hoe begin je een webshop

Over mijn webshop: hoe ben ik begonnen en hoe staan de zaken er nu voor?

 

Een eigen onderneming, het is wat! Het kan een grote drempel zijn om een onderneming te starten. Voor mij stond een grote berg, maar ik ben het toch aangegaan. Zo startte ik iets meer dan een jaar geleden met webshop Matte & Shimmer Beauty. Hoe ik ervoor gezorgd heb dat ik van start kon gaan, wat je allemaal nodig hebt om een webshop te beginnen en hoe het tegenwoordig gaat lees je hier.

Wat voor webshop?

Ik ben Matte & Shimmer Beauty begonnen met 5 stijlen kunstnagel sets, maar inmiddels zijn er flink wat nagelstijlen bij gekomen en heb ik er zelfs een lijn plakwimpers bij! Daarnaast klus ik bij als freelance tekstschrijver, maar daar zullen we het een andere keer eens over hebben. Vragen stellen mag ook altijd.

Hoe begin je een webshop?

Ik kan je vertellen dat een webshop beginnen een flink klusje is. Het is zeker alle moeite waard, maar je doet het niet even met 2 vingers in je neus. Overzicht maakt het een stuk makkelijker. Als een kip zonder kop willekeurig losse dingen door elkaar gaan regelen gaat niet helpen. Ik ben dus begonnen met het maken van een boodschappenlijstje:

  • Naam en logo (met huisstijl idee)
  • Producten
  • Marketingplan
  • Website (met webshop module, betaalsysteem en verzendsysteem)
  • Boekhouding

Lijkt niet zo veel, toch? In de praktijk is dat toch wel even anders. Er staat dan wel heel leuk en schattig ‘producten’ op het lijstje, maar je producten regelen bestaat uit een flink aantal stappen en overdenkingen. Wat voor product wil je verkopen? Hoe moet het er (tot in de heftigste details) uit gaan zien? Wat zijn de afmetingen? Past het door de brievenbus? Is er vraag naar? Op wat voor manier kun je het promoten? Hoe kun je het uiterlijk zo informatief én aantrekkelijk mogelijk maken? Is er een manier waarop het uiterlijk van het product de marketing kan bevorderen? Je kan jezelf eindeloos vragen blijven stellen. Maar dat moet je natuurlijk ook weer niet doen. Te veel is ook niet goed!

 

plaknagels nepnagels babyboom kopen bestellen matte shimmer beauty lashes nep wimpers plakwimpers plaknagels nepnagels red velvet kopen bestellen

 

Het heeft mij extra veel tijd en moeite gekost omdat ik alles zelf heb gedaan. Zo heb ik het logo, de verpakking en de website zelf ontworpen, de webshop en technische koppelingen zelf geknutseld en doe ik de boekhouding zelfstandig. Dat zijn natuurlijk dingen die je kan uitbesteden. Als je goed zoekt zijn er voor starters prima betaalbare start-je-webshop-diensten te vinden.

Hoe ik die webshop gestart ben? Kort samengevat dus het heftige lijstje uitgewerkt en stapje voor stapje alles gerealiseerd.

Hoe gaat het nu met Matte & Shimmer Beauty?

Er is in ieder geval 1 ding dat ik geleerd heb: ondernemen gaat met vallen en opstaan. Alles komt in golfbewegingen. Maar er zit wél een stijgende lijn in. Rijk ben ik niet, fulltime ervan leven kan ik ook (nog) niet. Maar da’s prima, ik studeer nog en er zit groei in. Prima voor een eerste jaartje!

Mijn webshop is een maandje geleden 1 geworden (heb ik niet eens gevierd, schandalig). Het kost dus aardig wat tijd en moeite om een onderneming te starten, maar laat je daar niet door ontmoedigen! Iets voor jezelf beginnen is namelijk zo leuk en belonend! De tijd vliegt en het voelt niet per sé als werken wanneer ik ermee bezig ben. Ik zou veel liever 80 uur per week aan m’n eigen onderneming werken dan 30 uur in loondienst, echt waar.

Mijn investeringsbedrag heb ik na niet al te lang terugverdiend, maar die was niet zo hoog. Da’s dan weer handig als je alles zelf doet. Zo bespaar je flink! Er zit een steady growth in m’n webshopje. Geen belachelijk snel stijgende lijntjes in de grafieken, maar ik zie het wel een wandelingetje omhoog maken. Ik blijf er in ieder geval mee doorgaan en ben zeer benieuwd waar ik over nog een jaartje terecht ben gekomen.

Zou jij een webshop willen beginnen? Heb je misschien al een onderneming?