aansprakelijkheidsverzekering zzp

Over ondernemen | Hoe houd je als ZZP’er de risico’s beperkt?

Wat is er nou mooier dan de vrijheid van het ondernemerschap? Dat is wel een vrijheid die met verantwoordelijkheden komt, en daar komen helemaal gratis ook wat risico’s bij kijken. Laat je daar vooral niet door afschrikken, want door wat tijd te investeren in risicomanagement komt dat helemaal goed.

Welke risico’s heb je als ZZP’er?

Je mag alles zelf bepalen, maar je mag ook overal voor opdraaien. Da’s kort door de bocht gezegd een beetje hoe het werkt als ZZP’er. Het is verstandig om te bepalen welke risico’s je in jouw branche de meeste kans op hebt om tegen te komen. Als webshop eigenaar en tekstschrijver zou het namelijk overbodig zijn om me druk te maken over de gevaren van bouwgereedschap. Om maar even een willekeurig voorbeeld te noemen. Waar kun jij in de praktijk tegenaan lopen? Waar zijn jouw ZZP collega’s in de branche tegenaan gelopen?

Er zijn nog wel wat overeenkomstige risico’s voor de zelfstandig ondernemer. Vooral in vergelijking tot het loondienst-leven zijn de financiële risico’s over het algemeen een stukje groter.

Daarnaast is het goed om te weten persoonlijk verzekerd zijn niet voldoende is wanneer je aan het werk bent voor je onderneming. Als je jezelf wil beschermen tegen die ongelukjes die in een klein hoekje zitten, heb je een aparte aansprakelijkheidsverzekering ZZP nodig.

aansprakelijkheidsverzekering zzp

De juiste aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Als je voor je onderneming met tools en klanten werkt zul je wel duidelijk voor je hebben dat daar wel eens een onverhoopt ongelukje bij zou kunnen komen kijken. Maar ook ik zit als tekstschrijver en webshophouder niet automatisch 100% risicoloos achter mijn laptopje. Als iemand zich weet te bezeren aan één van mijn beauty producten heb ik namelijk ook een ZZP aansprakelijkheidsverzekering nodig, want: productaansprakelijkheid. Of ik ben zelf het haasje.

Met een goede ZZP aansprakelijkheidsverzekering zit je dus gedekt in het ondernemen en werken met anderen. Let hierbij wel op het verschil tussen de 2 varianten bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.

Bedrijfsaansprakelijkheid dekt de schade aan personen en eigendommen. Beroepsaansprakelijkheid is fijn en praktisch als een foutje in jouw werkzaamheden een financieel probleem zou kunnen veroorzaken. Een foutje kan gebeuren, en daar kun je jezelf dus tegen beschermen! Je kunt jezelf dekken door de juiste   Bij twijfel over welke verzekering, is het goed om je te laten adviseren door een verzekeringsadviseur.

Wat je verder zelf kan doen

  • Een gewaarschuwd mens telt voor 2! Netwerk met branche collega’s en vraag waar zij tegenaan zijn gelopen.
  • Voor financiële risico’s: spaar voor een buffer. Het is het handigst om dit te doen voordat je onderneming start. De kans is groot dat je met pieken en dalen te maken krijgt in je financiën, dus wees ook daar op voorbereid. En het zit ook gewoon net wat lekkerder.
  • Besteed genoeg aandacht aan het opstellen van je Algemene Voorwaarden. Werk bijvoorbeeld met een aanbetaling of annuleringskosten als je wil vermijden dat klanten zonder te betalen kunnen weglopen.
  • Informeer naar verzekeringen. Naast aansprakelijkheid kan ook rechtsbijstand heel fijn zijn!
  • Gebruik je gezonde verstand. Laat je niet gek maken!

Ben je een ZZP’er? Hoe regel jij je risico’s?