Hoe ik mijn opvallend gekleurd haar verzorg | Tips, do's en don'ts

Hoe ik mijn opvallend gekleurd haar verzorg | Tips, do’s en don’ts

Hoe verzorg je opvallend gekleurd haar?

Heb je ook wel eens getwijfeld om eens helemaal de boeg om te gooien wat je haar betreft? Ik wel. Jarenlang heb ik peinzend gedroomd over een ontzettend tof gekleurde coupe. Toen ik de creative hair color makeover bij Olaplex-award-winnende hair color artist Marianne (missmary_colorist op Instagram) had gewonnen sprong ik een gat in de lucht: eindelijk tóch m’n unieke, prachtige, dromerige unicorn hair. Maar dan in galaxy kleuren.

De reden dat ik twijfelde was namelijk dat ik bang was om m’n haar te erg te beschadigen. Het is van nature erg donker (en moet dus flink in de blondeer) en ik heb al jaren moeten sparen om het op deze lengte te moeten krijgen. Gelukkig heeft Marianne daar meer dan genoeg verstand van en kon ik met een relatief gerust hart mijn dreamy galaxy hair krijgen.

Zo gezegd, zo gedaan! Na een flinke zit -die het meer dan waard was- loop ik met een kleurrijke galaxy in m’n haar rond. Het is natuurlijk behandeld en gebleekt, dus dat levert wat andere behoeftes in haarverzorging op. Hoe onderhoud ik het nu?

Hoe ik mijn opvallend gekleurd haar verzorg | Tips, do's en don'ts

Opvallend gekleurd haar verzorgen: hoe houd je het zo levendig en glanzend mogelijk?

Hoe je het ook wendt of keert: je haar blonderen is een aanval op de gezondheid van je haar. Klinkt heftig, maar het gebruik van Olaplex, zoals mijn color stylist gedaan heeft, beperkt de schade en helpt herstel. Als ik het zo goed zeg.

Om m’n haar zelf zo zacht mogelijk te houden gebruik ik dan ook Shampoo en Conditioner van Olaplex. Die zijn ondersteunend aan de Olaplex behandeling tijdens de haarkleur make-over. Vooral de conditioner maakt m’n haar merkbaar zacht. Op reis is een Olaplex travel kit ook heel handig!

Tips: gebruik shampoo alleen op je hoofdhuid. Simpelweg omdat dat de enige plek is waar het nodig is. De punten van je haar gaan niet opeens vet/olie produceren. Andersom geldt voor conditioner: de aanzet van je haar heeft dit niet nodig. Zo ga je zuiniger met haarproducten om en tasten de producten de kleuring zo min mogelijk aan.

Voor extra zachtheid, glans en doorkambaarheid van je haar is Dark Oil van Sebastian mijn favoriete serum. Is ook een fijne als je haar niet gekleurd is!

Hoe ik mijn opvallend gekleurd haar verzorg | Tips, do's en don'ts

Hoe houd je de kleur(en) zelf zo mooi mogelijk?

Je wil je haar zacht en gezond houden, maar je wil natuurlijk óók die prachtige kleuren zo lang mogelijk zien stralen. Om de kleur mooi te houden heb ik de volgende do’s en don’ts:

Wel doen: kleurbeschermende haarproducten gebruiken. Als je geen Olaplex producten wil gebruiken, ga dan op z’n minst voor een kleurbeschermende lijn die binnen je budget past.
Ook wel eens doen: je haar krullen! Helemaal als je net als ik meerdere kleur overlopen hebt valt het extra prachtig als er een mooie wave in zit. Zet de temperatuur van je krultang niet hoger dan nodig.

Niet doen: je haar te vaak wassen. Elke wasbeurt vervaagt de kleuring namelijk een beetje. Je hoeft natuurlijk niet als een greaseball rond te lopen, maar je kan wel vóór je je haar gaat kleuren al beginnen met het ’trainen’ van je haar om minder vet aan te maken door het minder te wassen.
Al helemaal niet doen: Head&Shoulders of antiroos producten gebruiken. Ze zijn erg agressief voor je haarkleur! Die zal dan ook snel vervagen.

Zou jij opvallend gekleurd haar nemen?