m’n eerste blogje te schrijven. Geen idee van alle extra narigheid die op m’n pad zou komen, maar nog belangrijker: dat ik die zou overwinnen. Ik blijf graag bescheiden, maar moet het dit keer wel even kwijt: ik heb het toch maar mooi geflikt.