Kleding van bamboe, wat heb je daar nou precies aan?

Het lijkt wel een hype te zijn: kleding, ondergoed en boxershorts van bamboe. Dan denk je misschien: ‘de onderbroeken in m’n kast doen het anders ook prima’. Wat heeft bamboe kleding meer te bieden? Laten we het er eens over hebben in deze blog.

Zit dat nou echt beter?

Wat maakt eigenlijk dat ondergoed of een ander kledingstuk lekker en fijn zit? De zachtheid van het materiaal en de mate waarin het kan ademen zijn daar het belangrijkst in. We willen geen hard aanvoelende stof of kleding aantrekken dat met zweten vochtplekken vasthoudt (want da’s eigenlijk net zo niet-fijn als dat het klinkt).

Vergeet even het beeld van harde bamboestokken aan je lijf, want bamboe ondergoed wordt niet van aan elkaar genaaide stroken onbewerkte bamboe gemaakt. Als je bamboetextiel onder de loep neemt zijn de dichtheid en de vorm van bamboetextiel anders dan dat van katoen. Op een voordelige manier. Boxershorts van bamboe voelen namelijk zachter aan en kunnen vocht en ventilatie beter reguleren.

Samengevat in Jip en Janneke taal: de stof die van bamboe wordt gemaakt is lekker zacht en kan beter doorademen dan het katoen in de kast. Dat is trouwens extra fijn als je een gevoelige huid hebt en naar bijpassend ondergoed zoekt.

 

Pakken we daarmee eten van de panda’s af?

Als je bewust omgaat met de stoffen die je draagt is er een dikke kans dat je ook wil weten of je het milieu daar geen schade mee toebrengt. Panda’s eten inderdaad bamboe, maar er zijn flink wat verschillende soorten bamboe. Bamigo, de bamboe kleding webshop waar ik in deze blog naar link, maakt alleen gebruik van bamboesoorten die niet door panda’s worden gegeten. Da’s al een goed begin.

Wat de rest van je eventuele milieuzorgen betreft: Bamigo heeft ook voor het hele productieproces gekozen voor methodes die het milieu zo min mogelijk belasten. Er is dus ook over de ecologische voetafdruk van je bamboe boxershort nagedacht. Het kan wel zo zijn dat het bij andere bamboe-kleding-producenten verschilt hoe hiermee om wordt gegaan.

Zitten er ook nadelen aan?

Om als consument een weloverwogen keuze te maken is het wel zo fijn om volledig geïnformeerd te zijn. Ik kan dat in ieder geval wel waarderen.

Bamboe ondergoed heeft gemiddeld genomen een wat hogere prijs dan een eenvoudige katoenen boxer. Dat ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je normaal gesproken koopt. Als je normaal gesproken voor een echte budget optie gaat valt bij bamboe de prijs wat hoger uit, maar als je al graag merkkleding koopt valt het verschil in prijs weg.

En er is een verschil in verkrijgbaarheid. Hoeft niet eens een nadeel te zijn, maar bamboe ondergoed en kleding is voornamelijk online te koop. Nu is het in een winkel ook al zo dat ondergoed niet echt een item is wat je uitgebreid gaat passen, maar het is wellicht handig om in de vergelijking op te nemen.

Zou jij overwegen om eens bamboe ondergoed uit te proberen?